自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kkttssng 發表於 11-4-23 13:22
所以話唔窮但又唔到中產既人最慘

我呢D兩公婆返工, 搵得唔多, 屋租、什費、交通費、膳食費、保險... 都已是月月清, 但就申請乜都啱啱過額, 係政府眼中的中產, 其實政府每月花響一隻蝗虫身上嘅錢我諗高過我份糧

ivory0915  唔單止你,我都係咁 ~  :(  發表於 11-4-23 21:25
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

Giant 發表於 11-4-23 21:18
一句講晒, 遊學並唔係生活必需品, 要有, 就全港學生都有, 一係就用獎學金形式, 用成績去賺取遊學里數...
新 ...

....一係就用獎學金形式, 用成績去賺取遊學里數....

完全同意,而家係劫貧(納稅人)濟富(蝗虫/綜緩) ~

oichai  認同, 等佢地d人係要付出, 唔咪坐喺度就有~  發表於 11-4-23 22:10
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ivory0915 發表於 11-4-23 21:24
....一係就用獎學金形式, 用成績去賺取遊學里數....

你咁講...一陣又會話標籤D學生囉...D人又跳出黎嘈囉...

大宅

請看看那基金的成員,不是食米不知米價的有錢人,就是那些因職責所在,一定要為基層講說話的社工,他們怎會知道中產疾苦。綜援人士生活一切開支;小至一副眼鏡,大至租金均有政府負責,真不知用甚麼理由再"塞"錢給他們,幾經辛苦,他們才想出這理由,我們不要再罵他們了,否則,更不可思議的派錢理由也會出現。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

twl40c 發表於 11-4-23 21:30
請看看那基金的成員,不是食米不知米價的有錢人,就是那些因職責所在,一定要為基層講說話的社工,他們怎會 ...

呢D可能係有特色既資本主義必經既階段...勤勞既一群要受到懲罰

侯爵府

我吾水攞綜援,但又無錢去遊學,雖然有6000蚊,但都吾會去,因為而家物價貴,慳翻d要黎做生活費,遊學吾係必需,食住行就係必需。點解我哋納稅人嘅仔女無得去遊學,反而用納稅人錢嘅仔女可以去我地d仔女好可憐

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

遊學都唔係必須品,點解要咁用D 錢?

伯爵府

醒目開學勳章

HK GOVERNMENT!!!!

大宅

不知所謂, 冇$學咩人遊學呀!

大宅

不知所謂, 冇$學咩人遊學呀!

珍珠宮

nintendo 發表於 11-4-23 14:15
唔好話普通學校,我地國際學校,都唔係個個學生去遊學
我仔讀國際中學,都有家長話貴唔去
反正次次呢 d tr ...

Agree!去外地遊學又唔係必需品!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

twl40c 發表於 11-4-23 21:30
請看看那基金的成員,不是食米不知米價的有錢人,就是那些因職責所在,一定要為基層講說話的社工,他們怎會 ...

唉,而家已經好不可思議 ~ mouth:
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

好媽媽勳章

回覆 nintendo 的帖子

D 錢不如用黎資助 D 長期病患者買特效藥好過啦
人地冇藥食,病情會惡化,甚至死

細路仔,去少次遊學唔會死卦 ?

政府真係唔知諗乜!

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

遊學不是必需品, 提議嗰班人無腦

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

畀面勳章

pp6113 發表於 11-4-23 21:52
遊學都唔係必須品,點解要咁用D 錢?

because

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

不知所謂
白痴提議

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友出外遊學係咪真係咁重要?
遊學係生活架必需品?佢地做野之前有冇唸清楚架?
我夠冇錢啦,咁咪唔去囉,小朋友有心讀書有心學野架話,
邊度都學到架啦。有心要幫就幫真正架窮人,
幫哥d成六﹑七十歲仲日日係街邊執紙皮唔係就冇野食架老公公老婆婆,
幫哥d連屋都冇地方住日日係街邊搵地方訓哥d人,
唔係叫你地俾錢佢地啊,俾小小錢係解決唔到長遠問題架,
係唸實際方法去幫窮人啊,
對我黎講,有地方住唔係日曬雨淋,
唔好理我餐餐食白飯都好,總之每日三餐都食得飽,
我已經覺得好過好多連飯都冇得食架人啦。
尼班所謂要關愛基金幫架人士,
有公屋住,分分鍾有政府個個月俾錢佢洗,
都仲覺得自己好慘架話,
我只可以話一個人要識得知足
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

首頁

尾頁

跳至