2013年媽媽會

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆 HumptiDumpti 的帖子

"3號"! 我醫生都咁講, 佢話如果再見紅都可以返C+喇, 因為BB 磅數距離安全要求(5.5磅) 唔係差太遠 YEAH!
我地加油食多D, 訓多D , 谷肥BB !

男爵府

回覆 TigerBMani 的帖子

你返工遠吾遠路呢? 我老公要我盡攤到 34wk 先比我出街, 依家我淨係出去覆診 ja, 就黎發毛 :(

別墅

回覆:HumptiDumpti 的帖子

Hi,我想問你作早產咁bb頭位有冇好低呀?我24週醫生話bb頭仔向下並且好低,都叫我訓床2個星期,。。

別墅

HumptiDumpti 發表於 13-6-9 10:06

你返工遠吾遠路呢? 我老公要我盡攤到 34wk 先比我出街, 依家我淨係出去覆診 ja, ...

你要聽老公話喇, 真係訓多D, 我都明白日日訓真係悶到發毛, 訓都訓到腰骨痛, 但為左bb , 加油呀!

我要坐成個鐘巴士先返到工, 返左3日, 以為無問題, 點知今日流量又多左, 驚驚,

所以約左聽日返去見醫生... 唉... 可能真係要提早放假了....

男爵府

唉呀, 咁真係又會驚一驚。如果可以早D放假, 不如都係安排吓, 穩陣D, 無計 !
我就仲要搬開等B房小裝修, 好煩。

別墅

一家大細搬過去定你自己一個呀?
唸起要執一大堆野都夠煩😓
你千其唔好自己執呀,等屋企人/姐姐執好喇。

男爵府

一家大細搬去婆婆度呀! mouth: 煩死, 最驚係未搬得返黎阿囡就出世, 咁就連D new born 野同 milk bottles ar 都要搬埋過去 ... 唉~不過都吾到我諗, 都只有煮到黎就食啦!

yes yes, will let my hubby n the helper do all the packing. {:1_1:}

別墅

你係咪都係今日覆診呀?
醫生有無睇你子宮脛長度?
我醫生話如果>2cm 早產風險相對無咁高。
希望我地既bb乖乖地過埋第二條保險線37週先出黎見大家😊

男爵府

唉,係呀, 尋日下午返去覆診, 阿囡都總係吾可以比我地安安樂樂....
試過見紅、又試過持續宮縮 > 穩定左
> 但就因為宮縮令到宮頸短左好多, 得返 2.2 + BB 又輕磅

> 好啦, 之後係咁瞓, 宮頸放鬆返, 長返有番近 3 > 又到胎水少
> 又瞓, 胎水多返 .... 增磅又算增得OK....

但今次又宮頸突然短到得返 1.9 ....

HELP!!! 本來個醫生先話, 你近成個 week 都好穩定都可以輕輕出去散下步.... 但一度, 即收返, 叫我要瞓到 34wk 先算 ~!

別墅

咁驚??!! 點解突然又縮短左咁多架.............., 係咪呢排多野煩??

囡囡似乎想你好好休息, 唔想你有任何操勞呀!!

BB 房個工程要整几耐架?? 你以家呢個情況未必合適搬來搬去喎, 但唔搬又唔整得BB房, 不如等到你穩定多少少先搬啦....

男爵府

唉~醫生話有時係會 “無聲無色” 短左, 有可能係因為一D感覺吾強烈既宮縮, 同埋其實正常孕婦到左最後幾個 week, 過左 33、34wk 後宮頸都係會慢慢變短, 不過我就快左.... :(

我都無諗太多or 操勞過呀。但就吾搬無計, 因為之後D師父都無期. 我會超小心,吾pack 野、搬野, 比晒工人同老公整, 只係坐車過 mami 度... 唯有係咁。

大宅

HumptiDumpti 發表於 13-6-12 20:33

唉~醫生話有時係會 “無聲無色” 短左, 有可能係因為一D感覺吾強烈既宮縮, 同埋 ...
3&6號,你哋一個要返工,一個又話要搬屋,真令人擔心!萬事小心,唔好覚得唔妥至停,未倦就要停啦!

男爵府

回覆 CkenC 的帖子

係.... 亦因為咁, 我都依家都未郁過, 一D都未pack 要帶過婆婆屋企D隨身行李.... Lol

別墅

真係鄧你坦心 .... 萬事要小心呀!!

別墅

回覆 CkenC 的帖子

我星期二成個下午係c+做檢查, 醫生開左呢個星期假比我, 但我今日都係屋企做公司野做到無停手mouth:
坐得耐真係勁腰痛....
下星期都唔返公司喇, 真係唔敢博, 係屋企remote 做, 所以應該ok 的{:1_1:}

男爵府

o, 無係咪要 catch up 返之前放左假D野, 所以咁多野做呢?
work from home, 你要分身陪大仔嗎?
hey, r u 34wk now?! if so, congratulation!!!!

我醫生下個星期放幾日假, then 過左下個week, 終於到 34wk la!

別墅

我真係好好彩, 有班好同事, 之前放假, 好多野都有人頂左{:1_1:}

昨日主要清返d email 同埋handover d 野比個新人, 下星期就要交代一下佢黎緊呢几個月有咩要做咁囉...

haha 姐姐會幫我湊大仔, 但呀仔點會放過我丫, 成日走黎攪住晒, 好彩下午大部份時間佢返左學, 我就可以專心d.
我今日34w5d喇, 嘻嘻, 醫生估計bb有2.4kg喇!! yeah!!!
醫生仲好放心,仲話就算bb 隨時出世都唔驚喎... 但我地過左第一條保險線, 緊係希望bb 足月先出世啦!!

你仲有10日8日就到保險線喇, 加油加油!!

但你几時搬去婆婆到呢??

大宅

HumptiDumpti 發表於 13-6-14 15:00

o, 無係咪要 catch up 返之前放左假D野, 所以咁多野做呢?
我頌有2星期先過保險線... 真係擔心 > <

別墅

回覆 1026fan 的帖子

hello fan, 2星期好快過架咋, 加油!! 加油!!

男爵府

回覆 1026fan 的帖子

如果你“行得走得”,無咩特別吾舒服,無好似我咁比醫生落“禁足令” 要 ”限瞓“, 2wk 都吾難過。{:1_1:}
加油呀!

首頁
12345...6

尾頁

跳至