跳至

首頁
12345...99

尾頁

男爵府

Re: BB今年報K1,請問選哪間學校好

honeyBB 請問要準備乜嘢?因為我妹囡囡想去報這校,但我打電話去問,她說要見小朋友.好怕,唔知要做怎麼??有無話喜歡小朋友怎麼??例如:有禮貌,叻,識回答問題等等.....謝謝!
honeyBB 寫道:
我個囡讀緊保良局易桂芳K1,課程都唔太算深.
但就真係幾多人考,我都做定晒準備先自去考...我當時,只係報保良局易桂芳一個0乍.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mandyfung,
因為,我一直心儀保良局易桂芳,之前已經知道保易難入又多人報名,所以,係我bb2 yrs時就俾佢讀nursery,咁好好多.
因為,bb有番過學,唔會怕陌生人,又識叫早晨,守秩序咁.....咁面試時,就一次過6~8人一組,媽咪坐後面,一個先生負責問問題,一個先生負責留意小朋友表現做記錄,咁in過程就好輕鬆下,好似大家唱下歌,跳下舞,睇下你小朋友跟唔跟到,又拎d 0野逐個小朋友問下係乜,先生請食糖,睇下有乜反應等等......咁媽咪千萬唔好心急,幫手答呀! 最重要小朋友唔好太怕羞,唔出聲,唔俾反應等等...我見有d小朋友一開始就喊,完全in唔到,對父母好無奈係出面安撫個小朋友.

大宅

Mandyfung,
我前日打電話去過保易, 有位李主任好坦白同我講, 如果入學時足3歲的小朋友會優先考慮, 我話我的女兒是細B, 咁咪入到的機會很微, 佢就話如果小朋友表現卓越, 及有超越其應有年紀的表現都會考慮.
我心諗, 我個囡囡都很難入到了. :cry:
睇怕要找多2間做後備. :mrgreen: 請問有沒有其他心水學校?

HoneyBB,
想請問妳的囡囡Nursery讀那間學校?
另外, 保易多唔多默書測驗及功課做呢? 教學方面如何?

PhyllisBB,
那妳的囡囡是坐校車返學的嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sophyma,
你唔駛太擔心呢! 我個囡都係細囡,剛剛夠2歲8個月入學. :wink:
我個囡係讀啓思幼稚園nursery(大興花園)
因為,我個囡只係讀緊K1,仲未駛默書測驗,功課宜家都係好輕鬆.

大宅

honeyBB,
原本我都想俾囡囡讀啓思nursery, 但學費要$1980, 仲要買晒所有校服, K1唔係讀返就好像很浪費.

而家諗住先讀拔臣的playgroup, 今個星期六會去interview, 返得好就唔讀nursery了.

K1會報保良局易桂芳及保良局蔡冠深, 希望入到啦!

洋房

Sophyma,

我個女由工人帶,乘西鐵返學,因為元朗真光正正在西鐵朗平站下面,由屋企出發到學校,車程<20mins, 若坐校車,要兜來兜去,時間長些.

當然,你選學校時都應該考慮埋你屋企同學校的距離 !

大宅

Phyllisbb,

係呀! 我同意妳的講法, 所以想選間近屋企及口碑好的幼稚園.
就算落雨天工人接送都安心D. :lol:

大宅

我已幫囡囡報拔臣幼稚園的學前Playgroup, 9月開學, 諗住讀得好2歲時就不讀Nursery了.
這個playgroup有點像N1, 家長不能陪同, 要帶書包, 手冊,杯, 毛巾盒返學, 但只返星期一三五下午兩小時, 不需穿校服.

洋房

Sophyma,

那兒的學費如何? 你個女今年幾歲?

我都可能俾我個細女讀N1,佢今年1歲.

大宅

Phyllisbb:
我囡囡現在20個月大, 之前在大興的啟思幼稚園返了半年playgroup, 要家長陪同(18個月-2歲), 諗住9月轉去新墟的拔臣幼稚園(2歲-3歲)當是給囡囡一個進階的課程.
我覺得以妳的BB年齡來說, 遲幾個月可報N1, 因要足2歲才可入讀. :lol:

Playgroup資料如下:
1) 拔臣幼稚園(新墟),兩歲開始番, 家長不能陪同, 逄星期一三五兩小時上下午都有 ($950一個月), 逄星期二四上午兩小時($550一個月) TEL: 2457-3488

(2) 啟思幼稚園, 一期八堂(約一至兩個月要上晒八堂), 每堂兩小時, $150一堂, BB十八個月開始番, 由一個成人陪同, TEL:2469-2289 (大興)

洋房

Sophyma,

Thank you !

大宅

phyllisbb:
不用客氣.

別墅

sophyma,
我又係住喺卓爾居,我住3座嫁,我地咪係鄰居?咁一齊研究吓D K1啦,可唔可以呀?我心水係兆麟ST.PETER,不過我有D朋友話我知上年佢地好多人報呀,成300幾人爭200個學位喎,我諗我都係要諗定第2間作為後備,我心水係梁李秀娛,因為佢係順德聯宜總會,佢都有好多間好O既直屬小學同中學報,同埋佢地O既程度都幾深,都係會谷D小朋友,因為我聽佢地D老師講話要配合小順德聯宜總會D情度喎,我都唔知係咪,你地有無人有資料呀?交流吓

大宅

Hi Peddymama,

屯門區

大宅

peddymama,
Hi! 好開心有同樣係卓爾居的媽咪, 我住第2座架, 我放假都會帶囡囡到公園&會所玩, 唔知有冇見過面呢? :-P

梁李秀娛是一間不錯的學校, 不過我唔太鍾意它的校舍在屋邨樓下, 加上在安定, 距離屋企頗遠.
至於何日東/胡少渠等小學非我們家的校網, 如要選讀, 則需於第一輪嘗試報考, 如未能入到就要叩門了.
我們家的校網是以保良局的小學居首, 所以我會首選保良局的幼稚園, 一來又近屋企, 最驚唔收我個細B, 又驚只係收下午班, 咁就唔知點算.

St. Peter口碑不錯, 兆麟苑分校上網睇校舍勁靚, 但有BK媽咪話入學以抽籤形式選學生, 唔係咁公平.而囡囡的表姐讀青山村正校, 故我都會報考, 到時睇下邊間收再揀. :lol:

大宅

jymwong ,
請問妳囡囡派那一間小學? 表姐原先派保莊下午校, 但因要延遲合併又更換校長, 所以我妹妹連夜做了一份20多頁厚的profile叩門考保良局志豪, 睇見佢左撲右撲幫個囡報小學, 我都担心埋一份, 好在最終都考到. :wink:

所以希望入到保記的幼稚園, 如果日後叩門考保記的小學希望容易D. :wink:

大宅

Hi Sophyma,

我個囡就係派莊二下,雖然間學校有D不明朗因素,但我就鍾意佢係小班教學,本來我哋都有諗過叩門,但最後都維持原判,其實最緊要係間學校啱佢,同時希望到時遷校成功,咁佢哋就可以有個五星級既校舍,哈哈!

男爵府

sophyma 寫道:
St. Peter口碑不錯, 兆麟苑分校上網睇校舍勁靚, 但有BK媽咪話入學以抽纖形式選學生, 唔係咁公平.而囡囡的表姐讀青山村正校, 故我都會報考, 到時睇下邊間收再揀. :lol:

請問個網址係乜野? 我都想上去睇下

男爵府

francisca 寫道:
[quote]
sophyma 寫道:
St. Peter口碑不錯, 兆麟苑分校上網睇校舍勁靚, 但有BK媽咪話入學以抽纖形式選學生, 唔係咁公平.而囡囡的表姐讀青山村正校, 故我都會報考, 到時睇下邊間收再揀. :lol:

請問個網址係乜野? 我都想上去睇下 [/quote]

飯,
St. Peter 兆麟苑http://www.spckg.edu.hk/siulun/siulun.html

別墅

jymwong,sophyma
多謝你地提我呀,我真係唔知咁多嘢,而家我真係要重新考慮吓個planning,不過,因為我奶奶住安定邨,第日我要返工個仔就通常都係比佢湊上晏,咁我都可以報佢地址o既,因為我老公細個係讀胡少渠,咁佢都想個仔讀番嗰間喎,同埋我喺度諗,如果個仔唔係讀書唔係咁叻,咁我可以揀間中庸d o既胡少渠,但如果佢係有小小可以谷到o既,咁我就可以揀何日東嘛,你地真係講得啱,揀幼稚園就等於揀埋小學同中學,唉,真係煩到嘔呀,好彩而家可以上嚟同你地傾吓商量吓咋,如果唔係就真係唔知點囉 我地保持聯絡啦,好唔好?

sophyma
可能我地真係見過都唔定,我成日同我個仔(佢叫禮禮)落2期嗰個大公園度玩ga,一係就去樓下冒x樂園玩,揾日我地相認吓 ,又可以等小朋友多個朋友丫

首頁
12345...99

尾頁

跳至