時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

"四月十三日,香港教育局長吳克儉突然宣布,全港中小學將實行「普教中」。「普教中」當然是個下流縮寫,指「用普通話教授中文」;而「普通話」則是個下流名詞,指「國語」。從前,我不大明白孔子為什麼痛恨北鄙之聲;今天,虛偽暴賊的北鄙之言盈耳,我才徹底了解孔子的感受。"

古先生這段文字應該是白話文,完全可以用"普通話"唸出來,但如果我們要用廣東話唸出來,則先要作出如下修改:

"當然是個" 改為"當然係個" , "我不大明白"改為 "我吾係好明" ,"我才徹底了解",改為 "我先至徹底了解"。

有人認為普教中的好處,其中一個就是你說的話,就是你寫下來的文字,令學生少了一個轉換過程。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

別墅

回覆 awah112 的帖子

趕絕香港人咁都唔明,唔怪得比人趕絕

禁止訪問

別墅

awah112 發表於 15-6-12 19:25
趕住=/=趕絕
我打錯字所以我就講錯

別墅

大家平心靜氣講吓睇法,至於邊個0岩,.究竟係我杞人憂天定你地太過無危機感,
10幾20年後就會見到,我都好想我睇錯
大陸一街大學生失業,我們的下一代講普通話會比他們好嗎?
當本地就業不需要廣東話,上中下階層人為地大量輸入大陸人的情況下,為什麼要請你香港人而不請大陸人,
我普教中為什麼要請香港人做老師而不請大陸人?
我不是要人不學普通話,是要在保住廣東話就業環境的情況下學普通話,
再搵大陸錢,而唔係摧毀自己既廣東話基地比大陸人搶你飯碗,
香港人好奇怪,平時好驚比人呃,但係對共產黨出奇地無戒心,
我認為香港未必會死但香港人就死硬,比人換緊血,
仲有唔好用咩64.71 0黎同我相提並論,我最憎班飯民,班飯民幫大陸人仲多過幫香港人.

好啦私利既角度講完,講普教中對中文好唔好
金庸細個時係咪受普通話中文教育?
教育局自己都話
教育局都無法否認,「仍未有確實證據,證明以普通話學習中國語文的學生的一般中文能力會有所改善。其中兩項研究發現,以普通話學習的學生的中文能力,與以廣東話學習的學生並無分別,甚或表現更差。」

大宅

qolop 發表於 15-6-12 21:27
大家平心靜氣講吓睇法,至於邊個0岩,.究竟係我杞人憂天定你地太過無危機感,
10幾20年後就會見到,我都好想我 ...
昨天在荃灣食豆腐花,店員和客人都是普通話對話,好似返左大陸,在我身邊的本地客人都說……廣東話和本土香港人都已被邊緣化,仲冇戒心??

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

awah112 發表於 15-6-13 00:11
七成大學生 畢業願北上
專家:內地加薪吸引
畢業生去唔去大陸工作,和其政治立場冇直接關係!

禁止訪問

別墅

回覆:awah112 的帖子

總之用普通話教中文就羣起抗議,那就立法用英文來教中文,應該冇人反對喇嘛!

水晶宮

回覆:「普教中」論

我覺得普通話好聽過廣東話,廣東話啲音好屈,普通話啲音好溫柔,我好想學好普通話,如果細個時有普教中就好了

大宅

引用:總之用普通話教中文就羣起抗議,那就立法用

原帖由 壞寶貝 於 15-06-13 發表
總之用普通話教中文就羣起抗議,那就立法用英文來教中文,應該冇人反對喇嘛!

...
咪係,新加坡都係咁做啦!

大宅

引用:我覺得普通話好聽過廣東話,廣東話啲音好屈

原帖由 ddkaka 於 15-06-13 發表
我覺得普通話好聽過廣東話,廣東話啲音好屈,普通話啲音好溫柔,我好想學好普通話,如果細個時有普教中就好 ...
台灣國語更嬌嗲啊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至