潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+joanlaw2010+於+13-09-07+發

原帖由 Florenceforest 於 13-09-07 發表
1.5卡h色會好顯眼,因為會聚色,唔建議買低過 g color
明啦,H色1.5卡大粒會顯黄?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Emilyyys 的帖子

2啦!
錢差唔多,但攞高一個色!
1.44cts 同 1.57cts枱面唔會相差好遠!
1.4xcts本身好少貨㗎!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Florenceforest+於+13-09-07+

原帖由 joanlaw2010 於 13-09-07 發表
係呀!聰明

大宅

回覆:Florenceforest 的帖子

我想買條手鍊呀,點揀好呀?

男爵府

畀面勳章

引用:好叻呀,係呀一對耳環,,,但点為之對稱合

好叻呀,係呀一對耳環,,,但点為之對稱合比例呢?
對稱性即係代表着刻面和刻面之間係咪對稱、平衡,台面是否置中,圓形夠唔夠圓etc..呢d都係會影響到對稱性,sys very good其實唔算差,當然要睇實物先知,不過用黎做耳環影響一定非常之微

大宅

回覆:珠寶鑑証

為興趣,不是入行!想問浸大這個短期課程好嗎?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Florenceforest+於+13-09-07+

呢個係顏色同重量既關係,比你參考下

大宅

回覆:Florenceforest 的帖子

些些

別墅

回覆 Florenceforest 的帖子

我想搵粒靚D既石,所以都想淨度高D =P 今日又出左去睇,睇中左粒1.64ct E colour IF 3EX Fluo:none ($22xxxx)
好心動呀!! >< 愈睇愈難揀

水晶宮

引用:回覆+Florenceforest+的帖子我想搵粒靚D既

原帖由 Emilyyys 於 13-09-07 發表

我想搵粒靚D既石,所以都想淨度高D =P 今日又出左去睇,睇中左粒1.64ct E colou ...
IF 未必有人肯同你鑲的。留意!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+Florenceforest+的帖子我想搵粒靚D既

我想搵粒靚D既石,所以都想淨度高D =P 今日又出左去睇,睇中左粒1.64ct E colou ...
If or fl多數用黎收藏欣賞,好少會做首飾,一覺唔覺有少少損耗隨時身價大跌!所以自用無必要,如果真係想好乾淨,我會買vvs2,因為vvs2個粒點你真係唔會睇到,但就會平好多,咁我就會用平左個d錢再揀粒大粒d重d

別墅

Thank you so much>3< 咁我再睇過先!! 不過colour你會建議揀咩呀? 隻介子係我自己帶ga ja

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+Florenceforest+的帖子Thank+you+so+m

Thank you so much>3< 咁我再睇過先!! 不過colour你會建議揀咩呀? 隻介子係我 ...
我會建議f 色或以上

侯爵府

mingcheng 發表於 13-9-7 21:29
為興趣,不是入行!想問浸大這個短期課程好嗎?
Lee 個課程都有 JM 介紹過我讀,時間短 d 又冇咁多理論,都好 practical,如果只是for interest, 我覺得都 okay 架!

別墅

Florenceforest 發表於 13-9-7 23:26
我會建議f 色或以上ThankQ ThankQ

大宅

引用:Quote:mingcheng+發表於+13-9-7+21:29+為興

原帖由 wongbonnie910 於 13-09-08 發表
Lee 個課程都有 JM 介紹過我讀,時間短 d 又冇咁多理論,都好 practical,如果只是for interest, 我覺得都 o ...
我都想報!唔知有冇人報過?

大宅

我乜都吾識,想JM教下我,請問color grade係咪最靚係G-H-F然後?
其實一卡=有幾多分?我去睇左條手鍊1.6卡3爪14粒F$13000貴吾貴?

珍珠宮

引用:我乜都吾識,想JM教下我,請問color+grade

原帖由 my702009 於 13-09-08 發表
我乜都吾識,想JM教下我,請問color grade係咪最靚係G-H-F然後?
其實一卡=有幾多分?我去睇左條手鍊3爪14 ...

顏色以D色是最白,然後EFGH...順落, 1ct=100份=0.2g

首頁

尾頁

跳至