在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:YC04 的帖子

放心,我係超高齡

Terry280905  me too.  發表於 13-8-20 10:14

複式洋房

回覆:asterrandy 的帖子

報到,我現41歲,囝囝21個月,全職媽媽原來好身苦,日日返工都無精神,你地好叻呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+mingcat+於+13-08-17+發表報

原帖由 蝦米豬 於 13-08-17 發表
我宜家都要面對工人同老人家唔夾的問題,我工人只是新來港兩同,我媽話佢無common sense 同大頭蝦,我媽甚 ...
個女跟姐姐多過我

大宅

回覆:高齡在職媽媽吹水區

I am 37, bb is 5 mths old now. Working mom, as my hubby doesn\'t work.....ideally, I\'d rather be a FTM!

子爵府

蝦米豬 發表於 13-8-16 23:59
你哋都好摶,但都算幸運,育嬰院唔易揾。而家樓咁貴,唔好急住買
佢地兩兄弟都可以去到育嬰園,真係超感恩!好大可能係佢地在暑假出世,夾啱左大組畢業的時間。所以其實我都唔敢搏第三次,好運其實都會有quota,不能盡用!
Re:樓巿,因為無樓在手,所以好自私咁希望樓價可以正常番少少,宜家就以儲蓄為嗜好(但當然,都要有適當的玩樂,否則真係好dry呢!)

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

年紀大, 抱個仔一陣就攰, 就算用HIPSEAT 都係

複式洋房

我都嚟傾下先,今年39,都係有3個,5歲多/4歲/1個月!自問冇耐性做FTM,而家晌屋企都顛咗咁,都係返工好!

複式洋房

回覆 Chukwudebelu 的帖子

我三年前生既時候同你一樣, 冇人幫到我湊, 又唔放心搵外庸OR托兒所, 結果請咗個本地EE, 一湊就湊咗3年喇.....個EE當咗我個仔係自己個孫, 同佢玩仲多過同自己個孫玩.
你可以搵樂活一站通幫你介紹. 貴係好貴, 我都捱得好辛苦, 但三年後睇返, 個仔健康快樂成長, 同比D外庸湊既差好遠, 就覺得咩都值得!

複式洋房

我都報到!

38歲, 阿仔啱啱3歲.

好想生多個, 但生咗阿仔後連命都差D冇埋, 唔敢再生. 仲有我老公40幾歲, 同前妻有兩件, 一個14, 一個16歲, 所以超唔想我再生.....

仲有, 阿仔每月支出好大, 唔做FTM養唔起頭家.....

其實返工好辛苦. 有時好得閒, 可以上黎吹水, 有時忙到厠所都去唔到.....

己經3年冇做FACIAL........修甲都係喺公司附近修, lunch hour去........

大宅

我現在最擔心的係, 個囝現在才3歲.. 希望我可以KEEP住有工開真到60啦

大宅

育兒性格勳章

回覆 sy1212 的帖子

非常感謝你的資料!

子爵府

叻叻勳章

好開心有同年紀o既話題呀 ~
我 36 , 大女 4.5歲 , 細仔 2.5歲 ,
唔想做 ftm ~ 但亦都係冇咁嘅能力可以做到 ~
多多指教 !!

大宅

我都想join! 我36! BB 女剛出世未夠一個月!同62 99 住加工人姐姐!冇打算放棄分工!但而家諗起遲D要返工!好唔捨得!

大宅

畀面勳章

嘩,居然比我見到呢個group 真好!
我今年年尾39啦!有一個差不多3歲既囡囡! 好想做ftm 但冇能力!依家份工又唔穩定,好想搵過一份! 如果真係要生多個都一定要轉左工先! 到時真係再有就超高齡,所以都好煩啦!

伯爵府

回覆 蝦米豬 的帖子

我37,呀b剛剛2個月大arm arm放完產假,又要返工了
好唔捨得呀b

洋房

我今年39,出年3月初先至生第一胎。唔知係咪年紀越大,就越多嘢諗。NB點揍?餵人奶定奶粉?由於兩邊家人都唔係住附近,仲諗緊揾工人姐姐定EE揍?如果請工人姐姐,C6又唔鐘意多個外人係屋企。又擔心工人姐姐照顧得唔好,有咩閃失,咁就一世!

smallmama  可以既話人奶好D  發表於 13-8-26 22:24
kenniscg  人奶, ee  發表於 13-8-26 17:49

複式洋房

其實過往3年, 都不斷諗緊轉做FTM.......但始終都冇咁做, 因為覺得自己做嘢叻過做阿媽..................係咪好可悲?

金仔媽媽  唔係既, 我覺得返工搵$可以比好d既生活比仔女都好PROUD 架!  發表於 13-8-27 16:01

男爵府

我今年44歲,亞仔9歲,在職媽媽

子爵府

ilbl3696 發表於 13-8-20 20:09
我今年44歲,亞仔9歲,在職媽媽

我囡都係9歲呀! 係味升小四呀! 我歎左個幾月, 就快開學了, 有D擔心

kin818kin  小四開學的功課會比小三辛苦好多﹗又要進入作戰狀態﹗mouth:  發表於 13-8-26 17:40

大宅

Garfield_cats 發表於 13-8-18 16:46
I am 37, bb is 5 mths old now. Working mom, as my hubby doesn\'t work.....ideally, I\'d rather be a ...

Your hubby doesn't work?!?! all expenses fall on you?!
That's tough!
Full time working mom....

首頁

尾頁

跳至