自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

回覆:殷!! 的帖子

地鐵係"公共交通工具",係屬於每一個香港人既,係有用納稅人打造出來機構,係有人只為俾人賺錢而推出去成為市場炒作工具,我做到偉人,會死好多害蟲,我真係唔怕做呀,惡人自有惡人磨

angelkinki  我想你誤解左"公共交通工具" ge意思。或者,你係共產黨?  發表於 12-7-25 22:33

男爵府

第五元素 發表於 12-7-25 20:07
我好相信港鐵職員盡左最大能提供的協助,但管理既去哂邊?決策既去哂邊?我既帖係想講出危機應變重要,一切 ...

你都要俾機會從錯誤中學習啊,日本一年發生地震,自然有曬應對政策

男爵府

第五元素 發表於 12-7-25 20:07
我好相信港鐵職員盡左最大能提供的協助,但管理既去哂邊?決策既去哂邊?我既帖係想講出危機應變重要,一切 ...
為左十年都唔一閏既十號風球,為左少數掛左八號風咁耐先坐車返屋企/唔逗留係安全地方直至風暴過去先返屋企既乘客
個個站都準備一百份被舖毛毯同一百人份緊急糧水好未?
羊毛出自羊身上,將額外成本轉嫁返乘客身上,到時你咪又出黎X哂鬼

危機應變,最重要既唔係少數機構職員做乜,而係災民既合理反應同互相體諒
鬧港鐵甚至要求賠償既人,就係最有可能在大災難中表現自私無秩序最先去搶掠既人

WChan   有D人諗野不切實際  發表於 12-7-25 22:19
成人每日應進食400g蔬果

翡翠宮

好媽媽勳章

kwhyfung 發表於 12-7-25 19:39
叫港鐵以後八號風球持續左兩小時後就封哂站完全停止服務
乜都唔使煩
贊成...............

駛乜打8號重開丫..................... 一於好似以前咁, 一掛8號某時段後即停, 拉埋閘~~~~~~

做多左反而比人罵...............一於返回基本....................

複式洋房

回覆:lala1016 的帖子

我無咩高見,我有朋友都困在那處,有些老闆好就安排得好,但唔係個個都咁好彩,每個人只要用心諗下就知有咩可以做,盡量以安全同負責任角度去看待事件,香港已經好有褔氣係呢場天災無死人,搭飛機時您都可以留意佢地發展好多應對措施,只係一個緊急包(有水,雨衣/風衣,即食乾糧,小電筒,3a電,求生基本手冊)已經救好多人,萬一真係唔係打風係其他天災人禍,都可以應用到

WChan  機票幾多錢? 地鐵車票幾多錢??? 點比呀!  發表於 12-7-25 22:21

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今次我都支持港鐵處理方法 , 比係我都會咁做.

侯爵府

畀面勳章

回覆:港鐵成日加價,出事叫人訓紙皮

嘈得就嘈...唉

琥珀宮

引用:我無咩高見,我有朋友都困在那處,有些老闆

原帖由 第五元素 於 12-07-25 發表
我無咩高見,我有朋友都困在那處,有些老闆好就安排得好,但唔係個個都咁好彩,每個人只要用心諗下就知有咩 ...
既然係咁不如你用心諗下,然後話我地知有咩可以做啦!我好蠢,用心諗咗好耐都諗唔到,真心請教!

複式洋房

回覆:kwhyfung 的帖子

呢種事係為左真係有事故而做好準備,為左做完呢準備就去歸咎利益而做,阿公可以收番;一直以來,起初由小學時,社會科目係有教育一個公民責任,去左邊?有秩序唔係靠強權同錢財建立,以制度為根,以教育為本,因為無制度先引來咁多唔守秩序既人!因為無教育先有咁多無賴!一直都係受教訓才冷卻時學懂其實太遲

方方媽媽  同意。人地好心比你地留係站內,又四圍頒D紙皮分比大家。咁都唔滿意。真無賴。  發表於 12-7-25 22:30

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有紙皮都好過冇啦

cheese08  咪係囉~依家去渡假咩~~  發表於 12-7-25 20:48

水晶宮

畀面勳章

引用: 難度一人一張床褥?! +

原帖由 sammitse1404 於 12-07-25 發表
難度一人一張床褥?!
我訓開河馬

複式洋房

回覆:木土土 的帖子

我用心無用,同心唔同德亦都無用,有安排無賠償,法定既,人就會死心,要錢定安全番屋企見老婆仔女?每個住得香港既人都要有基本緊急常識,工作人員先快而安全處理,一味發癲搞事既人話知佢係咩水都要警告佢唔係就鎖住等差人捉走,防止引起混亂,仲有好多野但唔係我去諗去講,問題有無人立有無人做,否則一切只係癈up

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

第五元素 發表於 12-7-25 19:57
問題完全睇唔出係管理同指引出問題,係管理層做唔好,淨係諗點賺錢有咩用,唔用良心諗一下,算吧!而家根本 ...
而家根本有太多一班死好多人既人,世界未日早點來吧

<< 唔好意思,可唔可以 rephrase 下呢句?我睇唔明...

angelkinki    發表於 12-7-25 22:35
方方媽媽  Yes我都睇唔明。  發表於 12-7-25 22:31
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

真係唔好意思, 因為眼見啲乘客"有家歸不得", 凳佢哋心急, 所以先唔用腦諗一啲
不切實制嘅方法, 都係果句, 要向啲惡劣天氣下開工嘅人致敬, 辛苦晒咁多位~

angelkinki  用個腦想下先la!  發表於 12-7-25 22:37
恩盈  無保險賠先大獲  發表於 12-7-25 22:37
angelkinki  你唔明點解地鐵唔開穿梭巴士,係因為開車果個唔係你或者你ge親人。  發表於 12-7-25 22:37
WChan  風和日麗既話大把人爭住車你, 依家講緊十號波, 你估好多人會搵命搏?  發表於 12-7-25 22:26
kwhyfung  9/10號風球開巴士,死左人港鐵仲大鑊  發表於 12-7-25 21:28
cheese08  講緊係9,10號風球係邊搵司機冒死去渣架車?路面危險,成車人命係手…  發表於 12-7-25 21:21

禁止訪問

複式洋房

回覆:白活 的帖子

呢方面佢地安排唔到係值得理解,因為太多樹倒及山泥,以港鐵既建築反而安全,問題係適當供應同安排

珍珠宮

又黎

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

已閲

首頁
12345...9

尾頁

跳至