美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 想開時裝店一問

馬可,,,
唔好睇旺中啦,佢地舖租又貴,因地區問題焗玩薄利多銷,所以必定要大量stock啊!
我自己都係做細商場,兩間舖,一間賣香工貨,一間深水埗貨,但都係幾十尺舖o架咋,我唔會放太多stock,真係每季清得幾多得幾多,好似呢季冬天貨,都盡清,今季賣唔晒到下季拎出嚟咪一定係滯銷..hahaha...你不如真係平d清多d stock,多左空間&多左貨錢喺手,入過d新貨視覺都差好遠hahahaha....
其實我自己真係唔會花太多錢去"美化"舖頭,我見有人要做個櫃去放stock,當然size一定好,望落去又靚啦,我自己反而去實惠幾十蚊買個深木色的架,平放在地放貨,買塊好樣d o既布蓋住,望落去唔洗一堆貨咁亂,又平,,,,
講真,我間舖又唔係幾萬租,洗鬼掟咁多錢落去咩,,,ehehehe

子爵府

reginetsui 寫道:
Thanks cameo,
某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場, what is 封場ah?

in & out, where is it, in TST?

你知道gordan邊度有得攞貨? 是什麼質素的?

封場意思係,當你去一間批發攞貨個量真係比較大,係可以要求佢唔可以將呢一件貨批俾同一個場,當然好睇個數量!
我無去開佐敦入貨呀,俾唔到確實資料你啊,,,
in & out係旺角同銅鑼灣都有,但我唔記得尖咀有冇啊!

大宅

你地好!!唔好意思,路過呢個post好多日,我好留心睇你地講乜.... 我其實都好想搞返美容舖架....但因我要顧頭家...而美容又好困身,差不多朝九半至晚十,而做美容一定要親手落手落脚先可以cool住班客仔....就算你請妹仔幫手做面,d客都唔鐘意....咁果時為咗個仔既學業咪唯有放棄自己賺緊錢鋪頭頂比人囉,果陣時諗錢可以第日慢慢再揾返........咁我個仔而家中一,佢又識care自己,咁我又想搞返d野做吓,好過困住喺屋企悶,但如搞返美容我又睇唔到個仔個情况(因為會好遲好夜先放工,靠d妹仔又守唔客),咁我最近喺呢度留意你地講野,如果賣衫既話,我夜晚果段時間我可以請part time,起碼我可以返去睇吓個仔陪吓佢食飯(因為呢段時間佢地好容易學壞,但我又真係想搞番野),.....我自己計返條數....我又想問吓你地有冇人會直接返大陸攞貨架??因為同大陸廠攞貨又好似平d咁...賺既利閏又好似多小小,咁如果我返大陸攞同去深水埗或香エ有乜野分別同有乜要注意呢??唔該哂各位

大宅

開門見山
甘要睇下你開的店有幾大咧.細店的話你頭幾次去就好,但次後咧就可以考慮反深水步,因為你店入面已經有左好多貨,但如你每星期去大陸你有時間這樣跑嗎..小店補貨拎新貨,一定比一間大店拎小好多..甘你算反車資其實就唔係真係差太遠
你開大的,你反大陸拎貨一大批拎..甘當然化算好多
不過大陸d 碼好多3都係好瘦人著,但係香港好多人都未必like太貼身的3,因為甘樣會令女人的身材缺點so左出黎
而香工d貨就貴d,,d料ok ga 甘你就要睇下你的店係開在那了
貴的貨當然多d收入.平的料平的貨當然小d啦..
因為有d人like貴料好著d丫嘛
但係甘..呢方面唔係人人受落..
因為咧..你會留意到點解旺中好多都好平..
原因為因為佢地呢個場好多十幾歲的小妹妹去買野
話明十幾歲緊係唔會著甘貴啦,,又無收入.
但係又想型波..甘妹妹仔就一定去幫親平野啦
你最主要睇好你的店係咩位..果到係賣d咩3
要考慮係邊到拎貨都未遲ga
說真果句,,賣3都好困身..美容無賣3甘困身
賣3要係到睇住店..if你間店唔會收入.你就要左想右想
有咩問題...要不斷轉貨..你要想下你有無甘多時間放係間店到,,,賣3時間一定比美容長,,,

大宅

~QQ~,
唔該哂,多謝你意見 :-P

大宅

reginetsui
~~嗚
睇唔到你個email呀
嗚嗚
我email 係 [email protected]

民房

chrischeung,

請睇pm

民房

Dear cameo,

我好開心呀!尋日我終於將三件褸賣晒啦!!
萬歲!! 萬歲!! 萬萬歲!!
但又要開始清長袖啦!! :-( :-(
我可能真係唔係咁識擺位,攪極都咁亂.....
都係去影影相先

子爵府

呢個時候,真係清一件舊貨開心過賣兩件新貨呀,,,AHA
我個心真係當左d長袖係"垃圾",真係賣到可以換錢,咁可以入多件新貨嘛,,,,hahaha...
我d褸都清晒,都係重有少量長袖tee,總之平到嘔,有人要就算lu....heheheheheh.....其實而家都係差不多批發價咁清,為左要人買多幾件,我真係有咁平得咁平啊,,,,,嚟緊又回暖嘞,,,努力,...清..清.....清....hehehehe
馬可 寫道:
Dear cameo,

我好開心呀!尋日我終於將三件褸賣晒啦!!
萬歲!! 萬歲!! 萬萬歲!!
但又要開始清長袖啦!! :-( :-(
我可能真係唔係咁識擺位,攪極都咁亂.....
都係去影影相先

民房

冇錯!!
清晒D長袖T.....大家一齊加油..努力..清清清....
加油..努力..清清清....sorry!!過度興奮:mrgreen: :mrgreen:

男爵府

dear cameo,

妳好, 我最近很留易這個topic, 因我很想實現自己夢想開時裝店. 由於資金尚未充裕, 所以尚有一段日子才開店. 但我已
計劃當中, 所以看見妳們的資料我覺得很有用. 但標價錢對我來說是一個疑問, 因我曾經做過一間時裝店, 老闆只用批發價 x 2.2倍作為賣價, 那麼我如果開店是否亦是用這方式, 還是應該用實數去計算, 希望妳能多多指教.
如果人工$8000/月, 租$8000/月, 什項$500/月, 那麼入貨成本每件要$70, 那我應該用假設1個月賣100件衫作為
標價基礎或是???? , 希望妳能多多指教, 本人萬二分感謝
祝生意興隆.

洋房

馬可,

請問你佐敦邊度可以囉貨? 要有card片才可以買的?

洋房

~QQ~

你真是有好多知識,又肯share,多謝呀!我e-mail你again啦,有空check e-mail呀 :)

民房

reginetsui ,

Pls check pm

reginetsui 寫道:
馬可,

請問你佐敦邊度可以囉貨? 要有card片才可以買的?

子爵府

lam0903,
唔好話指教啦,大家一齊傾吓偈嘛,,,eheheheh
有時我覺得mark價係要睇實際情況,好似而家季初可以高少少無妨,事關各大連鎖店必以正價賣春裝(頂多9折,價錢一定唔會太平),加上開季d靚女都會鬆手d買衫的啊!!但到季中開始d連鎖店已經開始減價(佢地貨量大,亦早轉季),所以到季中價錢又要調整番低d,,,,,
賺幾多又要睇邊區邊個場,始終若果喺香港攞貨真係預左d客遲早認得d貨,你有得賣人地亦有得賣,為乜重要返轉頭搵你,一係你好平(但平極都有條數,至少要維持得到),一係你眼光好(入親d貨就算唔係靚,都一定唔差),一係你show得套衫靚(大家都係同一件衫,你show得靚反應都可以差好遠,正如display套衫總係特別好賣o既道理啊).......
賺幾多倍好難有個"數字",同一件衫一定大家都唔同價,但大家都賣到喎,,,ahaha....但就至少要知自己個場大約mark緊咩價錢,唔好同人地差太遠囉,,,,,,
:-P
lam0903 寫道:
dear cameo,

妳好, 我最近很留易這個topic, 因我很想實現自己夢想開時裝店. 由於資金尚未充裕, 所以尚有一段日子才開店. 但我已
計劃當中, 所以看見妳們的資料我覺得很有用. 但標價錢對我來說是一個疑問, 因我曾經做過一間時裝店, 老闆只用批發價 x 2.2倍作為賣價, 那麼我如果開店是否亦是用這方式, 還是應該用實數去計算, 希望妳能多多指教.
如果人工$8000/月, 租$8000/月, 什項$500/月, 那麼入貨成本每件要$70, 那我應該用假設1個月賣100件衫作為
標價基礎或是???? , 希望妳能多多指教, 本人萬二分感謝
祝生意興隆.

子爵府

agree~~~困身!!!叫做好過打工(因為請日病假都唔易)
我覺得請人唔係太好,,,始終真係自己都未清楚間舖條路會點行,賣咩係最好,一定要自己跟足d,睇客需要同反應,唔得就轉,請個sales,佢訂多幫你開單sell客,,,
而且開間舖真係無咁快可以放手交晒俾sales妹妹去理的啊!!!
有時回報真係唔只單睇幾時返本,重要睇自己平日花左幾多心機同時間啊,,,,自己都唔在舖,真睇唔到的啊,,,,
~QQ~ 寫道:
開門見山
甘要睇下你開的店有幾大咧.細店的話你頭幾次去就好,但次後咧就可以考慮反深水步,因為你店入面已經有左好多貨,但如你每星期去大陸你有時間這樣跑嗎..小店補貨拎新貨,一定比一間大店拎小好多..甘你算反車資其實就唔係真係差太遠
你開大的,你反大陸拎貨一大批拎..甘當然化算好多
不過大陸d 碼好多3都係好瘦人著,但係香港好多人都未必like太貼身的3,因為甘樣會令女人的身材缺點so左出黎
而香工d貨就貴d,,d料ok ga 甘你就要睇下你的店係開在那了
貴的貨當然多d收入.平的料平的貨當然小d啦..
因為有d人like貴料好著d丫嘛
但係甘..呢方面唔係人人受落..
因為咧..你會留意到點解旺中好多都好平..
原因為因為佢地呢個場好多十幾歲的小妹妹去買野
話明十幾歲緊係唔會著甘貴啦,,又無收入.
但係又想型波..甘妹妹仔就一定去幫親平野啦
你最主要睇好你的店係咩位..果到係賣d咩3
要考慮係邊到拎貨都未遲ga
說真果句,,賣3都好困身..美容無賣3甘困身
賣3要係到睇住店..if你間店唔會收入.你就要左想右想
有咩問題...要不斷轉貨..你要想下你有無甘多時間放係間店到,,,賣3時間一定比美容長,,,

大宅

reginetsui
~~"很怪很怪..無你個EMAIL波

[email protected]

再一次 :-(

男爵府

畀面勳章

大家好
美容和時裝我都有做過, 我 同意賣3時間長d, 有冇客你都要守, 唔開門就食硬蛋, 租金係最大負擔, 美容可跟booking, 但要有一定客底, 就唔使話季季轉貨拱貨lor.

不過老實講, 如果我有2萬蚊月薪, 我係唔會自己攞苦黎辛, 我果陣自己攪鋪, 真係攪到出白頭髮

但心願呢樣野,係要趁young還既, 加油啦!!!

首頁

尾頁

跳至