自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

係囉, 真係要好有勇氣嫁.. special 我有個剩係識聽英文既仔(講緊2歲之前既事), 同佢講廣東話佢唔show我, 我唯有膽粗粗同佢講英文, 都唔理得街外人笑我D水皮英文, 叫掂果仔先算.

男爵府

仲有最怕個d自創港式英語,你飲左'mew mew'( milk)未呀?洗手要用soup,ok? No talk, faster eat啦!

兔仔得媽  係啦,呢d先想死,成句來啊,唔該  發表於 12-1-12 11:00

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家長好可能只係陪小朋友講...
我d 普通話夠好笑~平時都要硬著頭皮打電話同客傾...好彩人地無笑我咋~

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

chuchu21 發表於 12-1-11 16:13
回覆 bu-b 的帖子

唔識就無謂教錯個細路俾人笑啦!
幾年前係東鐵月台等車時, 隔離企左對母子,仔: 點解D石頭係黑色o既? (路軌)
母: 可能佢地曬得太陽多, 所以曬黑左囉。

錯到不得了o既答案, 不過我幾欣賞呢個咁有創意o既媽媽, 相信佢仔仔平時係呢種氣氛內

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

講講下會變鬼佬同洋妞架
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

回覆 回覆:SS929的帖子

我都覺得怪怪地

侯爵府

2018復活節勳章

mcheung1 發表於 12-1-11 16:21
其實真係唔好笑人,唔通串錯字,人地又叫你唔好寫英文寫中文!

你係唔係笑樓主串錯字?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:發音又錯, gramma又錯, 何苦要夾硬同小朋友講英文??

但小朋友只得兩歲唔夠,係語言發展緊嘅階段,教左d錯嘅發音都真係無問題?如果個daddy指住架車,教個小朋友講「遮」,大家都覺得個daddy勇氣可嘉,係無問題?我唔係話要講到好似外國人口音咁先講得英文,但最低限度唔好錯啩?小朋友係白紙一張,你教錯佢嘢,佢地第時要糾正咪仲衰!我強調嘅,只係個daddy教緊d錯嘅嘢比小朋友啫

長者  佢意為啱,你好心帮佢紏正,佢會多謝你!  發表於 12-1-12 09:05
414928  點講好呢,想信無父母想教小朋友錯的東西,只是這位爸爸都不知自己是錯的..  發表於 12-1-11 17:27
babyhoi    發表於 12-1-11 16:40

複式洋房

我都好欣賞父母能製造英文環境俾子女.
但做父母一定要緊記,中文係難學過英文,如果我公司淨係要員工英文叻,我不如直接請請個西人好過 ,香港人英文始終鬥唔贏佢地
如果只要英文叻,咁英國,美國咪全國都係經理董事人才 咁日本英文差但又咁先進 ??
愈來愈多外國公司睇中 亞洲市場,特別係我地背靠蝗蟲市場
我地優勢係中英兼善, d 家長再唔重視子女 中文就真係死得

男爵府

自己英文好, 但唔好話人囉, 我都係英文唔叻, 係好差, 我都想盡辦法去有時同個仔講, 我識既有限英文..就算文法錯...都無法...我鬼知咩係文法咩...

不過小朋友, 上到小學, 開始學grammar ...自然會改正反~

我都係亞仔度, 學反正小....小o的grammar

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

時常聽到既例子有.....

你eat唔eat架?
你隻咩colour呀? 係 bu lu 呀
you come he牙 啦

如果家長唔介意自己子女既發音同自己一樣...只要肯講...當然冇問題啦...~

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

如果係英文playgroup,有時老師會要求家長用同一語言,以免混淆。
其實語言用來溝通之嘛,錯咪錯咯,當兩父子一起學咯,放鬆d好。

珍珠宮

燁燁媽 發表於 12-1-11 16:36
自己英文好, 但唔好話人囉, 我都係英文唔叻, 係好差, 我都想盡辦法去有時同個仔講, 我識既有限英文..就算文 ...

係呀! 我又係個仔返小學, 佢學我又學, 而家個人大左容易明好多, 唔洗教自己睇下就明, 我以前細個真係好stupid

大宅

有d家長都唔知自己講錯,明明係三輪車又叫bicycle,個小妹妹應該叫Yvonne,聽見佢亞媽叫佢做 E"汪"

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:時常聽到既例子有.....你eat唔eat架?你隻咩

原帖由 babyhoi 於 12-01-11 發表
時常聽到既例子有.....

你eat唔eat架?
仲要唔介意同自己一樣錯添

珍珠宮

好似學游水咁, 驚永遠唔洗學得識!

反而個仔就成日足我d懶音

珍珠宮

回覆:發音又錯, gramma又錯, 何苦要夾硬同小朋友講英文??

其實大家係咪誤會左,而家只係個daddy自己學緊英文,搵個小朋友做實習對象,所以先無問題?

首頁
12345...7

尾頁

跳至