懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止發言

畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

超憎大陸人, 男人要返去大陸搵女人, 生完一個又一個, 而家仲要威脅政府, 真係睇到眼火爆...

複式洋房

回覆 6_C_9 的帖子

agree agree!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:6_C_9 的帖子

回覆 6_C_9 的帖子
Agree

新手媽媽湊B經
https://www.facebook.com/myfirstbb

複式洋房

bananaGi 發表於 11-5-31 11:52
”擺到明唔妥大6人”

super support!!!!!!!!!!!!!

讚成讚成讚成讚成讚成

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我依家11W,預產期12月24日,就係因為有大多大陸人嚟香港生,攪到我到依家都仲未BOOK到私家醫院生BB,仁安、浸會、法國都冇位,依家都唔知點算

複式洋房

我十月頭生,完全冇選擇權去私家生..比d大陸炮book晒...

五個幾月先第一次去威記見醫生,下一次就係生嗰陣,所謂嘅生娩福利同保障少成咁...比d大陸炮分薄晒....

公家私家都被佢地侵襲晒, 香港有冇d保障本地家庭權益嘅組織呀,,抗衡嗰班中港團唧.:;pppp::;pppp::;pppp:

珍珠宮

chrischo2002 發表於 11-5-31 12:42
超憎大陸人, 男人要返去大陸搵女人, 生完一個又一個, 而家仲要威脅政府, 真係睇到眼火爆... ...

果班"港男"通常都係無鬼用既~老弱殘兵

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 bananaGi 的帖子

佢地遲早又係攞綜援, 仲要爭埋香港小童的醫療同學習福利... 太過份

大宅

睇到火都黎埋

子爵府

留條毛先,做好心理準備先睇,唔係一陣睇完嬲到要殺人

別墅

陪月勳章 畀面勳章

回覆 tommy5c9 的帖子

我真係唔信佢會落左佢lor..生左出黎..成家可以拎綜援..unun腳..我眼見太多..好嬲

子爵府

smile1222 發表於 11-5-31 15:07

我真係唔信佢會落左佢lor..生左出黎..成家可以拎綜援..unun腳..我眼見太多..好嬲

咁又係, 個兩夫婦一睇就知係無賴

大宅

睇到好燥呀

別墅

陪月勳章 畀面勳章

因為我做幼兒教育....
好多大6mama最緊係要黎左hk..拎左hkid..
晨早放低個仔就周圍行街..不知幾爽..仔女嘅野..唔好煩佢咁多..通告又話唔識睇

不過我地都係唔好太嬲啦..阿b會知架...

大宅

回覆:lalababe520 的帖子

回覆 lalababe520 的帖子
乜可以忍得家咩?我聽人講有次有人為咗等佢既指定醫生(順產)就強忍,結果bb出生之後智力發展有問題,咁就成世。唔肯定一定關事,但佢自己同屋企人都好怪佢。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我親身經歷

我上年係政府醫院生 bb, 因為產房未有位!
我開到 10 度, 先推我入產房生! (足足痛咗 20 hrs, 都唔肯推我入產房)

入到去, 我已無陣痛啦! 我問姑娘點解, 佢話我已完成咗陣痛過程!
所以我係用自己力生 bb 出黎! (無咗陣痛既力)

生咗 bb 6 weeks 後, 我去番私家醫生度檢查, 同醫生話番我生 bb 既情況!
佢話都幾危險, 有機會焗親 bb

係呀! 入到去產房, 無哂痛既感覺, 我問姑娘點解既! 佢話已開咗 10 度, 完成咗子宮收縮既陣痛啦! 我要用自己力推 bb 出黎!

szekamama  完咗陣痛過程 ????  發表於 11-6-1 10:38

大宅

唔係呀....由頭到尾得兩次?
之前我個朋友講我都半信半疑...咩野政府嚟㗎!
我媽咪話正常係開頭4個星期一次檢查,之後就2個星期一次,就嚟生就1個星期1次

男爵府

我係係政府公立醫院做的,不過唔係產科。

見多數黎睇醫生既都係大陸人 (特別係後生果 d),黎到有綜緩,連 $60 都唔洗比,拎藥、打針果 $10 & $17 一樣唔洗比。
冇綜緩果 d 咩又走去申請冇錢睇醫生要減免!

政府依家洗錢就係洗埋係呢 d 大陸人身上!

男爵府

就係因為 d 大陸人,
我自己係係孖胎呀!
第一次係政府醫院產檢都要排到 15weeks+ 先有得見醫生!
而且我既 case 私家都唔收,冇得揀。

首頁
12345...6

尾頁

跳至