自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我都係要自己湊2個,餵人奶,今年9月細仔上埋幼稚園就輕鬆好多,都係困身幾年啫,同埋可以叫埋你媽媽一齊湊,你又無經濟壓力,2母女湊一件好易啫
未經本人許可, 不得轉載

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

試下自己湊啦!好處多過壞處。

我當日陀bb好想順產,最終等唔切,要緊急開刀,我覺得順產好d,個傷口好痛,生完b年半先好得返。

我都好想餵人奶,但唔夠餵飽阿b,又辛苦,結果在c6大力勸導下停止,好難受,覺得害左阿b。

未生前已決定做ftm,帶到佢上小學先返出黎搵partime做,雖然犧牲好大又辛苦,但到目前為止,我仍然覺得值得。因女兒好痴我及淨係聽我話。

諗諗佢呀!樓主。
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁咪湊1年囉,bb好多第一次o向第一年出現,例如轉身,會坐會爬會企會叫爸媽…你真係想錯過?你湊耐左有感情唔捨得比人湊係正常,點解你想法咁奇怪,你又要生,又唔想上身,又唔想犧牲,又唔想讓步,又唔想要工人,又怕咁多唔想引起老公不滿,做人唔可以成日以自我為中心架,你身邊o既人會好辛苦,你大個女啦,就黎做埋媽咪,要學懂為別人設想架啦!

CHWAMIRICO  Totally agree~~  發表於 11-6-3 22:47
典解茅lala又要禾千名

珍珠宮

好媽媽勳章

我記得樓主的老公係年薪過百萬, 外型似王敏德, 以你地的經濟條件, 你做全職媽咪應該無問題.

你要有心理準備, 香港今時今日的小朋友係好活潑, 在街上又嘈又跑又訓地係好常見, 你想小朋友又文靜又乖巧, 識得自己玩唔煩你, 真係要睇你的運氣和教育.

三順  個筍盤老公abc,佢一出post我就認得  發表於 11-6-3 18:03
camomile00  呢度D媽咪咁好記性o既. 以後真係要講o野小心d 先. 哈哈~  發表於 11-6-3 16:43
雪菜肉c  原來係同一個主角.  發表於 11-6-3 16:25

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

BB 出世前, 我係想比人湊,
到BB 出左世, 我離開BB 2個鐘都心掛掛,
同埋自己湊, 如終放心D

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 未試過點知自己做唔到 FTM 呢? 我自己係要返工, 未生亞仔前我已決定餵人奶比佢飲, 因為人奶本身真係對 BB 好好多; 係醫院試過3天, 仔仔都抗拒飲, 再上開刀傷口太長, 有少許發炎, 要食抗生素, 才要放棄餵人奶

講真, 如果經濟容許下, 我都想自己湊返亞仔; 而家, 我仔早上就去褓姆家, 雖然 BB 時期係半夜會醒, 大人會唔夠訓, 但我一直堅持要仔仔回家訓, 同埋堅持在家既時間儘可能放低晒手頭上既野, 陪住佢玩, 睇書, 講故事等等; 轉眼間仔仔已經係6歲啦!! 時間過得好快既

我自己就覺得, 一手一腳睇住小朋友既成長, 呢 D 野係難能可貴, 無野珍貴過呢段時刻, 同埋小朋友一定係痴父母多些 (如果係婆婆湊, 就多數係痴婆婆多)

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主....恕我直言. 其實, 咁多"唔鐘意", "唔想", "我係自私", 咁生來做乜....? 唔想湊, 又嫌佢地嘈....有d明白點解你c6會講呢句 - 任何人湊都好過俾你湊

到時就算你星期一至五比阿媽湊星期六日自己湊返, 你都可能好唔鐘意, 有冇認真去想像過有了小朋友既生活呢?

好勒, 就算你唔想自己湊or請工人, 以你c6經濟能力好呢個條件, 可以consider同阿媽一齊兩個湊一個b姐, 都唔一定要出去做野掛. 你都識講啦 - 初生bb有好多需要 - 查實bb唔係只需要物質上既準備, 或照顧佢既人, 最需要既係媽媽囉.

其實你c6都係想你可以親近bb多d, 小朋友既時光一閃即逝. 相信佢並唔係單單因為要"所有野各添兩套"而"開始有異意"囉...

希望樓主你小baby出左世之後心態會有改變, 因為小朋友實在是一顆十分神奇的靈丹妙藥!

karkar39  Agree  發表於 11-6-4 19:37

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實你地係有意外有咗? 定係planning 之內架?

如果你而家都係無野做, 仲咩生完之後又要出去搵返野做而唔湊仔呢?

呢到我諗9x%媽咪都想做full time mom, 日日係屋企同個bb一齊成長.

(包括我)

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

為食熊 發表於 11-6-3 14:09
回覆 6299daside 的帖子

佢唔係講反話架,佢認真覺得任何人湊都好過俾我湊

唔明wor? 如果佢係認為 任何人湊都好過俾你湊, 又點解會想你做 ftm?

至於餵人奶, 不如你試下先, 唔得再轉用奶粉啦.......當比個機會你個 bb & 比個面你老公....同埋就算你真係餵人奶, 都唔係一定要餵成年....好多都係放完產假, 返返工就唔再餵人奶....

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佗緊亞囝, 我都仲返緊工, 我生亞囝前2日先開始放產假咋, 諗住做哂d野放完產假後就順便返埋公司resign, 做ftm~ 我以前從來無諗過自己可以一手一腳湊囝ka, 依家咪又係可以~
老實講, 返工有返工開心, 自己搵錢自己駛, 但依家自己湊亞囝, 所有野都係我自己跟番, 教佢同佢玩, 當中真係好開心ka, 最緊要係亞囝好黐我, 成日"mama, mama"咁叫我嘛, 呢樣野真係幾辛苦都值得啦

依家你亞b係你肚內, 你仲未明白, 到佢出世後, 你就會知道呢樣野啦~ 到時你叫到佢, 你放完產假工都唔想返呀~

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

szeszes 發表於 11-6-3 15:59
樓主, 未試過點知自己做唔到 FTM 呢? 我自己係要返工, 未生亞仔前我已決定餵人奶比佢飲, 因為人奶本身真係 ...

好媽媽

其實我真係好唔明點解會有父母肯放個 bb 在他人屋企, 週未先自己湊返....經濟上唔容許就話姐....有能力 ge 都要咁做....真係想問佢地做乜要生 bb

大宅

都唔係第一次見你開POST (Sorry) 個人覺得你講來講去"三複皮"
大把人想要BB 一直在計劃 仲可以計劃得好周詳
結果都係得個"很"字 有d朋友真係唔係咁好彩架咋
你卻只會係度諗呢樣唔好 咁又唔得 又會失去各樣哪樣
你比我既感覺係你唔珍惜

karkar39  有同感  發表於 11-6-4 19:38
靖嵐  yes! 佢有佢堅持, 你有你意見! 上個post已經係咁...  發表於 11-6-3 16:34
EVA222  費時回,你有你意見,佢有佢堅持.  發表於 11-6-3 16:27
karee  same feeling as you do...-_-"  發表於 11-6-3 16:23
Sumyeema1  講來講去"三複皮 -- yes la, 我都费事回 post  發表於 11-6-3 16:17

伯爵府

醒目開學勳章

樓主老公都係想日日見到個b, 我明白放工之後再湊b係好辛苦, 但weekend先接bb返屋企... bb唔習慣會好扭計, 到時樓主會唔會話bb嘈呢.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, sorry, 我想講多句

幸福不是必然的, 請珍惜你現在覺得很"基本"的人, 事, 和物

伯爵府

畀面勳章

為食熊 發表於 11-6-3 14:33
我都知C6係為BB好,但我真係無諗過自己做FTM, 其實我已經讓左步,佢呢D竹升,唔俾我開刀生,話未聽過有人可 ...
咁你係獨立個體,有自己主見好應該,開刀,邊個阻到我,生果個係我喎,不過照顧BB方面就要有共識lu,互相坦誠傾下啦

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

始終經濟能力許可的話.....真係自己揍好D嫁! 老人家經驗係好, 但有時真係太過竉小朋友! 比工人揍又怕佢疏忽大意!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

回覆:C6想我自己湊番BB

多謝各位意見,我今晚再同C6傾吓,睇吓佢到底想點!我唔係唔想湊,只係唔想24小時全天候湊!我承認同C6好大分歧,佢宜家已經幻想帶小朋友去旅行,話成日跟我旅行去shopping好悶,我就好反對帶BB去,即係去湊BB, 唔係去輕鬆的!
唉!愈來愈多意見不合,遲d都唔知咩環境了!
仲有,我想問食開人奶可以轉奶粉嗎?BB肯食嗎?
經濟無問題,但我出嚟搵錢再加C6比我的家用會更理想嘛!

大宅

回覆:C6想我自己湊番BB

多謝各位意見,我今晚再同C6傾吓,睇吓佢到底想點!我唔係唔想湊,只係唔想24小時全天候湊!我承認同C6好大分歧,佢宜家已經幻想帶小朋友去旅行,話成日跟我旅行去shopping好悶,我就好反對帶BB去,即係去湊BB, 唔係去輕鬆的!
唉!愈來愈多意見不合,遲d都唔知咩環境了!
仲有,我想問食開人奶可以轉奶粉嗎?BB肯食嗎?
經濟無問題,但我出嚟搵錢再加C6比我的家用會更理想嘛!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 為食熊 的帖子

人奶B當然可以轉奶粉, 或者唔夠奶也是用奶粉來補的

如果你唔想咁痴身, 上奶後可以泵出來比阿媽餵, 既然你打算始終有日會食返奶粉既咁比BB習慣下用樽食都好....

可能你C6知你係屋企湊仔會APPRECIATE加多D家用比你呢~ SO FAR聽你咁講C6都幾錫你丫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢個世界總係隔離飯香!!! 我睇你好, 你睇我好o者, 好多在職媽媽想做ftm, 反之亦然... 我覺得唔係人人都適合做ftm 的, 呢樣你自己要衡量左先,如果你唔鍾意小朋友, 夾硬要你日日對住bb, 遲早會兩敗俱傷... 同埋最重要既係個bb係你生既, 老人家係冇責任要同你湊bb..

你老公係abc, 同好多外國人既想法同做法係一樣, 要順產, 要餵人奶, 俾小朋友多d 自由, 我係都係贊同佢果邊多d.. 不過你唔想餵人奶咪唔餵囉. 不過有能力可以自己湊, 我覺得可以一試, 唔掂咪一年後等你阿媽退左休, 你咪出山囉!

將來有大把野有意見分歧, 而家只係個開始.

首頁
12345...8

尾頁

跳至