影視娛樂

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆:睇韓劇對韓國文化既小發現....(如果仲有就入黎補充啦)

海帶湯有好多用途:生日要飲、大左肚要飲、生完bb要飲、小產左又要飲!咁佢係補湯定寒涼嘢?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 浪女 的帖子

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

popocat 發表於 12-8-29 20:15
海帶湯有好多用途:生日要飲、大左肚要飲、生完bb要飲、小產左又要飲!咁佢係補湯定寒涼嘢?

...

我都唔知, 因以前我剩係知海帶要黎煲綠豆糖水, 即係應該係涼性野啦~但韓國係要黎安胎

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:Quote:popocat+發表於+12-8-29+20:15+海帶

原帖由 goo_littlebb 於 12-08-29 發表
我都唔知, 因以前我剩係知海帶要黎煲綠豆糖水, 即係應該係涼性野啦~但韓國係要黎安胎 ...
咪係囉!中國人多數大肚時&生左坐月都食唔同嘅嘢啦!mouth:

侯爵府

回覆:睇韓劇對韓國文化既小發現....(如果仲有就入黎補充啦)

床上做既戲多數唔扲被,9成係衣衫整齊

子爵府

離婚搞外遇好似好嚴重咁

男爵府

古人好似中國人(藩屬國?) 書信建築牌扁用全中文字(係米講韓文就唔知, 劇係LAW). 現代韓國人一粒中文字都唔用 (日文都仲有漢字呀, 韓文無WO!)

大長金服裝係韓式DE, 但係好似善德女王果DE又係好似古時中國DE 服飾

男爵府

他們飲酒的杯子很小

衣服的顏色比較鮮艷,愛大紅大綠,𣎴太愛素淡的衣飾

女的愛帶誇張的頭飾

大額紙幣是類似旅行支票的東西

水晶宮

過身會即日或者兩三日內攪掂, 唔似香港等半個月先攪得

結左婚尤其係同99住, 一定要順哂99耳, 一屋家務都係個新抱做

好重視父母對婚姻的認同, 唔認同好似個天會冧落黎咁

好多唔係自己親生都會帶返黎養, 好多時都話唔係自己個爸媽....

仔女好大個都會打仔女.....呢個真係幾難頂

鍾意用個煲蓋黎當碗食公仔麵

好鍾意講兩句都大叫, 喝止人地再問或懷疑, 企圖大聲就可以叫人收聲, 其實都幾野蠻...

鍾意頭向地, 屁股向天, 再倒水在背當沖身

鍾意除鞋洗衫, 踩住D衫, 我覺得好核突, 唔知條友隻腳有冇香港腳, 有咪整到所有衫都係菌?

結婚男人會俾哂圖章存摺老婆管...呢樣最好, 哈哈哈哈

男人結婚時都帶手套

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:海帶湯有好多用途:生日要飲、大左肚要飲、

原帖由 popocat 於 12-08-29 發表

...
海帶係韓國黎講,係有好高營養價值嘅食品黎架

大宅

d男 人好鍾意著白色褲

clarawuwu  仲要係貼身呢下先攞命  發表於 12-9-2 21:46

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:古人好似中國人(藩屬國?)+書信建築牌扁用全

原帖由 Vanessa_818 於 12-08-29 發表
古人好似中國人(藩屬國?) 書信建築牌扁用全中文字(係米講韓文就唔知, 劇係LAW). 現代韓國人一粒中文字都唔 ...
我成日覺得佢地幾千萬年前係中國人,佢地好多野同中國好似,中秋節佢地都好重視,同埋佢地應該有教中文字,可能唔係主要讀果D,我睇過節目佢玩遊戲估中國四字詞語,不過係大部份人係唔織睇。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:yuyu.c 的帖子

近期拍的時裝劇,男女主角都係用大大部的三叔,send短訊成了不可少的劇情。

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地bbq 係燒"豬皮" 同 "大腸"

伯爵府

Vanessa_818 發表於 12-8-29 22:31
古人好似中國人(藩屬國?) 書信建築牌扁用全中文字(係米講韓文就唔知, 劇係LAW). 現代韓國人一粒中文字都唔 ...
韓國古代係用漢字
古代歷史都係以漢字記載
(所以仁顥皇后, 去圖書館查的歷史書都係全漢字)
但因為漢字太深太難, 好多人唔識讀寫導致好多文盲
至4百多年前,世宗王發明左諺文 (現代韓語拼音文字)先更多人識讀寫 (但知識份子都用漢子的)
至到上世紀中, 韓國教育"去漢字化",好多人先都唔識漢字
但近年又傾向要重用漢字, 因為諺文太多同音字...
韓文好多詞彙同中文/廣東話好似!

Kangaroolulu  係,成日聽到佢地叫人走好像講"過主"咁〜好好笑  發表於 12-9-28 23:28

翡翠宮

引用:床上做既戲多數唔扲被,9成係衣衫整齊 +

原帖由 Fion_Chan 於 12-08-29 發表
床上做既戲多數唔扲被,9成係衣衫整齊
哈哈仲可以咩都無發生

翡翠宮

回覆:Vanessa_818 的帖子

啲公文真係唔知點學,也是我未敢自由行去泡菜國既原因

公爵府

韓國仲係咪大男人?

翡翠宮

回覆:jaci 的帖子

女人真係會大大隻頭飾放上頭,喺香港實俾人啤到行

翡翠宮

回覆:靚寶 的帖子

辦葬禮同香港真係好唔同,好似隨時有位搞咁

首頁
12345...14

尾頁

跳至