自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得唔系窮唔窮問題, 係樓主諗埋一邊. 我會同仔溝通, 比返個責任佢自己判斷想唔想, 亦同佢分析點放學同坐車. 如果佢想參加, 我會想辦法把車程縮到最短最方便. 如不到家門, 亦盡量一程車去到最近屋企附近再係下車處接送. 你明知個仔讀得遠一定會有唔方便的. 同仔多D溝通啦.

珍珠宮

點解成日聽到 " 窮就唔可以 xxx ? " 呢 d 題,真係好怕

weiwai  我都好怕, 我係套用人地對我comment嘅說話  發表於 11-8-18 12:15
foggyao  相同諗法!!  發表於 11-8-18 10:21
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

其實是取捨問題, 我諗樓主一定唔係窮得咁緊要. 只係唔識處理.

我都好怕 d 人話冇錢所以點點點, 我身邊都好多, 又揸車, 又有樓, 又有工人, 但因為做唔到全職媽咪所以話自己窮, 唔做唔得, 都會成日o申......(完全唔係講樓主呀, 只係咁岩有感而發)

uhtcl2006  我極憎d人呻窮,身邊有人日日呻,但就孤寒人地,闊佬自己,黑人憎  發表於 11-8-18 10:10

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

引用:Quote:milk323+發表於+11-8-18+09:05+好多

侯爵府

點會關窮吾窮嘅事,如真係窮就連校車都搭吾起,响屋企附近行翻學,更吾好講2項校隊,仲要去澳洲比賽,就算學校津貼都要自己俾多少。如果真係窮又如何負担。你只係安排常嘅問題,去得外地比賽都吾會好細,可以嘗試自己放學。我囝囝有個學姐,4年級已經自己响何文田搭巴士去尖東學嘢。

weiwai  去得外地比賽都吾會好細????我校p2已經去外地表演!!  發表於 11-8-18 12:16

瑪瑙宮

大廚勳章

oscarmama 發表於 11-8-18 10:08
點會關窮吾窮嘅事,如真係窮就連校車都搭吾起,響屋企附近行翻學,更吾好講2項校隊,仲要去澳洲比賽,就算 ...
如果窮絕對唔比會小朋友返太遠要搭校車的學校 , 步行可到就最理想 , 又可回家吃飯 , 搭校車你估平呀.... 證明樓主都唔係好窮 .

琛怡媽媽  咪係....校車免費咩? 真係冇$就讀附近啦~~~  發表於 11-8-18 12:33
weiwai  請唔好莽下判斷  發表於 11-8-18 12:21
moonychan  for my case 新界到旺角的校車 $1650.... :x (我冇搭又貴又要早上車)  發表於 11-8-18 10:15
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

仔仔幾大個呀??自行放學有無問題??
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

seaheart88 發表於 11-8-18 09:30
既然講到咁困難,迷隨口話放棄迷唔駛煩囉,睇樓主點同人傾,曬著傾,答案就係咁, 其他家長聽到話 個仔好難都入 ...

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冷靜D, 唔係窮唔窮O既問題.

好多MAMA都提供左意見, 你睇下有無幫助?

雖然可能實行起上黎係辛苦,

但你個仔咁叻, 我諗你幾辛苦都會攪掂佢.

最多咪搭個半鐘頭車囉~

加油.

男爵府

畀面勳章

其實你呀女返 kg , 米早小小接走佢囉 , 又吾係 有咩大問題 , 一係接完呀哥再接妹, 呀妹可以遲小小放學, 吾係一定要4:30pm 架 ~~

侯爵府

2018復活節勳章

回覆:窮就唔好入校隊??

冇計,現實問題。你咁快諗唔開,有幾十年你煩。我有朋友爸爸當年因為

w_y  因為乜呀?  發表於 11-8-18 10:24

侯爵府

2018復活節勳章

引用:+點解成日聽到+"+窮就唔可以+xxx+?+"+呢+d+

原帖由 Bing.Jing 於 11-08-18 發表
點解成日聽到 " 窮就唔可以 xxx ? " 呢 d 題,真係好怕
我都好怕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Bing.Jing 的帖子

me 2~~~~~

難委我呢D要返工又要日日趕返婆婆度湊囡的媽媽. 依家囡囡讀KG好D, 遲2年讀小學都唔知點算.
BUT 我都唔敢係度呻, 盞自己越呻越唔開心, 眼睛睇開D, 心情都會好D.

子爵府

有無親人可幫住手先啊?~~

水晶宮

畀面勳章

seaheart88 發表於 11-8-18 10:12
如果窮絕對唔比會小朋友返太遠要搭校車的學校 , 步行可到就最理想 , 又可回家吃飯 , 搭校車你估平呀.... 證 ...

睇佢個細女可以返全日幼稚園應該唔窮啦, 全日幼稚園學費好貴㗎!
嗰陣我都唔捨得俾咁貴學費, 淨係俾佢返半日咋!
我先係真正既窮鬼.

weiwai  全日幼稚園學費好貴㗎.......乜你唔知有d人可以免費讀全日幼稚園ge咩  發表於 11-8-18 12:23

子爵府

一定有方法解決架, 唔好唔開心
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

... 而家好多人都係咁, " 窮就唔可以 xxx ? "... 想當年聽阿媽成日要拎野去"當" 0個0的又點計.... 之前讀經濟都有讀啦, 想要咩, 就要取捨另一0的野, 唯有揀樣取捨成本低0的0既... 參加得課外活動, 就有機會趕唔到校車... 未唯有自己睇下可以點改下其他0黎解決.... 另個標題真係同實際情況有0的出入... 建議樓主改下

男爵府

樓主,

我有2個小朋友, 星期一至五都要返PART TIME, 無工人, 每日清早都要跑去買送, 趕返屋企放低再返工.

2個女放學時間幾乎每日都唔同, 只有一天2個都有校車搭既, 我就可以舒服D, 放工係屋企樓下等.

其餘果4日, 有兩天都要仆去學校接細女, 有時等一陣又接埋大女. 有時細女放早D既, 就叫大女自己返屋企.

無辦法, 香港地, 唔係人人有工人, 有家人幫手. 唯有自己辛苦D. 我已經營營役役好多年. 等細女(依家小一) 再大D, 我可以放手, 希望有得慢下來抖下.

不假手於他人, 等小朋友高年級, 可以訓練佢地獨立D架.

加油!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

校隊之中有無同學仔同你仔住附近?
有的話可否搭人地湊一湊你仔一齊返?
無的話,學樓上媽咪所講
湊咗細女先,跟住再湊哥哥囉
咁都係趕唔切既話
咪叫哥哥喺學校一路做住功課一路等你嚟囉
夾一夾d時間已可解決問題啦
唔使咁傷神既
同埋入到校隊對你仔有好大發展
唔好咁易放棄
有d想入都入唔到啦

fengfeng  好方法  發表於 11-8-18 13:52

首頁
12345...7

尾頁

跳至