親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Kazu 發表於 13-3-7 15:13
24/7 香港 > 函館(夜留函館)------------------------------------------------住函館
25/7 函館(朝市/教堂 ...
富良野 7 月下旬仲有肚臍祭, 應該是28/7 咁上下, 遲 1 至2 日先住富良野就可以看到~~

子爵府

Kazu 發表於 13-3-7 16:23
24/7機場> 酒店check in > 函館山夜景(都可以既,但驚入黑,行錯路會趕唔切)25/7函館朝市後,去登別(海洋公園 ...
登別可留耐一點, 因仲可以去埋水族館 OR 動物園

男爵府

回覆:七月中去北海道一問

好羨慕你地 呢段時開去玩 我 五月初前先有假期, 北海道 4 / 5 月初 無咩特別野睇

別墅

回覆:大眼珠 的帖子

原來有咁多人響七月去北海道,我地可以分享行程~

伯爵府

Kazu 發表於 13-3-7 16:23
24/7機場> 酒店check in > 函館山夜景(都可以既,但驚入黑,行錯路會趕唔切)25/7函館朝市後,去登別(海洋公園 ...
你呢個行程幾好呀, 可以參考下。你之前提到嘅地點JR係唔係全部都到到? 買JR pass係唔係低d? 如果由札幌到富良野(富田農場) 容易去嗎? 個度有冇酒店或民宿?

大宅

happylogin 發表於 13-3-8 09:24
你呢個行程幾好呀, 可以參考下。你之前提到嘅地點JR係唔係全部都到到? 買JR pass係唔係低d? 如果由札幌到富 ...
函館,登別,小樽,札幌,富良野都係JR可到但每個地方有唔同交通配套

JR函館站要靠電車/巴士/纜車,可以去到山頂,教堂群
JR登別站去登別溫泉就要坐巴士
JR札幌站就用地鐵/徒步,都可以到大通公園/薄野
JR小樽站就徒步都可以到界町本通同運河
JR富良野就徒步/的士,可以去D農場/工房~~(其實睇薰衣草主要集中響上富良野/中富良野,夏天時,響富田農場外會有個臨時車站,行去好近好方便)

買PASS,就要揀番北海道PASS,但計落條數可能散買會平少少添!(詳細要計過先知)

另外民宿都集中響富良野,美瑛一帶!
酒店就唔算太多選擇,如果要多酒店選擇,可能要返旭川住

公爵府

lovestarry001 發表於 13-3-7 14:56
回覆 Kazu 的帖子

想請教你一下,富良野有冇酒店/民宿推介。我冇住民宿經驗,怕唔慣所以諗住只係住美瑛一 ...
我上次去富良野住呢間 apartment,兩間房,有廚房有洗衣機乾衣機,仲有 PS3 比小朋友玩 game,一家人住舒服過住酒店好多,不妨考慮
http://www.freshpowder.com/accommodations/index/1

lovestarry001  又真係幾正, 我都會考慮下. ^.^  發表於 13-3-8 12:25

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Kazu 的帖子

唔好意思, 我上TOYOTA RENT A CAR搵唔到旭川取車, 請問你係經邊間租車架?
.........................................

公爵府

lovestarry001 發表於 13-3-8 12:26
回覆 Kazu 的帖子

唔好意思, 我上TOYOTA RENT A CAR搵唔到旭川取車, 請問你係經邊間租車架? ...
有啊:
http://rent.toyota.co.jp/rental/1-4-0-6-2.asp?sFlg=3&sel9=%96k%8AC%93%B9%88%AE%90%EC%8Es%2C01204

公爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

謝謝,我可能之前一直睇緊另一間, 都係叫TOYOTA RENT.....@@!!
.........................................

公爵府

lovestarry001 發表於 13-3-8 14:23
回覆 mugtaitai 的帖子

謝謝,我可能之前一直睇緊另一間, 都係叫TOYOTA RENT.....@@!!
係啊,北海道有 Toyota Sapporo,淨係 serve 札幌附近嘅地方,旭川唔 cover

伯爵府

Kazu 發表於 13-3-8 09:38
函館,登別,小樽,札幌,富良野都係JR可到但每個地方有唔同交通配套

JR函館站要靠電車/巴士/纜車,可以去到山 ...
請問你登別有邊溫泉旅館近溫泉街? 第一潼本館近唔近? 又有邊間值得推介? Thanks

大宅

happylogin 發表於 13-3-9 09:38
請問你登別有邊溫泉旅館近溫泉街? 第一潼本館近唔近? 又有邊間值得推介? Thanks ...
萬世閣就響溫泉街頭,就近D巴士站

第一瀧本館響街尾,亦即地獄谷入口,都算方便,夜晚有D住宿會買煙花玩添

如果住登別....我會推介瀧乃家(別館玉乃湯)!響溫泉街中間,全日式旅館,可BOOK貸切風呂自己浸

至於雅亭,旅亭花,瀧乃家本館,MAHOROBA,登別GRAND,就響溫泉街對岸

大宅

請問你地在哪兒頂7月的機票? 是否直航? 哪兒會平呢? 謝!

大宅

七月中去北海道一問

我一行五大三小(8歲一個,十一個月兩個)都決定7月7~11去北海道,但剛check機票要$7000,想問下你們,酒店連機票book左幾錢,响邉間訂?坐咩air line? thx

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:七月中去北海道一問

我7/24出發,一家五口,機票酒店已經訂好哂,cx直航連tax$7200,2歲仔仔機票連稅$5700, 酒店有四晚住hotel gracery,2 晚住富良野Natulux Furano Natulux Hotel,每人total頭要$11000,未計租車,其實貴嫁,但北海道暑假去係超high season,所以情願早d book好過到時無位

預計行程:
24/7 香港-札幌, 市內觀光
25/7 場外市場食魚生飯-到北海道神社-動物園-藻岩山
26/7 小樽一日遊
27/7 札幌揸車去富良野/美瑛
28/7 富良野遊花田+肚臍祭
29/7 富良野返札幌, shopping
30/7 市中心遊+去機埸

公爵府

回覆 shirleyleung15 的帖子

嘩, 都真係幾貴~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lovestarry001 發表於 13-3-12 10:34
回覆 shirleyleung15 的帖子

嘩, 都真係幾貴~~~
係呀, 直航貴轉機$1500到, 但可以慳到時間, 格過哂d酒店果期已經加哂價, 不過睇花預左貴

大宅

janssenma 發表於 13-3-11 14:26
請問你地在哪兒頂7月的機票? 是否直航? 哪兒會平呢? 謝!
出前幫朋友出左張東京(可轉大阪)+北海道+名古屋. 成人小童機票每位只係$3,300 (未連稅及燃油費, 大約$8XX). 搭CX + JAL. 有興趣可PM.

大宅

tonyjackie 發表於 13-3-12 01:48
我一行五大三小(8歲一個,十一個月兩個)都決定7月7~11去北海道,但剛check機票要$7000,想問下你們,酒店連 ...

出前幫朋友出左張東京(可轉大阪)+北海道+名古屋. 成人小童機票每位只係$3,300 (未連稅及燃油費, 大約$8XX). 搭CX + JAL. 有興趣可PM.

首頁
12345...6

尾頁

跳至