自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:甚麼情況下你會致電聖約翰救傷隊?

St john幾號電話?有事都唔得閒慢慢摷st john幾號啦,緊係即刻999

珊瑚宮

引用:Quote:chuiyeebird+發表於+13-12-11+09:29+

原帖由 April_B 於 13-12-11 發表
咁包紮完之後,佢地走人?OR 枱左傷者上車送去醫院GA?
我想了解下
送去醫院

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-12-11+發表Call

原帖由 木土土 於 13-12-11 發表
St john網頁寫明有提供私家醫院病人接送服務,收費$300 ,點算濫用白車!行動不便既病人有救䕶車 ...
咪係

男爵府

回覆:甚麼情況下你會致電聖約翰救傷隊

我以為淨係老人院先會用。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:唔係針對某一事件,一般情況下,+甚麼人甚麼

唔係針對某一事件,
一般情況下,
甚麼人甚麼情況下會致電聖約翰救傷隊而唔叫999/救護站呢?
我哥做過聖約翰, 一般嚟講跑馬拉松果類大形活動通常會搵佢地幫手設救護站, 佢地可以幫手做最基本護理, 例如跌倒損手爛腳果類, 大單少少已經唔可能係佢地處理, 最多出車送去醫院, 而家跳樓死人, 你搵佢哋佢都唔敢接手, 所以校長既處理手法一定有問題

April_B  同意!  發表於 13-12-11 23:03

大宅

木土土 發表於 13-12-11 08:56
唔係急症,想有救護車送去自己指定既私家醫院,唔知得唔得呢!

...

咪玩啦..咩症去私家醫院都要自己搞掂
私家醫院病人接送服務=白車

April_B  木土土,唔係太多人知道S J有哩個收費服務  發表於 13-12-11 23:04
木土土  我係指St john救護車非緊急收費服務,唔係政府消防局既白車!  發表於 13-12-11 11:54

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

我只知一d大型活動,運動會,演唱會果d,
就會call st john stand by

水晶宮

SJ or FSD 都是香港常規緊急救護車, 地位應該是相同的...., 但好可惜....SJ 根本就沒有完善的制度去maintain佢地支救護車隊伍, 持續發展, 與時俱進, 基本上 有First Aid Cert (近年加上 AED), 已經上車出勤,救護車運作, 設備使用, 只靠senior口傳身受, 沒有正統訓練 , 完全是源用啊爺果套舊水準, 沒有進步.

因為SJ 仍然以提供全港(其實得三站三車)緊急救護車服務自居, 所以市民 係可能唔知SJ救護車...流d/慢d.

April_B  應該知的吧...? 佢地既急救員個TRAINING同醫院救護員的TRAINING是不一樣吧?  發表於 13-12-11 23:06

水晶宮

babylinus 發表於 13-12-11 11:41
咪玩啦..咩症去私家醫院都要自己搞掂
私家醫院病人接送服務=白車
...

SJ白車都是常規緊急救護車(免費), 但會額外收費預約作非緊急用途.

其實SJ, 作為常規緊急救護車的同時, 同一部車, 唔等call, 而去了做非緊急用途, 制度上好有問題...

大宅

St john 資源根本同消防冇得比,如果緊急就一定call诮防啦。

但有D情況唔想有警察到塲,好多地方都會call st john, 例如酒店,安老院等等。曾經試過有遊客死咗嚮洒店但職員份儍call st john 話送個遊客去醫院。

April_B  ST.JOHN成日被迫幫人處理哩D唔想見光既事件-.-  發表於 13-12-11 23:07

侯爵府

這位校長講跟教育署指引去做, 好想佢拎真憑實據出來, 這件事我覺得唔關St. John 事...

April_B  其實佢冇講錯的,教育局,學校,一向都流流地,又講一套做一套....  發表於 13-12-11 23:07

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:SJ+or+FSD+都是香港常規緊急救護車,+地位應

原帖由 howmuch 於 13-12-11 發表
SJ or FSD 都是香港常規緊急救護車, 地位應該是相同的...., 但好可惜....SJ 根本就沒有完善的制度去maintai ...
SJ絕大部份既成員都係part time 形式, 點可能同真正救護車比

水晶宮

alicemic 發表於 13-12-11 12:12
SJ絕大部份既成員都係part time 形式, 點可能同真正救護車比

但好惜....政府又批佢地以常規緊急救護車咁運作, 部車一樣有警號...可以沖燈.

翡翠宮

引用:Quote:alicemic+發表於+13-12-11+12:12+SJ

原帖由 howmuch 於 13-12-11 發表
但好惜....政府又批佢地以常規緊急救護車咁運作, 部車一樣有警號...可以沖燈. ...
例如跑馬拉松時有人突然休克,佢會幫手用最快速度將傷者送入急証室,所以響警號都好合理。而家係有人連最基本既求救方式都搞唔清, 又點可能將過錯怪落救護團隊度呢!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:丫雅+發表於+13-12-11+09:46+都需要

急救員學哂,考哂試人工呼吸心外壓的,急救員救一個跌左落水池的人去人工呼吸+心外壓, 冇乜難度....
但墜樓情 ...
我意思係話要做呢啲嘢嘅時候情況都緊急,等得SJ黎情況可能係危殆啦

April_B  係...ST.JOHN慢過政府救護站好多的  發表於 13-12-11 23:08

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

根本都唔知 St. John

水晶宮

alicemic 發表於 13-12-11 12:28
例如跑馬拉松時有人突然休克,佢會幫手用最快速度將傷者送入急証室,所以響警號都好合理。而家係有人連最基 ...

因為SJ的資源, 不可能仍然以常規緊急救護車咁運作, 所以我認為不能繼續..
AMS一樣有白車有警號, 正正是做你所講的註場服務, 而不是做常規緊急救護車.

SJ..個批准.. 是阿爺留落黎....繼續做, 現在應該檢討.

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點都唔會諗 St John 囉,唔係質疑佢地嘅質素,而係打 999 咁容易,仲點會嘥時間搵 St John 個電話

水晶宮

回覆:甚麼情況下你會致電聖約翰救傷隊?

都唔知佢電話!

複式洋房

見香港d足球比賽都係用st john,,,但其他時間真係唔會第一時間諗起佢地

首頁

尾頁

跳至