在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實點為之細公司? 包括我同老闆有8個人, 是否型公司? 全女班只有老闆係男的. 都幾煩.

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 pooh02070 的帖子

我啱啱出嚟做嘢就係做細公司,細公司雖然好多嘢要一腳踢,但真係學到好多嘢,到我轉咗第二份細公司時,好多嘢唔駛人哋點教,講兩三句已經做到人哋嘅要求。

唔駛驚要面對新事物,可以睇吓以前嘅文件同記錄,睇吓上手點做,照版煮碗,我份份工都係咁樣做,包括我宜家啱啱做咗一個月嘅新工都係睇以前資料,已經好快上手。

俾啲信心自己,冇嘢係唔得嘅!

FilaLi    發表於 12-5-4 15:09
wongwlv  叻叻...  發表於 12-5-4 14:50

大宅

引用:回覆+pooh02070+的帖子 我啱啱出嚟做嘢就

原帖由 chungandlam 於 12-05-03 發表

我啱啱出嚟做嘢就係做細公司,細公司雖然好多嘢要一腳踢,但真係學到好多嘢,到我 ...
我之前由細公司轉去大公司做,真係咩都識,好快上左手,而家轉返去細公司做手腳變慢左好多,而且做野無以前咁有信心,都唔知係咪生完個人都蠢d

wongwlv  唔好唔開心...bb係你動力...剛生完, 體力要時間recover, 好快你會上手.  發表於 12-5-4 14:51

複式洋房

引用:報到先,+我都做左細公司1年多dd,+so+far都

原帖由 miumiu0101 於 12-05-02 發表
報到先, 我都做左細公司1年多dd, so far都開心架, 我老板又好人, 無架子, 同佢可以有商有量, 佢經常都比d新 ...
非常同意,我現在情況同你好相似,連感受也一樣

大宅

wongwlv 發表於 12-4-30 10:39
我都係... 公司只有3個人, 老闆, 老闆娘同我, 又係什麼都要做, 所謂放假, 都要出report比老闆, 好慘, 平日 ...

請問, 通常呢d公司請呢個位, 係咩職位?? 私人助理? 會計及行政??

大宅

回覆 babylovelove 的帖子

I dont know what should my position called. It depends on the industry I work with. The post title does not match what I do....mouth:

複式洋房

引用:報到先,+我都做左細公司1年多dd,+so+far都

原帖由 miumiu0101 於 12-05-02 發表
報到先, 我都做左細公司1年多dd, so far都開心架, 我老板又好人, 無架子, 同佢可以有商有量, 佢經常都比d新 ...
我跟你的情況差不多!所以照顧兩個都ok ! 其實無論在那間公司做野都會有壓力,最重要自己懂得放鬆!加油呀!

大宅

我都岩岩轉左份迎新工, 成日得我同出街姐姐係到, 老闆娘2-3日先番一次仲係留1-2個鍾就走, 無咩做, 可以上web, 其實都好悶...
但之前做係40人公司, 忙到死, 但做到好有信心架, 但因為有b後無做野, 依家做番有d唔慣, 咁小野做有時都會做錯, 同又係做得好慢囉...

首頁

尾頁

跳至