2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:ivythepooh 的帖子

難得有位,加得唔太過都要俾

子爵府

我都排咗法國, 不過同時都在QE睇產科. 其實我想響QE生, 因為有前輩話, 諗住順產的話, 響邊度生都一樣. 萬一唔好彩BB出世後有咩事, 私院都係掟返你去公院, 仲浪費時間. 同埋好驚私院好多大陸孕婦, 又怕私院在價錢方面很難預算。

但老公話照交住Deposit先, 到時決定唔去法國生先算. 我知交咗deposit無得拎返, 不過諗住多個Option俾自己.

伯爵府

引用:我都排咗法國,+不過同時都在QE睇產科.+其實

原帖由 iamverysleepy 於 12-01-02 發表
我都排咗法國, 不過同時都在QE睇產科. 其實我想響QE生, 因為有前輩話, 諗住順產的話, 響邊度生都一樣. 萬一 ...
其實順產我都想問法國係咪可以作動後有人陪?
我淨係知政府就無,我超驚要自己一個人陣痛呀~

另外我係bk識個媽媽,佢話政府順產同私家都有唔同,剪個陣會有麻醉同埋聯針會好d~之後無咁痛~

我都決定係法國生,但都未決定到順產定開刀好~

複式洋房

回覆:book左法國醫院媽媽,埋黎傾下呀~

我第一胎喺法國生,如果只係陣痛但度數未開夠,就係產前房等,老公可以陪,但當度數及進度到某一個程度,就要推入產房,入到去就得自己一個,直到差唔多生得先比老公入唻陪。

禁止發言

伯爵府

引用:我第一胎喺法國生,如果只係陣痛但度數未開

原帖由 外星人22 於 12-01-04 發表
我第一胎喺法國生,如果只係陣痛但度數未開夠,就係產前房等,老公可以陪,但當度數及進度到某一個程度,就 ...
咁即係可以有老公陪住~
咁自己係產房等生等左幾耐呀?
係咪都差唔多生先落產房?

伯爵府

引用:我edd:1/7,法國醫院生! +

原帖由 Cici_Ng 於 12-01-05 發表
我edd:1/7,法國醫院生!
我4/7呀,我地可能係法國見

禁止發言

伯爵府

引用:Haha,真是很有機會,你第幾胎? +

Haha,真是很有機會,你第幾胎?
我第一胎呀~好多野都唔識呀

禁止發言

伯爵府

引用:我第2胎啦! +

我第2胎啦!
哈哈~可能請教你

禁止發言

伯爵府

引用:唔好咁講^•^我都唔係好識,工人湊bb我因日

唔好咁講^•^我都唔係好識,工人湊bb我因日番到屋企7~8點,但仲要一直改簿改至深夜!

...
你教書?

禁止發言

大宅

我親友在政府醫院生,我自己上次在法國生 政府醫院跟私家醫院一定有唔同. 政府醫院d姑娘同亞姐態度多數好差, 遇到好的是好彩. 但私家醫院姑娘的態度好好多. 我朋友在政府生, 陣痛了超過40小時, 朋友要求下都不讓她開刀, 結果bb出世後因焗得太耐發高燒. 法國醫院會將香港人同國內人分開的, 上次我房間個個都係香港媽媽, 大家都好自律, 仲有傾有講, 非常開心. 最緊要係私院探病時間長, 老公親人等可以陪你耐d, 但政府醫院就每天只有兩小時, 每次只限1-2人. (咁當然有好有唔好啦)

仲有我聽朋友講, 生完之後政府醫院是不會幫你清理傷口及下體, 但私院每天都有姑娘幫你清洗下體(訓在床上用水幫你洗, 換m巾同床墊), 非常體貼呢.

伯爵府

Cici_Ng 發表於 12-1-5 07:08
係丫,我教書的,我哋7月mama會,有好多媽媽都係教書架^•^

係呀,係放產假個post都見到好多老師~~
辛苦你地啦,遲d我地仔女入學都想遇到好老師~~

伯爵府

yinichanwang 發表於 12-1-5 10:18
我親友在政府醫院生,我自己上次在法國生 政府醫院跟私家醫院一定有唔同. 政府醫院d姑娘同亞姐態度多數好 ...

所以我都揀左法國,
其實生bb都係一生人1,2次,真係想對自己好d~~

聽到你咁講真係安心好多~

複式洋房

我第一胎生得超快,所以時間不能作準。半夜四點穿水陣痛見紅,六點去到法國,做哂檢查八點前入產前房(老公可以陪),八點幾再check已經開咗三度,入得產房(自己一個),九點幾十點開到七八度先比老公入產房,十點幾bb就出世。
我老公都係嗰日先決定入唻陪我,全程佢顧住我,咩都睇唔到,只係見到bb出來後未清潔嘅少少血。

伯爵府

外星人22 發表於 12-1-5 11:53
我第一胎生得超快,所以時間不能作準。半夜四點穿水陣痛見紅,六點去到法國,做哂檢查八點前入產前房(老公 ...

咁老公都可以係身邊好耐,咁都幾好~~
我就想順產,但又怕痛...又怕剪...好無用ga 我...
所以未決定要順產定開刀好~

你第一胎都可以咁快生,你好叻呀~~
成日聽人話痛十幾廿個鐘...真係諗起都痛都驚...

男爵府

法國劉煥聰e生ok 嗎 ?

首頁

尾頁

跳至