想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

嘩~~
睇你banner
bb 8week已有6.4kg
very good nei
我bb 4個月半時先剛剛夠6.4kg咋……

原帖由 chweebebe 於 10-10-29 17:21 發表
tata,blackpurin,
在職媽媽真係好辛苦,Add oil ah~
不過見到阿b既樣,真係心都甜哂,餵人奶真係very sweet ~

大宅

你同TATA真好, 仲KEEP到有奶, 我未返工已經開始收爐了, 因為我真係無咩奶, 不過我好同意TATA講, BB食人奶時個份滿足感真係好大, 我都好懷念呢

我而家最希望BB快D瞓過夜就好了.........

原帖由 blackypurin 於 10-10-28 12:00 發表
返工後基本上一個字 - 趕! 朝早ee來就趕返工, lunch食15min飯就趕泵奶, 放工又趕返屋企煮飯同泵奶... 又未至於好辛苦, 但就係趕囉

奶量我都算keep到嘅, 不過我一向少奶, 所以轉咗一日5餐, 每餐5oz後就只 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-29 17:24 發表
恭喜晒
轉左5餐真係好好多嫁……
雖然我返工後已無餵了
但都希望你keep住一直餵人奶啦

多謝你呀, 我都希望可以keep到bb 6個月呀, 我終於問咗公司lunch time借房, 咁就可以泵得舒服d, 雖然感覺都幾怪, 但都好過去商場育嬰室, 唔使驚有人用唔知去邊...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-29 19:21 發表
你同TATA真好, 仲KEEP到有奶, 我未返工已經開始收爐了, 因為我真係無咩奶, 不過我好同意TATA講, BB食人奶時個份滿足感真係好大, 我都好懷念呢

我而家最希望BB快D瞓過夜就好了.........

...

而家bb可以瞓到幾點呀? bb係仲要食夜奶定成日札醒? 如果係半夜札醒, 或者你都可以試吓包實bb, 到bb大d習慣瞓過夜就唔使再包實佢

大宅

BB而家最後個餐大約11點左右食, 平均瞓到5點幾左右, 咁算戒夜奶未..........同埋, 佢半夜係想食, 唔係扎醒.......我都諗住再冷少少同佢轉瞓睡袋

原帖由 blackypurin 於 10-10-29 21:36 發表

而家bb可以瞓到幾點呀? bb係仲要食夜奶定成日札醒? 如果係半夜札醒, 或者你都可以試吓包實bb, 到bb大d習慣瞓過夜就唔使再包實佢

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你係咪全人奶﹖
如果係
11點頂到5點都好叻嫁喇
或者你再試下11點果餐比多少少bb食
睇下會唔會可以瞓到6點﹖
我呢個無良阿媽
果時都有試過半夜4-5點聽到bb叫
不過我只係睇下佢有無副被
無就唔理佢(無比奶無比奶咀)
佢就自己再瞓至7點左右

原帖由 catcat888 於 10-10-30 23:45 發表
BB而家最後個餐大約11點左右食, 平均瞓到5點幾左右, 咁算戒夜奶未..........同埋, 佢半夜係想食, 唔係扎醒.......我都諗住再冷少少同佢轉瞓睡袋

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-31 00:18 發表
你係咪全人奶﹖
如果係
我呢個無良阿媽
佢就自 ...

我都係無良阿媽, bb半夜醒都係塞個奶咀比佢算, 之前仲要扎到bb木乃伊咁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-30 23:45 發表

係啦, 試吓最後嗰餐比bb食多少少, 又或者佢5am醒試吓俾奶咀睇吓佢可唔可以瞓番, 再唔係俾dd水佢, 等佢知無奶飲, 慢慢拖吓d時間.

仲有日頭試吓同bb玩多d, 唔好俾佢瞓太多.

大宅

唉, 我都唔係全人奶, 同埋已經收左爐無人奶飲, 因為我唔夠奶, 所以返工就唔再比佢囉......
我個仔半夜醒左, 一陣就喊到死, 唔比佢就誓不罷休, 比奶咀佢都係拖得一陣咋, 佢好快就知呃佢, 會吐番出來, 真係比佢吹脹

原帖由 lalamike 於 10-10-31 00:18 發表
你係咪全人奶﹖
如果係
我呢個無良阿媽
佢就自 ...

大宅

各位姊妹,有關Christmas Gathering, 我已經係fb send 咗invitation, 同埋係我地個group既event page傾緊日期同地點,未回覆既就快d覆la

大宅

你囝囝應該就戒到夜奶,你試吓比水佢飲睇吓得唔得

我個仔之前都係鍾意5點幾醒吓,有時好快瞓番,有時工人都要暗好耐,我返工後冇理la, 真係頂唔順...上星期好始有d進步,6點到先醒一醒,之後會再瞓多陣,我就差唔多7點餵第一餐...所以BB大大吓就真係會瞓耐d

原帖由 catcat888 於 10-11-1 23:45 發表
唉, 我都唔係全人奶, 同埋已經收左爐無人奶飲, 因為我唔夠奶, 所以返工就唔再比佢囉......
我個仔半夜醒左, 一陣就喊到死, 唔比佢就誓不罷休, 比奶咀佢都係拖得一陣咋, 佢好快就知呃佢, 會吐番出來, 真係比佢吹脹

...

大宅

阿仔昨晚4點幾醒過, 好彩佢又瞓番, 今天7點先食第1餐, 希望佢keep到啦..........

原帖由 tata0409 於 10-11-2 10:39 發表
你囝囝應該就戒到夜奶,你試吓比水佢飲睇吓得唔得

我個仔之前都係鍾意5點幾醒吓,有時好快瞓番,有時工人都要暗好耐,我返工後冇理la, 真係頂唔順...上星期好始有d進步,6點到先醒一醒,之後會再瞓多陣,我就差唔多7點餵第一餐... ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-11-4 12:38 發表
阿仔昨晚4點幾醒過, 好彩佢又瞓番, 今天7點先食第1餐, 希望佢keep到啦..........

咁就差唔多成功嘞, 雖然中間都會有d反覆, 但過多1-2week應該就可以瞓到7am先醒, 遲d可能越瞓越多添, 我個b囡由一開始未夠7am就醒, 到而家8:30am先起身

大宅

唉, 真係好反覆, 上星期打完針, 佢食奶d時間就亂左, 搞到瞓覺都亂左d......而家又要再來過..........

原帖由 blackypurin 於 10-11-4 16:33 發表

咁就差唔多成功嘞, 雖然中間都會有d反覆, 但過多1-2week應該就可以瞓到7am先醒, 遲d可能越瞓越多添, 我個b囡由一開始未夠7am就醒, 到而家8:30am先起身

別墅

终於追完你地d post la..! 雖然我d 奶唔係太多, 但想問定下tata 同blackpurin, 你地平時响公司pump milk 係咪只係pump一次呢? 如果超過一次, 咁d 用具係點樣消毒呢? 如果只用熱水過水又仲係有d油.. thx!!

大宅

我平時响公司泵奶多數係lunch泵一次,放工後即刻返屋企泵...不過我都試過放工後唔可以即返屋企,要係公司泵兩次,我買咗支細既奶樽洗潔晶同刷係office, 泵完第1次就洗乾淨d工具,我買咗chu chu 隻消毒片,1片用2L水開,沉d泵奶set係d消毒水至少1H就ok, 倒咗d水,工具就可以再用,唔使過水ga, ok方便la

原帖由 baby.ee 於 10-11-17 07:40 發表
终於追完你地d post la..! 雖然我d 奶唔係太多, 但想問定下tata 同blackpurin, 你地平時响公司pump milk 係咪只係pump一次呢? 如果超過一次, 咁d 用具係點樣消毒呢? 如果只用熱水過水又仲係有d油.. thx!! ...

首頁

尾頁

跳至