自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畢業定居台灣啦
台灣男仔又高大
生活指數又低
風景又美
不過,怕地震

男爵府

回覆 ^^ 的帖子

看得出你係好mama又要生又要教
又要揾錢
又要做家務

你好出色

男爵府

hap2thousand15 發表於 20-8-15 11:00
至於「借都借番黎」,前提是佢「讀到書」。你同佢心目中的定義唔一樣。你有冇講點為之讀到?要三大?八大? ...

以前曾同佢討論過前途問題, 佢有問過第時如讀大學會好貴, 我哋就同佢講, 只要佢比心機讀書, 佢升到大學, 父母借都會借返嚟供佢讀, 所以呢樣嘢唔需要佢擔心. (但當時無講明包唔包括海外, 而且當年佢都仲讀緊小學, 大家都無著意詳細講.)
上次同佢講咗叫佢唔好 HEA 讀, 佢反應好大, 之後都無乜點再討論這話題, 諗住遲些佢有書單要買參考書或教科書時, 再同佢傾傾.
但我同老公喺屋企就大聲傾計 (其實想比佢聽), 話嚟緊讀大學該無得申請書薄津貼, 佢同我收入都少咗, 供唔供得掂讀大學 ? 之後我答大學啲學生有得申請借貸, 到時該可以幫補吓.

男爵府

hap2thousand15 發表於 20-8-15 11:00
呢個年紀自己做兼職如補習是正常?呢度唔係好明
忘了回覆另一條問題....
其實最主要唔係想佢現在出去同人補習或做兼職, 係想佢了解吓出去搵工及賺錢唔係咁易, 想佢體驗吓佢肯出去搵, 人哋都未必請 !

男爵府

hap2thousand15 發表於 20-8-15 11:32
我建議你個態度以當佢大人咁傾,咁佢既自尊就唔會容許用發脾氣,講說話你聽既形式同你溝通。我當你大人,你 ...
我遲些會嘗試同佢傾, 希望我也可改善我一針見血的說話模式..
搬去嫲嫲度我唔出生活費, 係想阻止嫲嫲收留佢, 同阿女講該沒用, 因為佢初時話就算我唔供佢讀, 佢話嫲嫲都會供佢讀, 而且可能喺佢眼中, 就算佢住邊, 父母供應生活是理所當然, 佢該未領悟到這些在大人眼中是額外開支, 佢可能覺得住在嫲嫲家只是加多雙筷, 佢該覺得嫲嫲唔會收取佢的生活費.

男爵府

siucl 發表於 20-8-17 15:46
畢業定居台灣啦
台灣男仔又高大
生活指數又低
我就是否想她在台灣讀, 還好現已決定留港.

男爵府

siucl 發表於 20-8-17 15:51
回覆 ^^ 的帖子

看得出你係好mama又要生又要教
謝謝你 ! 可惜我唔識教 ...
現教到子女咁, 只能盡力補鑊...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

^^ 發表於 20-8-17 15:57
以前曾同佢討論過前途問題, 佢有問過第時如讀大學會好貴, 我哋就同佢講, 只要佢比心機讀書, 佢升到大學, ...

現在傾掂咗留港,你就可以放下心頭大石, 其實你錫佢佢應該係知道,只不過新一代太自私同自我, 永遠只諗自己,至於日後佢條路點行,就等佢自己決定, 你提到如果佢hea讀要佢自己負責學费佢咁大反應, 可能佢從來冇諗過你會行呢步, 諗住氹住你仲有機會去台灣,而家封佢後路佢應該唔敢 hea。日後無關痛癢嘅事就盡量唔比意見,由得佢避免爭拗。 多口講句,大學基本上都唔使點買書,有都係少量。 我仔大學都未買過書,有需要可以去圖書館借

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-17 16:37
現在傾掂咗留港,你就可以放下心頭大石, 其實你錫佢佢應該係知道,只不過新一代太自私同自我, 永遠只諗 ...
係, 佢肯留港真係輕鬆咗好多, 之前我真係坐唔安食唔落.
我已盡量少同佢爭拗了...
前日我同細佬講學期就開始, 要佢準備好開學. (其實意思係唔想佢成日掛住打機, 但費事又玩開口中, 一針見血, 所以只叫佢準備開學, 唔知佢聽唔聽得明我弦外之音... )
點知阿女突然話佢想讀大學時用新書, 我話大學參考書好貴, 而且未必會成日用, 可買二手或借, 之後佢話唔想用舊書想用新書, 我為免一開口就拒絕, 只答佢話到時先決定, 現連書單都無, 想參考吓都唔得. (我費事一句 SAY NO, 等陣又話我專制.. )
佢簡直視錢財如糞土, 可能以為我返工就好似佢返學咁, 可以 "鐘" 眼瞓 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

^^ 發表於 20-8-17 16:56
係, 佢肯留港真係輕鬆咗好多, 之前我真係坐唔安食唔落.
我已盡量少同佢爭拗了...
前日我同細佬講 ...

舊書都唔肯用,真係嘆慣咗。佢哋未做過嘢以為錢真係好易揾,唔驶受氣

我大仔話而家有電子圖書館,通常有 e book . 唔駛點買。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-17 17:01
舊書都唔肯用,真係嘆慣咗。佢哋未做過嘢以為錢真係好易揾,唔驶受氣

我大仔話而家有電子圖書館 ...

多謝你提醒, 遲啲到真正有書單, 佢再提出時, 我會答佢讀大學好多可以用 e-book 或到圖書館借.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-17 17:20

首頁

尾頁

跳至