跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我有時發覺乳頭有啲白色既野"痴"住係度, 用棉花棒清潔左但隔一陣又有啲係度, 個啲係咪初乳黎ga?!

另外你地有無諗住同公司傾下放完產假之後要係公司泵奶既問題呀? 我有朋友就係因為泵奶既問題搞到自己好唔開心, 因為佢老細嫌佢成日(其實只係一日兩至三次)都要行開位成半個鐘而走去泵奶, 又要用公司個冰箱雪奶, 仲有公司無獨立房俾佢泵奶而要係廁所裡面泵(好唔衛生呀~), 所以泵左個幾月就被迫放棄!!

大宅

陪月勳章

原文章由 Flo0602 於 07-8-11 11:19 發表
我有時發覺乳頭有啲白色既野"痴"住係度, 用棉花棒清潔左但隔一陣又有啲係度, 個啲係咪初乳黎ga?!

另外你地有無諗住同公司傾下放完產假之後要係公司泵奶既問題呀? 我有朋友就係因為泵奶既 ...

我上兩三個星期開始都係同你一樣呀!!洗澡時先發覺乳頭有D白色野呀
我都想知這些係咪叫做初乳呀:-P

別墅

我會餵人奶, 因為自己有鼻及氣管敏感, 醫生叫我一定要餵, 不過睇見你地話係公司pump 奶....真係好唔方便....加上我條team 全男人, 唔通話比佢地知要行開pump 奶咩......我諗只可餵到返工前!

想問你地第幾週出現人奶???? 我未有變化wor???

洋房

原文章由 Carman1112 於 07-8-11 01:06 發表
你咁快有初乳喇?我仲未有呀!

我都係諗住餵人奶,早幾日仲係 bb 展買了個電動單奶泵,諗住返工時可以係公司泵定返屋企俾 bb 第二日食。

我都覺得早有初乳..但係已經五個月,應該係正常:loveliness: 我朋友咪講笑咁講唔怕我唔夠奶餵BB囉:loveliness: 不過我對豆漿比較敏感,一飲就會谷,唔敢飲咁多:)

洋房

原文章由 virgko 於 07-8-11 12:18 發表

我上兩三個星期開始都係同你一樣呀!!洗澡時先發覺乳頭有D白色野呀
我都想知這些係咪叫做初乳呀:-P

係呀!嗰啲就係初乳! 買支軟毛刷沖涼時刷下乳頭,清潔下,可保持清潔外,仲可以剌激乳汁的分泌添,BB出世後餵得容易啲!

男爵府

原來飲豆漿可以谷奶0架?咁我到時就要飲多 d 豆漿囉!:lol:

原文章由 carlili 於 07-8-11 21:08 發表

我都覺得早有初乳..但係已經五個月,應該係正常:loveliness: 我朋友咪講笑咁講唔怕我唔夠奶餵BB囉:loveliness: 不過我對豆漿比較敏感,一飲就會谷,唔敢飲咁多:)

複式洋房

我都會嘗試呀....但我都睇左好多媽咪係BK既分享
希望到時順順利利.....同埋挨到啦.....
http://irisricky414.spaces.live.com/

複式洋房

我BB而家3個幾月,仲係全人奶!

各位媽媽要努力呀!
到時餵奶可能會有好多問題,
但堅持就一定可以!
加油加油!

不過餵吾到都吾好自責!
最緊要日日都開心!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 6_irisng 於 07-8-11 22:53 發表
我都會嘗試呀....但我都睇左好多媽咪係BK既分享
希望到時順順利利.....同埋挨到啦.....

最緊要係你身邊既人都支持你!!! 好似我咁, 媽咪同家姐細妹都係極力主張餵人奶既, 而佢地餵人奶都好成功, 其中有個家姐仲餵到囝囝歲幾添! 我見個個姨甥仔/女都精靈活潑又少病痛就更加令我覺得餵母乳好好, 雖然我都知會好辛苦, 但只要你記住"母乳係你俾bb最好既禮物, 點辛苦都值既!!" 加油呀~

民房

原文章由 Flo0602 於 07-8-12 11:06 發表

最緊要係你身邊既人都支持你!!! 好似我咁, 媽咪同家姐細妹都係極力主張餵人奶既, 而佢地餵人奶都好成功, 其中有個家姐仲餵到囝囝歲幾添! 我見個個姨甥仔/女都精靈活潑又少病痛就更加令我覺得餵母乳好好, 雖 ...

我很想餵人奶, 但都擔心好多問題例如:要返工、介口、唔夠奶水...希望到時我會堅持到

禁止訪問

大宅

太好喇!呢度有咁多有經驗驗的媽媽....我第一胎, 好想好想餵人奶,因為對BB身體好! 我本身身體唔強, 成日病, 所以希望BB身體好, 強強壯壯.

不過我唸住開刀, 唔知對餵人奶有冇影響? 驚到時傷口痛+ 谷奶痛會放棄 .

聽人講生完後的初乳好重要, 我驚到時落唔到床餵唔到初乳...

大宅

畀面勳章

有无人日頭餵人奶, 晚上一餐餵奶粉(如森永, 雪印...似D人奶咁). 等夜晚果餐食飽D, 好瞓D!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 bbysh 於 07-8-16 11:43 發表
有无人日頭餵人奶, 晚上一餐餵奶粉(如森永, 雪印...似D人奶咁). 等夜晚果餐食飽D, 好瞓D!

媽咪教我用呢個方法幫bb戒夜奶, 但係我又擔心bb食左奶粉會唔鍾意食人奶, 所以我會等bb大個啲 (兩, 三個月) 先至咁樣做囉.

大宅

畀面勳章

唔係為咗介人奶, 只希望夜晚嗰餐食飽d, 好瞓d! 不過我都驚会唔会唔肯食番人奶, 同食人奶時大力咗, 会整損我啫!

別墅

星期四去聽餵人奶講座, 開頭又真係幾甘難餵, 預左上奶耐, 乳頭整傷, bb又要2-3小時食一次.....真係要有心理準備...當bb同自己配合到, 就好易餵wor....

大宅

因為上一胎無餵,所以我都心大心細,又咩都唔識.
我想知多d尼方面資料可以邊樹找到?請多多指教.

首頁

尾頁

跳至