跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:我都來打个招呼先!大家好!我來左差不多5

原帖由 JANICS 於 12-08-10 發表
我都來打个招呼先!大家好!我來左差不多5年,最近先識左-个香港 mama,因为佢係我大仔同学仔mama,重有,我 ...
hihi…nice to meet u…原來馬拉真係好多香港人ga…希望大家多d聯絡…

洋房

Clarevalley and Janics 你们好!

複式洋房

回覆:puffer-fish 的帖子

啱啱add咗喇

複式洋房

引用:Hi!+Cindy+and+Emma.+

原帖由 naja 於 12-08-06 發表
Hi! Cindy and Emma.
Hi naja, nice to meet u... U r in KL?

洋房

Home nearby Ikano, Cindy. How about you?

洋房

Fish, ready to go out? I think it's time for a gathering

大宅

畀面勳章

naja 發表於 12-8-13 19:37
Fish, ready to go out? I think it's time for a gathering
have to wait first cos I still not yet recover (don't want to pass my virus to u all,hehe)
Where & when u gals wanna meet??I think Sept will be fine.How about the other?

大宅

I'm OK on Sept too.

複式洋房

你地好,我上個月都與男朋友註册結婚了!
他是馬來西亞華僑, 暫時我仲係香港, 下年四月先會過馬來西亞住。
都有些少驚, 不過都樂觀的, 始終都係決定了,才會同佢一齊。

去到都想找工作, 都知道不容易,趁未有小朋友,都想試下

btw, 想問一下, 小朋友係個邊出世, 返來香港攞id,可唔可以攞3星?
手續是否都容易?

大宅

回覆 小塵 的帖子

小塵~你好呀~
我都打算結婚啦,出年3月~結婚後我都係想留係香港幾個月先~
再過去~你老公係吉隆坡定其他地方?
我地交換FACEBOOK聯絡好嗎?

大宅

畀面勳章

小塵 發表於 12-10-17 17:45
你地好,我上個月都與男朋友註册結婚了!
他是馬來西亞華僑, 暫時我仲係香港, 下年四月先會過馬來西亞住。
都 ...

hi,如你唔識馬拉文,找工當然多了點難度..而且你剛嫁過去都唔知可唔可以咁快拿到working visa呢

小朋友係個邊出世, 返來香港攞id可以攞3星的,但一定要媽媽係未拿到大馬pr/公民身份,咁就無問題ga la!!!

手續唔難的,填哂form交/寄去香港immigration,等佢地通知就可拿的了

大宅

回覆 puffer-fish 的帖子

puffer-fish,想請教一下你地呀~
我地打算係香港註冊~之後係咪要拎去香港既馬來西亞領事館蓋印?
定係要返馬來西亞先得?
另外,我男友擔心如果唔係馬來西亞註冊,將來佢唔係到~
物業,資產我都唔可以擁有,是嗎?
同埋到時我係咪一定要返香港呢?

THANKS~^^

大宅

畀面勳章

我都唔知呢,因為我在大馬註冊的,要方便最好咩都在大馬搞,日後少D問題,又或者你地問下大馬領事館,睇佢地點講...

我之前聽過係個老公不在的話,太太係無權再在大馬留下的,除非已拿了PR,否則要離開大馬的,所以我都唔sure物業,資產係咪拿到,我諗如有立遺囑都拿到的,無立就唔肯定了...

複式洋房

Jezz ka:
不好意思呀!因不方便,所以暫不交換面書了!我剛去了灣仔領事館攞馬拉文結婚証書,手續很容易。
你同你先生的passport 及身份証,香港結婚証書,相片,以上資料要copy兩張(相都係)手續費$42,註冊後六個月內要去整

不會不接受你們的註册証書,馬來西亞政府的一位呀E都話返嚟香港註册,再出馬拉文結婚証書會簡單容易些。當然,要怎樣做没所謂,用一個方便你們的方法,or打去領事館 問。

Puffer fish:
謝謝你!暫時去到都會主力適應新同學習先,假如有工作,自己就當bonus了。:)

即使攞PR居留,都會影響小朋友攞3星ga?
你有没有幫你老公申請HKID?

你現在仲需唔需要間唔中去政府部門蓋印?
Btw,祝你身體健康,順順利利

大宅

畀面勳章

小塵 發表於 12-10-29 22:06
Jezz ka:
不好意思呀!因不方便,所以暫不交換面書了!我剛去了灣仔領事館攞馬拉文結婚証書,手續很容易。
...
係呀,如你生小朋友的時候已有PR居留,小朋友係唔可以拿到香港人身份的,唔好話3星,好似根本唔會批佢,因為有一欄寫明香港籍的媽媽/爸爸生小朋友的時候一定要未擁有其他國家之PR居留/公民身份..不過你放心啦,在大馬你要拿到PR居留/公民係勁難的,我住左10年都未有,有D人住左OVER 15年都無,係睇你好唔好彩比佢抽中的,除非你係以my second home計劃來大馬,咁就即刻得
唔係去蓋印,係一到期就要去大馬immigration比錢apply visa的,現在可apply 1-5年,我passport就到期,所以我只係apply 3年,下年又要去續同比RM330

我無幫老公apply HKID,因為要我在香港工作先幫到佢的,要填一份表證明就算老公在香港無野做都可靠你養,唔駛煩到政府先比你APPLY的,我又唔係在香港住同工作,所以唔可能幫到佢apply

複式洋房

IC,請問没有居留, 對你在馬來西亞的生活有没有影響? 例如看醫生,又或者使用一些設施時會否比當地人貴些?
同埋小朋友有冇那邊國籍對佢的將來影響大唔大?

複式洋房

係喎,忘了講, 我將來會住在selangor,不過唔知個地區,成日忘了,好似叫putra jaya,唔知呢個算唔算叫做區。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+puffer-fish+的帖子 IC,請問没有居留

原帖由 小塵 於 12-10-31 發表

IC,請問没有居留, 對你在馬來西亞的生活有没有影響? 例如看醫生,又或者使用一些 ...
看醫生私家嘅話係無分別,但政府醫院外地人會收貴啲。大馬努力發展緊Medical Tourism, 有好多週邊國家嘅人都嚟睇病(印尼人係會搭飛機嚟睇病)另外亦有西方國家嘅人嚟整容,貪佢平同有一定質素,因有好多大馬醫生係晌英聯邦國家接受訓練。我記得申請電話(fixed line) 外國人個deposit係多啲,不過你老公申請就無乜所謂。so far 有冇居留對我呢邊生活影響唔係好大,我覺得反而識馬來文同楂車呢兩樣影響力仲大啲。

大宅

畀面勳章

回覆 小塵 的帖子

我都覺得無pr完全唔覺有咩大影響,反而唔識馬拉文同駕駛先慘..不過我來了快10年都未識hahahaha
你住putra jaya?好呀,唔會勁遠我啊,我住Selangor puchong的,第日要見面都易d,haha

複式洋房

原來係咁! 謝謝你地! 咁我都唔洗太在意居留問題。

我都覺得唔識馬拉文好慘, 之前去政府部門,好似去左異世界, 什麼指示都係馬拉文。

唔識駕駛的確係好麻煩,希望將來學識。

剛係吉隆坡回來,去左mid valley,sunway 行下, 衫褲鞋襪選擇真係唔多,

依家先知香港買野好方便,haha,其實係好多野都好方便。

你地平日買衫買鞋,多數係邊睇? 網上?

我有去睇你地係另一個討論區的對話,好似係"在馬來西亞生活的媽媽",不過未睇哂,

睇左一半

你地有冇間唔中同香港的朋友傾計, 係咪用skype?

有冇試過聽唔清楚朋友講野?

因為唔知係咪線路問題, 我先生近來聽我講野都唔清。

Haha, 其實我最主要擔心將來我的朋友
嫌線路唔好,傾兩傾,就唔想傾。

我都係問下,冇野的

puffer fish,你住Selangor puchong,咁應該好近 (自己都係估),
有機會都想見下你地,

但我睇清楚個地址,原來係puncakjalil, serikembangan

平日search野見得你多,都有些親切感。

剛係吉隆坡回來,原來落雨係個邊嚟講真係好d ,因為冇咁熱

平日真係熱死人。

首頁

尾頁

跳至