時政擂台

跳至

首頁
12345...29

尾頁

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由+PrincessCarrie+於+13-04-02+

原帖由 loer_er 於 13-04-02 發表
你都好搞笑wor! full time mami會唔會被困係個室,大小二便,連食飯都冇機會呀?

你拉full time mami同HIT ...
同意

禁止訪問

王國長老

王國長老

回覆:[請支持] 碼頭的辛酸

支持

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

引用:Quote:caramelpudding+發表於+13-4-2+20:55

禁止訪問

王國長老

王國長老

引用:Quote:edea+發表於+13-4-2+20:58+支持多謝

原帖由 cookingmamami 於 13-04-02 發表
多謝版主支持
我諗第一次同你同一個立場
希望唔好移去時事熱話
我睇到樓上張相,有少少想喊

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

辛苦錢...希望成功

禁止訪問

複式洋房

是真的!真係好辛苦既一份工!
我啊哥就係碼頭工人!
佢都有份罷工!
我無必要呃大家
你地可以講風涼話
可以話佢地要加人工係貪心!
但針唔吉到肉唔知痛!
如果日日同啲屎屎尿尿一齊做野
日日都好似張相咁坐十幾個鐘望住下面做野個個係你老公你屋企人
你地仲會唔會咁講啊
希望大家評論之前了解一下事實真相

smallkan    發表於 13-4-2 23:38

珊瑚宮

其實我唔多明,唔鐘意李卓人,就等於工人無理取鬧? 係乜道理呢?

如果你唔清楚中間承包公食咗幾多,何來判斷工人要20%是否合理? 順從商家攻略,唔等於站在巿塲經濟尖端,思想進步。

根本對個行業沒有認識,也不想去認識,憑想當然批評,咁香港乜行業都冇前途,只有不斷被人蠶食,到全港各行業都皮包骨,待遇同13億看齊,才會放過香港人乎? 真係mouth:mouth:mouth:

citty    發表於 13-4-2 21:14

王國長老

王國長老

引用:Quote:edea+發表於+13-4-2+21:01+我睇到樓

原帖由 cookingmamami 於 13-04-02 發表
無論咩立場
都應該令工人有尊嚴
大小便都要o係架機到

侯爵府

引用:做碼頭工人真係好辛苦做足24小時,+去廁所訓

做碼頭工人真係好辛苦
做足24小時, 去廁所訓覺都冇時間
一個唔好彩又有工業意外
support

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

support

珍珠宮

引用:Quote:edea+發表於+13-4-2+21:01+我睇到樓

無論咩立場
都應該令工人有尊嚴
大小便都要o係架機到
其實作為打工仔,有合理工資,有餐安樂荼,養家活兒,已經心滿意足!

唔係無良僱主欺人太甚,邊有人得閒食飽飯冇X痾,走上街罷工!?佢地呢D作為家庭之柱,手停口停,捱得苦ge,唔係真係忍無可忍,谷到爆先罷工爭取呀!

公爵府

真係睇到都心酸

子爵府

醒目開學勳章

真係用血用汗用性命去賺來的錢!
碼頭工人們, 你們是值得尊重的,
香港的繁榮靠你們默默的付出而建設,
希望你們能得到應該得到的!!

珍珠宮

入行八年的岸邊吊機操作員周先生向學生分享經歷,對於連日來被外界誤解,悲憤落淚,「我哋俾人打壓咗十幾年,仲要俾香港巿民誤會,話我哋係搞事分子,我哋只係要求加薪百分之二,一間小企業都唔會十年加唔到百分之二!」

他直言當年是為了供弟妹讀書才入行,現感到後悔,「點解政府唔介入呢,呢個社會係咪冇公理呢?係咪有錢人就大晒?我出得嚟,秋後算賬係必然,今日再唔企出嚟,對唔住自己!」

參與遊行的明愛專上學院社會工作系學生Cola認為,年輕人要關心社會,「第日我哋一畢業出嚟就係勞工階層,唔好話事不關己,己不勞心,要記住公義,每個人都有可能面對呢個情況,冇可能獨善其身」。
四肢殘障的葉先生昨亦加入遊行行列,「李嘉誠賺咁多錢,應該同人分享,啲工人連食飯、屙屎、屙尿都冇時間,好唔人道,仲用法律嚟打亂班工人,真係好無恥。」

本身是裝修工人的劉先生,昨則與同事同行,實行「工人撐工人」,「唔鍾意大財團剝削工人,見到李嘉誠肥到襪都着唔落,同班工人劃清界線,覺得好睇唔過眼」。

nammo  政府之前都介入, 今次張x宗局長去左邊?  發表於 13-4-3 17:14

珊瑚宮

引用:Quote:cookingmamami+發表於+13-4-2+20:50+

原帖由 suki9876 於 13-04-02 發表
李卓人插佐支旗先,工聯會咪唔幫 lor
No la,次次李卓人班人熬到有少少眉目,工聯會就出嚟架喇,國泰如是,紮鐡如是,...最低工資如是,李生預咗,橫掂他也不靚仔,如果佢霸住領功,先話佢只為出風頭啦,係咪?

大宅

引用:其實我唔多明,唔鐘意李卓人,就等於工人無

原帖由 wonderlulu 於 13-04-02 發表
其實我唔多明,唔鐘意李卓人,就等於工人無理取鬧? 係乜道理呢?

如果你唔清楚中間承包公食咗幾多,何來判 ...
agree!!我發覺而家好多人失哂理智,唔鈡意李卓人都唔可以話班工人貪!CCTVB訪問內容偏頗,见唔到何谓公正,奉劝大家多睇唔同報導再分析工人是否大贪。

所有係碼頭參與罷工既工人,支持你地爭取應有專嚴同合理薪金。

首頁
12345...29

尾頁

跳至