樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

eycwong 發表於 11-12-13 23:57
唔好意思, 真心請教, 請問97年時銀行的按揭利率是多少? (因想當年我仲讀緊書,無留意) ...
根據Gohome.com講,"供款利率– 97年按揭利率平均約11.5厘"
http://news.gohome.com.hk/goodwin/ad-82/

eycwong  Thanks!  發表於 11-12-14 17:30
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

ume 發表於 11-12-14 11:46
根據Gohome.com講,"供款利率– 97年按揭利率平均約11.5厘"
http://news.gohome.com.hk/goodwin/ad-82/
...
YES. 我96年買第一層樓, 係11厘的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

eycwong 發表於 11-12-13 23:57
唔好意思, 真心請教, 請問97年時銀行的按揭利率是多少? (因想當年我仲讀緊書,無留意) ...

無記錯 97 年尾 係近 9.5 厘, 95 係 11.5厘 !

係以前一般按揭係 P + 2 , 所以銀行以前按揭係超高利潤 !!

eycwong  Thanks!  發表於 11-12-14 17:30
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

大力大力 發表於 11-12-14 14:29
無記錯 97 年尾 係近 9.5 厘, 95 係 11.5厘 !

係以前一般按揭係 P + 2 , 所以銀行以前按揭係超 ...

wah. 咁唔怪之後個時咁多負資產, 咪供到xx.....

公爵府

大力大力 發表於 11-12-14 14:29

係以前一般按揭係 P + 2 , 所以銀行以前按揭係超 ...
咁我諗同利潤高唔高無關既,事關當時存款利息都唔少架!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ume 發表於 11-12-14 15:54
咁我諗同利潤高唔高無關既,事關當時存款利息都唔少架!

不是啦 !

按息 P-3 同 P+2, 相差 5 厘, 一百萬客人比多 50,000 一年, 妳話皇唔皇味 , 根本上同當時存款利息沒一點關係 !

ume  I see ...  發表於 11-12-14 17:42

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好意思, 我C9仔唔多識, 咁請問以現時的按揭利率跟97年的利率相比, 黎緊兩年仲有無可能大跌(25-30%), 其實按揭利率多少與樓市升跌的關係有多大?

請指教, 謝謝!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

eycwong 發表於 11-12-14 17:40
唔好意思, 我C9仔唔多識, 咁請問以現時的按揭利率跟97年的利率相比, 黎緊兩年仲有無可能大跌(25-30%), 其實 ...

按揭利率多少與樓市升跌的關係有多大 <---- 非常大 !

如之前借 200 萬 11.5厘息 20 年 = 21,328 / M 全期息 3,118,862

如果借 200 萬 0.85厘息 20 年 = 9,064 / M 全期息 177,520

天 與 地 !!

未做阿妈  清晰明白  發表於 11-12-20 02:05
eycwong  Thanks!!!!  發表於 11-12-14 18:02

買基金真係好傷

大宅

大力大力 發表於 11-12-14 17:52
按揭利率多少與樓市升跌的關係有多大

所以下年樓價一定會跌,因為下年厘息一路會加落去.另就係D公司會開始炒人....會有D人開始供唔起樓(加理通漲)..花冇百日紅!!!

Miranda_Ho  你都睇得好淡喎!  發表於 11-12-27 13:22

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:各位業主你們點睇現在樓市

就是囉!就算樓價跌20%,息又升番,可能結果仲貴左

大宅

回覆 tommy418 的帖子

出年ge息會加落去, 係咪講緊新做按揭? 依家美國同歐洲咁ge環境, 好似睇唔到個p 有機會加得多.......如果預期經濟會變差, 咁應該唔會加息先o岩........

ume  其實而家H都加緊喇!如果加唔停,咁所有供樓人仕既負担都重咗架!  發表於 11-12-18 01:25
cfbb  係囉,睇唔到有加的可能性  發表於 11-12-15 10:07

伯爵府

回覆 henrychancfh 的帖子

96年買人生第一層樓, 當年利率約9厘
97年買多一層自用, 最高息口的年代同時期供2層,
當年想趁後生, 捱下啦, 先苦後甜,
錢就係要迫出黎至有啦
所以我自從懂搵錢既第一日就學會儲錢,
我既人生無咩點大魚大肉過

96年年代, 利率從未低過,
所以當年買樓既人, 唔會有..嘩, 咁"高息"概念
凡事不能看單方面
因為銀行存款, 都一樣offer十厘比你

當年供一層市區樓, 得4百幾尺, 都要供一萬以上,
十年人事幾番新, 邊個估得到, 會有今時今日利率唔夠一厘既事情發生?

今時今日買樓, 利息係十年前既十份之一,
即是, 你供樓既錢, 好大部份只係擺番係自己既另一個箱
十年前, 供左既錢, 有一半去左銀行個袋

所以, 我好慶幸自己早10年辛苦儲落既錢,
拎到2011年既今日去買樓, 就好好洗啦

十年前同一筆供款, 今時今日比以前住大左4倍,
層樓樓價比以前高左5倍, 但因為利息平左10倍啊

我係普通C9仔,再深入D條數唔識計啦, 總之好似變魔術咁,
好奇怪既事就發生

所以買樓既人, 光是追著樓價去做人,
其實焦點可能放錯左, 釘住個息口啦,

享受左低息環境先算啦,
人人話怕加息, 大佬, 我斷估佢點加都有排先加番上10厘,
到時真係要開香檳慶祝啦,
因為只會水漲船高, 加息唔會一定令樓價大趺,
你都要有好多利好因素先可以有條件高息嫁麻

我NI D見領教過97年代高息既人,
睇現時既息口真係笑得出,
但新一簇人, 就好怕佢向上郁,

咁就係要唔好計得咁盡啦,
當佢5厘息去計供款啦, 就隱陣D
因為假如你買樓係自用, 咁就要睇長線一點

我自住層樓, 息口係H+0.6%
可能今時今日有人在說, 唉, E家無咁平啦,
但其實, 比起10厘, 加左都仲叫平啊

睇長線一點啦

Miranda_Ho  比起10厘, 加左都仲叫平啊!完全同意!  發表於 11-12-27 13:23
未做阿妈  多謝分享親身體驗。97年仲讀緊書,仲要攤大手板問阿媽攞錢,慚愧。  發表於 11-12-20 02:10
henrychancfh    發表於 11-12-19 10:48
ume    發表於 11-12-18 01:18

伯爵府

回覆 cheapbombom 的帖子

我係C9仔, 經濟周期點運作唔太懂,
但月經周期就知, 因為佢一定會定時定候返黎搵你!

可惜經濟周期不等如月經周期,
係既話, D樓一定唔到你同我買,
因為基本上你預知佢幾時番黎既話,
買樓己不再是"投資", 因為0風險
你估D人傻嫁? 明知聽日平過今日都去買?
就正是因為"平"與"貴"只是一個相對既觀念而已

萬物循環不息既概念我都懂少少,
生死有時, 花無百日經, 先死而復生,

樓市都一樣, 如歷史也有興衰,
但, 深不可測既地方係,

究竟個周期要dull幾耐?個圈係大係細,
ni個皇朝可以玩幾耐? 邊個知?
有, 馬後炮既人會知,
同埋只講唔做既人會知(事後)

樓市升跌, 無人估到,
但我絕對認同這是可以等的, 只要你有條件的話
所以, 用時間同佢玩等, 你必嬴,
唔係表示當事人有眼光,
只係自然定律,
其實等都有代價, 要有所犧牲
起碼對自住既人黎講係,
要考慮埋好多opportunity cost

越遲先買樓既人, 假如等到好價, 非常值得高興,
不過, 我會供多D首期啦, 因為唔想自己50幾歲人仲同層樓博鬥

原來"早買早享受"不無道理
我選擇了趁後生捱早幾年, 有些人簡後者,
人人選擇的路不同而已

未做阿妈  我老豆就係存夠錢一次過99年全款買咗2層樓落來,先苦后甜。  發表於 11-12-20 02:14
ume    發表於 11-12-18 01:18

大宅

tommy418 發表於 11-12-14 18:34
所以下年樓價一定會跌,因為下年厘息一路會加落去.另就係D公司會開始炒人....會有D人開始供唔起樓(加理通漲 ...

又話經濟唔好但又點加息, 好似有D唔合邏輯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cheapbombom 發表於 11-12-17 09:15

我自住層樓, 息口係H+0.6%
可能今時今日有人在說, 唉, E家無咁平啦,
但其實, 比起10厘, 加左都仲叫平啊

C 9 仔。。。唉!

我真係唔明你 d 係什麼經濟理論, 之前息高....樓價 300 萬,現在息低升為 600 萬,比一半 300萬,供 1 厘低息,仲要供多 300 萬 話抵買?

但之前比 300 萬己經買左層樓,仲有幾十年的歷史低 P ,係唔會永遠,因為供樓好多都供十年以上!

買基金真係好傷

公爵府

大力大力 發表於 11-12-17 23:29
C 9 仔。。。唉!

我真係唔明你 d 係什麼經濟理論, 之前息高....樓價 300 萬,現在息低升為 600 ...

做咩啫?!人地都話“經濟周期點運作唔太懂”。鬼唔知平買好咩,但自己對經濟周期既嘢唔叻,選擇以自己需要和能力行先,都唔係唔啱啫。這些都係個人選擇啫,係唔係?!

其實我只係想搭咀,我想講話息高時的97,整體樓價都無貴而家1倍,好似都係差唔多啫!

Miranda_Ho  講得好!  發表於 11-12-27 13:27

別墅

大力大力 發表於 11-12-17 23:29
C 9 仔。。。唉!

我真係唔明你 d 係什麼經濟理論, 之前息高....樓價 300 萬,現在息低升為 600 ...

完全同意大力兄之觀點,可惜唔係好多人明白。現在咁既經濟環境仍然可以維持如此高樓價,皆因息口超低,舉例:用同一月供以前只可供400萬樓,現在樓價升咗50%到600萬都供到,感覺上都afford得到,其實而家既樓價已經貴到離晒譜,如果息口升,結果會點...大家想想...

大宅

cheapbombom 發表於 11-12-10 09:32
拎自己條數出黎同大家分享

我舊年年中買番樓
睇自己能力同需要係最實際嘅,依家嘅巿已不能按傳統經濟理論去分析㗎啦⋯由其國內大把有錢人來港置業,他們掃樓能力之高⋯點睇個巿都只係參考⋯最重要都係睇自己能力同需要。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rck07 發表於 11-12-18 07:35
完全同意大力兄之觀點,可惜唔係好多人明白。現在咁既經濟環境仍然可以維持如此高樓價,皆因息口超低,舉例: ...

現在買家真係比供款比率呃左, 如果歷史超低利率轉頭, 急速向上, 一定又好多人破產 !!

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ume 發表於 11-12-18 01:20
做咩啫?!人地都話“經濟周期點運作唔太懂”。鬼唔知平買好咩,但自己對經濟周期既嘢唔叻,選擇以 ...

我甘硬 + 白........係怕其他人, 以為現在樓價抵 !

我係做生意, 外面經營環境係好差, 下年會不停聽到結業 CUT 人消息 !

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至