自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆 為食熊 的帖子

我阿妹成日都洗我父母架啦. 我唔會出聲架. 父母係願意幫仔女的, 無謂出聲, 我亦唔谷氣, 一個願打一個願捱, 如果我父母嘈佢地過份, 我會支持佢地"拒絕幫阿妹". 一句唔得閒, 唔方便就可以推到, 我就唔會加把聲入去.

你無理由加把聲落去, 咁樣和尚唔急太監急, 一定係益左你阿妹, 阿爸阿媽仲會覺得你mean, 得益的只你貪得無厭的妹.

為食熊  你講得岩呀,宜家個個都覺得我好mean!  發表於 11-7-6 16:09
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

咁唔識做人架~

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

為食熊 發表於 11-7-6 14:39
我爸知佢地會借架車!我媽從來都唔駛入油,梗係唔知幾多錢啦!我爸返黎後車我返屋企,我見到得返甘少油既( ...

樓主, 唔只你個妹同男朋友縮骨, 阿媽都.......

大宅

我覺得佢地唔係唔識做(因為佢地有入返油俾朋友),只係搵我屋企人便宜!我每次出聲時,我媽仲要話施比受更有福喎!我聽完真係唔想俾家用!

佢男友一年先請我爸媽飲一次茶,上一次仲指明唔准我去!但佢又可以成日黎我媽屋企食飯,出去家庭聚會又要黎!上次我地有家庭聚會,我指明唔俾佢黎痴,就千夫所指!佢指明唔准我去食飯就得?如果佢真係真心當我地係一家人,我無所謂,不過好明顯有人拿著數囉!

stkyo  小家成咁!指明唔準你去。。。算啦!第時有排你個妹受,原諒佢咁小家!  發表於 11-7-6 18:50
meinatmn  呢個男人小家到不得了.....  發表於 11-7-6 15:53

水晶宮

會就一定會.
但對方唔識做,咪下次唔好借車比佢囉.
嘈都無謂.:;pppp:

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

會...禮貌來嫁 ma...

同埋我反而想知係你個妹定係佢男友話吾駛入返 ...

為食熊  我都好想知,但我妹唔會講!  發表於 11-7-6 15:59
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sure 入番滿佢LA~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我妹個男友趁我爸返大陸幾日,借左佢架車黎渣﹣﹣﹣﹣﹣>呢D已唔係借喇,

正常要入既,
基本常不會借比人。

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會借車俾人, 就算冇車亦唔會問人借

stkyo  我都唔會借,萬一撞左就麻煩。  發表於 11-7-6 18:51
為食熊  我都唔知點解要問人借車!撞左都賠唔起啦!  發表於 11-7-6 16:00

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

為食熊 發表於 11-7-6 15:17
我覺得佢地唔係唔識做(因為佢地有入返油俾朋友),只係搵我屋企人便宜!我每次出聲時,我媽仲要話施比受更 ...

照咁睇你地有私怨喎.... 唔怪得特別在意..

男爵府

如果路程短, 而本身仲有好滿就唔會喎 ..
但如果冇左一格都會入返滿

大宅

可能令妹覺得沒必要入, 自家汽車嘛, 那就算囉.
既然伯父伯母都覺得沒所謂, 樓主也無謂自討沒趣, 看在眼裡, 記在心裡就好了.
老實講, 那些所謂的著數都不算什麼要緊事, 銀碼相信也不大.
伯父伯母這麼大的人, 當然不是傻的, 可能心中比你還清楚. 反正一天未娶令妹, 一天就不算自己人. 樓主觀望觀望好了, 別費心.

為食熊  佢地話已經係自己人...  發表於 11-7-6 16:10

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我直頭唔會借人地架車!

大宅

回覆 為食熊 的帖子

咁咪好囉, 少少野睇清楚一個人既修養

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

為食熊 發表於 11-7-6 14:07
我妹個男友趁我爸返大陸幾日,借左佢架車黎渣,又去青衣,又去西貢,仲要車埋佢家姐返屋企,期間聽妹講佢地 ...
我覺得呢d野, 唔洗等人開口講呀! 咁大個人自動自覺入o架啦!
不過而家油錢貴就真既

~~~ LOVE & PEACE ~~~

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

會呀, 呢D野最基本架啦.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會入滿

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 為食熊 :
案例(1) 過時過節,全家人約埋父母到酒樓食飯, 由子女各夾一份錢, 佢婚後次次叫埋老爺奶奶來, 又係夾一份錢, 變相兄弟姊妹要請埋佢哋食.
佢父母無所謂, 但其他人就唔鍾意, 一家人難得聚首閒話家常, 有外人在場好唔方便.

為食熊  6299又會好意思黎既?都唔關事呢!應該各有各食!  發表於 11-7-6 16:11

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

係外父更加要做tim啦, 唔識做人. (兩個都係)

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

希望你個妹5系搵緊自己笨呀你問下你媽擔5擔心個自己個女都會比佢順手搵埋笨呀

為食熊  我諗要外家要貼大床!  發表於 11-7-6 23:19
stkyo  呢個男人咁小家,我覺得將來係佢自己受番多D  發表於 11-7-6 18:53

首頁
12345...7

尾頁

跳至