少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆:我個2歲女有生理反應, 點算

我朋友個女12歲,行路夾腳、上堂又夾,仲喘晒氣,依依吖吖咁搞到要見社工所以唔好養成習慣呀!

大宅

回覆:funbi0816 的帖子

講真我都第一次聽,你地唔講我都唔知

侯爵府

引用:我朋友個女12歲,行路夾腳、上堂又夾,仲喘

原帖由 701003 於 13-01-20 發表
我朋友個女12歲,行路夾腳、上堂又夾,仲喘晒氣,依依吖吖咁搞到要見社工所以唔好養成習慣呀 ...
Oh,夾到咁大反應呀?真係好難撹喎!咁可能我自己冇咁敏感,我真係吾知夾下腳都會有咁既感覺!

侯爵府

引用:我讀過心理學家弗洛伊德既書,好似都有介紹

原帖由 cty77 於 13-01-18 發表
我讀過心理學家弗洛伊德既書,好似都有介紹小朋友其實細個已經有性意識。黎樣對身體發育本身應該冇乜唔好, ...
你都覚得吾應該禁止?我尋日同老公講開呢個topic,佢即時既反應竟然又係:咁有咩問題?點解要阻止?!我即刻o哂咀!但又吾䛊點講!總之就覺得吾妥!

水晶宮

畀面勳章

如果自小養成自慰習慣,男仔女仔到咗青春期更加會變本加勵影響心生理健康!bb期可能出於本能反應,但家長唔可以當無事發生,應該用玩具、父母關切的語氣引開bb注意力,再用其他方法增加bb安全感反應過大或縱容都唔啱!

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+701003+於+13-01-20+發表我朋

原帖由 pingu_k 於 13-01-21 發表
Oh,夾到咁大反應呀?真係好難撹喎!咁可能我自己冇咁敏感,我真係吾知夾下腳都會有咁既感覺!

...
如果自小習以為常訓練會陰肌肉,好易有快感我好多年前見過幼稚園女仔係西鐵用下身磨扶手柱,夾住咁上下磨,底褲仔都移位,又係磨足兩個站,成頭汗佢mami仲笑佢好Q,并無阻止如果當時拍低,肯定嚇壞人

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+13-01-21+發表Oh,

原帖由 701003 於 13-01-21 發表
如果自小習以為常訓練會陰肌肉,好易有快感我好多年前見過幼稚園女仔係西鐵用下身磨扶手柱,夾住咁 ...
我估佢媽媽好似我地咁冇諗到佢「玩緊」呢樣野,所以冇stop佢

大宅

阿女病左剛出院所以幾日無上來, 睇左大家既意見, 我覺得教佢唔好O係其他人面前做呢個方法比較可取, 因為真係好難禁止, 鬧佢又唔係, 唔鬧又唔係, 真係好無奈, 見到好多媽咪話唔知道原來小朋友會係咁, 我覺得你地好好彩呀, 唔駛面對呢D難題

大宅

陪月勳章

回覆:天使仔 的帖子

去公園玩,每日安排新事物學習,比多D運動量佢,好快佢就會忘記咗嗰種感覺!每曰都要有大運動糧游戲,兒童學家講原因係佢地悶!加油!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我新手媽真系吾知BB女有這種事情出現。我想知道bb男仔會吾會有同類似問題架。

男爵府

我都吾知會甘....睇到有d
我都要留意下我囡囡先.

大宅

回覆:我個2歲女有生理反應, 點算?

我個女自小已攬住攬枕訓覺,佢而家大咗(4歲),有時見佢用大肶夾住個攬枕扭下扭下咁,佢好開心,笑到ka ka聲,咁究竟佢係玩定係生理反應?

伯爵府

我嗰囡都有呀,佢會用雙手撐住張凳,跟住又會成頭大汗,講好多次都唔聽,成日鬼鬼鼠鼠咁做,俾我見到就會即刻落返地,點算好???

大宅

真係完全唔知有呢回事!!一直都無留意佢伸唔伸腳呀!

男爵府

請教下系點樣伸腳同夾腳?我想睇下我的小朋友有無甘的情況,之前沒有留意過,謝謝

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都不知道有呢種事!

大宅

睇完呢個 post, 我留意女兒(17個月)
佢都有用力夾實腳伸直的習慣,特別是每次睡覺前,包括午睡和晚上,每次夾完,都會出汗,也很快睡著…………
其實佢再細啲,半歲九個月左右,已有這習慣。
我早幾日開始,每見佢夾,就阻住,叫佢唔好夾腳腳。 我阻止,佢就喊,又瞓唔到 希望大啲會聽得明……

男爵府

上網睇過,好似叫夾腿綜合症,不過唔算係病,不嚴重應該唔怕(不影響將來結婚生仔)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我真係唔知有咁既事...

大宅

我個囡有時都有做咁嫁動作...

首頁

尾頁

跳至