嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:melody_fung 的帖子

時上時下

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

My daughter (4 yrs old) had fever on Sunday and confirm HFMD on Monday, today My son (10 yrs old) has fever today and confirm affected as well.

大宅

回覆:手足口病!!

想問下大家,如果真係中咗手足口咁係咪會停燒,跟住喉嚨出白點,咁手腳紅點會即時出埋定係過多1,2日先出架?

大宅

燒第一日一開始,口肛已有白點及紅點,皮膚則只有幾點紅疹!過左一日,燒退左,紅點出左好多,斷而變左水泡!我B今日第三日,尋日喉嚨痛到喊左成日,胃口超差,今天覆疹,感覺已好了很多!

大宅

回覆:Mandy2852 的帖子

口腔,not口肛,打錯字

子爵府

回覆 melody_fung 的帖子

我仔是 19日下午開始發燒 , 19 ,20 都燒下停下, 20日晚話喉嚨不舒服 , 到 21日早上 . 我發現 手腳出左一粒粒 , 但仲有燒, 吃左一次退

燒藥 之後就開始退燒 ,,之後再看一次醫生 証實是手足口病 , 到現在都一直沒燒 , 21日就見紅疹越出越多, 連 JJ , 屁屁都有 , 24日我見

有結蕉 ,今天 25日 見疹開始退紅 , 但己有一件事是便秘 , 我己給蕃薯 ,香蕉 , 茅根竹蔗水 ,希望快的好返 ,

我女日日在家自我隔離 , 不可以同我仔玩 , 到今天都無不良反映, 希望我 女沒被野到, 因我女來緊 星期六要去 CAMP , 她很期待 我也

不 希望 我幫她的去CAMP 裝備沒用武之地 , 大家看看 這 樣被傳染機會是不是不大 ?

大宅

Thx 大家回覆...原來都有唔同出診情況

大宅

阿囝第2日,,紅點冇甘紅,少左,,喉嚨都冇痛,,星期六覆診,,大家加油啊

大宅

今日胃口好左,肯食稀粥,亦精神左,但唔肯飲奶!各位媽媽,辛苦了,一齊加油!

大宅

引用:+本帖最後由+yan02+於+13-7-25+17:23+編輯+

原帖由 yan02 於 13-07-25 發表

回覆 melody_fung 的帖子
可以飲西梅汁,同粥水,可便便!

大宅

又想問下係咪只係口入面,手掌,腳掌?
阿囝到而家手腳掌未有,但面同手有啲啲水泡咁。。。。

大宅

除了上述,其實全身都有,耳仔,額頭,手臂,大脾,小腿!唉,希望快d出完快d謝!心痛死我了

大宅

噢。。。即係可能已經中咗!

複式洋房

回覆 Mandy2852 的帖子

全身都有疹, 其實係咪水痘來?

子爵府

回覆 Mandy2852 的帖子

我仔吃左蕃薯 昨晚終於有便便了 ....

今早 都是見有蕉 ,可能開始甩蕉了

我仔出疹的地方 : 咀角 , jj , pat pat , 手掌 , 手臂 , 腳板 , 大 小腿 除左 手掌 , 腳板 是紅點點 , 其它的全都是結蕉的

但我又不見他出泡 / 出水 , 昨天老師打來提我 , 他的衣物要分開洗 , 怕穿水會染人的

子爵府

回覆 littletaltal 的帖子

我仔有打水豆針 , 應不是水豆 , 不過 2 者都是很相似的, 小心小心 .....

複式洋房

回覆 yan02 的帖子

打咗針都可以出GA WO, 預防唔係100%GA MA

大宅

今朝再睇醫生,喉嚨嚴重了,但手腳掌沒有不算是手足口病喎!
所以我都唔知點....但囝唔多肯食野啦

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我都懷疑我女女中左而家等再睇醫生,佢星期二晚開始底燒,到星期3,4,5都燒下停下,但星期三已睇醫生話係喉嚨發炎,開左特效消炎藥,已經食晒都係唔好,今日再睇佢口有2粒非之,同喉嚨有白點但手腳又無出紅點,都算食到野,白粥面包都食到,真係唔知係咪中左

首頁

尾頁

跳至