懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+12-8-31+03:19+跟手放

原帖由 viva4ever 於 12-08-31 發表
等多D人正視下我地呢D港媽, 我地都有比錢生仔, 不過有政府資助, 大6比全數就好服侍呀, 真係難為年年交稅既 ...
訓走郎真係好慘。我個日去一去廣華,產房d 媽媽生完都未有產後房住,姑娘都好忙咁打去搵位比佢地。

待產房d媽媽又生得,直情係十萬火急咁推走一個,即刻清潔,再推第二個入黎。

正常係一早推走生完個個架,但係無位,所以留左佢好耐。

又搞到要生個d係出面死忍。

仲話已經無收b6.....真係好難想像之前咩人都收個時個到既情況係點

禁止訪問

畀面勳章

大宅

引用:我係公立醫院病房姑娘,睇見你呢個case都鄧

原帖由 plmnbvcxz 於 12-08-30 發表
我係公立醫院病房姑娘,睇見你呢個case都鄧你唔開心~我依家31weeks,訓自己床都覺得唔舒服啦,仲要訓冇咩pr ...
醫院姑娘都有機會生BB,都有機會俾D雙非霸哂D床位而訓走廊,點解佢地唔可以將心比己,對香港媽媽好D?!

子爵府

回覆:屯門醫院產前病房

辛苦曬港媽,希望佢地快d轉房俾你la~

大宅

大家早晨,我已經轉左去產前哺乳房,不過眼見有幾位新入院既港媽要訓走廊

別墅

引用:但你情況唔許可對你同BB都無好處,建議你繼

原帖由 Sugarpink 於 12-08-30 發表
但你情況唔許可對你同BB都無好處,建議你繼續嘈!佢到佢比!嘈到D B6無得瞓!

...
d 大6婆一定有床訓嫁…因為佢地九成都係打999入既"急症" 而且佢地都唔做產前檢查 就算有香港醫院冇佢地記錄 安全起見都會訓床同埋比較多去留意佢地情況 我地港婦有做產檢 d 醫生知你安全只係等生就緊係唔理你 你冇危險又未生得 就算生得都應該得護士接生到出世先有醫生黎"記錄"…無計啦 屯門醫生係大6婆最優先衝既急診室…其實d 醫師護士都好慘 佢地都唔想 但鬼叫CY唔理香港人權益出賣香港咩 依家連地都準備割埋俾深圳 香港人除左要"義務"俾錢政府照顧大陸既福利之外 香港人根本冇應有既"權益" 遲d bb 出世之後仲要俾錢打預防針…因為都俾大6婆d bb 霸哂 同產檢一樣 排唔到期 …要自己出去打

別墅

引用:太過份了 叫你老公即刻打去生果日報度投訴

原帖由 mimiwong2013 於 12-08-30 發表
太過份了
叫你老公即刻打去生果日報度投訴!!!
出年先零雙非 今年既仲係有…而且佢地要黎生根本都唔關零唔零雙非事 佢地自然有方法黎香港生

別墅

引用:Quote:LedTV+發表於+12-8-31+03:19+跟手放

原帖由 viva4ever 於 12-08-31 發表
等多D人正視下我地呢D港媽, 我地都有比錢生仔, 不過有政府資助, 大6比全數就好服侍呀, 真係難為年年交稅既 ...
錯…只係港媽要交稅同住院錢…衝急症間生既九成都唔會俾錢嫁 會走數 香港醫療每年都負數仲要好大個隻…因為除左大陸婆黎港生仔唔俾錢 d 長期病患既都會偷渡黎香港睇醫生…因為香港醫院唔同大6 係醫好先會收錢唔會因為你冇錢迫你走…佢地最後醫唔醫得好都係爛尾數…佢地根本冇諗過俾錢

禁止訪問

子爵府

陪月勳章

我今朝見紅入院,而家訓緊產前房既加床, 係兩張床尾中間加床。左手邊係b6, 唔知係新移民定單/雙非, 姑娘話如果有床就可以轉返上大床, 希望快d有啦

大宅

回覆 pikupi 的帖子

加油啊.... 我地港媽要爭氣.!!
好快有大床訓架啦~~

別墅

為咗BB要加油呀

大宅

samji 發表於 12-8-31 03:39
醫院姑娘都有機會生BB,都有機會俾D雙非霸哂D床位而訓走廊,點解佢地唔可以將心比己,對香港媽媽好D?!

...
唔係我地唔將心比己,係好多時係身不由己,出來打工既都知公司有好多regulation and guideline,唔係我地想點就可以點~講真,年年交咁多稅,見D稅用0係唔比錢既非香港人身上,我係好憤怒的!

大宅

貓奴兒 發表於 12-8-31 07:55
d 大6婆一定有床訓嫁…因為佢地九成都係打999入既"急症" 而且佢地都唔做產前檢查 就算有香港醫院冇佢地記 ...
你真係明事理....上頭唔做野,我地做細既都冇得say no~我個人好希望雙非子女冇香港身份證,一定少好多好多雙非媽媽黎HK生仔,咁我地呢D香港媽媽就唔使咁慘,唔使俾人搶咁多資源

大宅

http://hk.news.yahoo.com/深圳嚴查境外超生-港澳生二胎-最高罰20萬-211422445.html

【明報專訊】《深圳人口計生條例》草案前日提交二審,深圳市人大常委會否決了放寬二胎政策的委員提議。根據草案,在香港生二胎將被嚴查,違反計生政策在境外生育的子女,在深圳入戶或兩年內在境內居住滿18個月,將按超生處理,會被重罰最高逾20萬元人民幣。

希望大陸呢個制度可以幫助打擊雙非..!!!

子爵府

陪月勳章

引用:回覆+pikupi+的帖子 加油啊....+我地港媽

原帖由 chauooo 於 12-08-31 發表
回覆 pikupi 的帖子

加油啊.... 我地港媽要爭氣.!!
知道~我會努力

今朝等入院果陣有個b6勁搞笑,份牌板無帶係身,佢話佢住屯門市廣場,姑娘話搵唔到健康院拎記錄,叫佢飛的屋企拎,佢不停問晏d搵人拎黎得唔得。

個白衫護士話今日拎唔到牌板可能約唔到下星期一做,問多幾次, 咁佢先話份牌板係深圳屋企。聽到姑娘鬧佢,份記錄係俾你跟身,唔係用黎供奉

入到病房,佢同我一樣訓加床(矮床),佢同姑娘講:吓訓哩d床,點訓呀! 我心諗:頂, 我都要訓啦,咁巴閉咪唔好入院囉:;pppp:

男爵府

引用:+http://hk.news.yahoo.com/深圳嚴查境外超

原帖由 mimiwong2013 於 12-08-31 發表
http://hk.news.yahoo.com/深圳嚴查境外超生-港澳生二胎-最高罰20萬-211422445.html

【明報專訊】《深圳人 ...
其實無用,廿萬對於大陸人嚟講係濕濕碎。同澳門一樣做法,父母唔係當地人就算生左都無身份証就啱啦。

小小婦人    發表於 12-8-31 12:03

大宅

lingyan 發表於 12-8-31 11:38
其實無用,廿萬對於大陸人嚟講係濕濕碎。同澳門一樣做法,父母唔係當地人就算生左都無身份証就啱啦。
...

我都知...但HK政府唔做野,你都吹佢唔脹..!!!
叫做好過無...
我諗如果呢班人真係無錢, 就算衝黎HK生B 走數,返到上去都要俾人罰錢
應該都唔敢衝落黎生喇掛..?

HK政府佢地敢走數..
我諗大陸佢地無得走掛...?!!!

子爵府

陪月勳章

勁搞笑, 剛剛仲以為做咩事頭先個b6女人可以轉上大床,已經係心入便嬲嬲地。 原來只係佢自己見到佢隔離張大床有人出院, 張床執好, 自已訓左上去囉,俾嬸嬸趕返落黎,但唔肯聽,結水果出動白衫姑娘叫佢訓返自己張矮床。但佢仲係瀨死係張大床, 死話張矮床訓唔到喎

小小婦人  唉, B6 真係無文化  發表於 12-8-31 12:04

大宅

pikupi 發表於 12-8-31 11:47
勁搞笑, 剛剛仲以為做咩事頭先個b6女人可以轉上大床,已經係心入便嬲嬲地。 原來只係佢自己見到佢隔離張大 ...
可能0係大陸真係可以咁~不過呢度係香港,唔該佢守規矩!

首頁

尾頁

跳至