自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

auhiyo 發表於 23-3-3 21:01
其實最大問題係在場老師冇阻止,如果即時阻止受害者都唔會咁傷啦!

老師真係好大問題,點可以無及時阻止

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

20091 發表於 23-3-3 19:37
18/11/2022 在學校發生暴力事件,
到了1/2/2023年班主任打電話來要傾,
有誠意?

原來係咁, 唔怪得知個家長嬲到要寫血書啦! 我諗家長嘅憤怒來自學校冷對待,個仔受傷個地方只要再大力啲或壓耐多啲啲足可致命,而學校只係跟一般指引停課就完事,完成漠視對方出手有幾重,百年名校聲譽重於一切,會將大事化小,小事化無,相信該家長一直都得唔到回應先搞大件事, 所以就算會幫個仔轉校,都要係之前幫個仔攞返個公道, 呢間學校嘅處理手法實在太離譜!

珍珠宮

半生緣 發表於 23-3-4 00:06
要轉都係打人學生轉啦!呢啲事有垃圾管理層慢慢處理!

唉⋯ 而家周圍都見到有post, ig, fb 幫口打人果邊,話已經罰左夠啦,係傷者家人搞事。我係fb,ig見到。

我而家覺得係學校處理得好差! 安撫唔到,又幫唔到。而家出晒名。

大宅

瀟灑兔兔 發表於 23-3-4 07:18
做人將心比己,試下打果個係你個仔。一秒都嫌長

冇錯,如果自己個小朋友俾人打真係一秒都唔想,但係同樣將心比己,如果打人嗰個係自己嘅小朋友係咪都想社會比一條生路佢呢?

打人嗰個小朋友肯定係唔啱,但已經受到懲罰包括警司警戒、退出校隊、停課直至二月初才返學校及扣5個操行分。如果係自己嘅小朋友,你哋又覺得懲罰足夠嗎?

被打嗰位小朋友受傷當然係值得同情,但是,他並不是完全無辜,因為先撩者賤是否也有錯?

學校要平衡雙方利益係非常重要。學校係教育嘅地方,唔可以淨係保護被打嘅一方,要維持公平公正嘅處理態度。莫非大家想學校置某些學生於死地才叫好學校?給學生一個改過嘅機會不就是教育嘅真正意義嗎?

beebee67890    發表於 23-3-9 08:47

大宅

bananaGi 發表於 23-3-4 10:04
唉⋯ 而家周圍都見到有post, ig, fb 幫口打人果邊,話已經罰左夠啦,係傷者家人搞事。我係fb,ig見到。

我 ...

唔係幫打人果個,上年11月發生,學校,校董局警方和教育處已經介入,又已經罰了學生,點解不給小朋友改過自新?點解林生今年2月用血衣血字在門口高調示威,用傳媒令全港市民輿論壓力逼學校和小朋友,你哋班人真係想逼死一個小朋友咩!見到人跳樓你哋才收手,你哋有冇反問自己,真的這樣林生是否間接推人落樓,你哋是否幫兇嗎?請問林生是否開心放下嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

9400314 發表於 23-3-4 03:12
扣5個操行細grade , 一般正常學生操行由B 計起,B到B-係一個細grade, 假設他原本是B, 扣5個細grade即係B> ...

操行細分唔一定係咁計,扣細分,唔係扣 細 grade

水晶宮

moremoremimi 發表於 23-3-4 10:54
唔係幫打人果個,上年11月發生,學校,校董局警方和教育處已經介入,又已經罰了學生,點解不給小朋友改過 ...

林生點解今年2月搵傳媒?唔係上年11月?佢話收到班主任電話之後好嬲,佢係不滿學校處理方法,係學校,唔係比緊壓力個同學。

子爵府

apricot2018 發表於 23-3-2 20:11
副校長讀稿,交行貨。如果我個仔女俾人打,我都會好嬲但應該冇勇氣搞到咁大件事。暴力是不對的,支持林爸爸 ...

副校長篇講稿,真係好hea

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我小學時都借過錢俾同學,條8婆同我住同一條村,放學一齊搭車,隔1,2日就話阿媽俾唔夠錢佢搭車,次次借1蚊幾毫,加埋幾十蚊,我認10歲8歲果時係好蠢,係次次追都唔還,果時體會到叫人還錢係要好卑微求人還。

呢單明顯對方就係老賴,求人還錢求得多係會好煩躁先搶佢個file,對方打到人地咁傷,其他人食瓜睇戲,佢父母先知痛。

公爵府

醒目開學勳章

pauline_c 發表於 23-3-4 12:10
林生點解今年2月搵傳媒?唔係上年11月?佢話收到班主任電話之後好嬲,佢係不滿學校處理方法,係學校,唔係 ...

應該係打佢個小朋友2 月3 號開始返學,佢唔想人哋個仔返學

複式洋房

回覆樓主:

好慘

水晶宮

fundfund 發表於 23-3-4 12:36
應該係打佢個小朋友2 月3 號開始返學,佢唔想人哋個仔返學

我唔係林生,唔清楚佢點諗,無聽到佢咁講,我就無咁多猜測。
只係想講,如果林生係搞事麻煩家長,就唔會隔幾個月先搞,當中係一個過程,中間有事發生。

公爵府

醒目開學勳章

pauline_c 發表於 23-3-4 12:41
我唔係林生,唔清楚佢點諗,無聽到佢咁講,我就無咁多猜測。
只係想講,如果林生係搞事麻煩家長,就唔會隔 ...

你睇返東張,佢自己親口講2月1 號學校打電話嚟通知佢打人學生2月6 號會正式返學,佢擔心和覺得打人嘅小朋友有暴力傾向,唔適合返學,所以對學校好不滿,佢喺片段入面自己親口講的。

水晶宮

fundfund 發表於 23-3-4 12:50
你睇返東張,佢自己親口講2月1 號學校打電話嚟通知佢打人學生2月6 號會正式返學,佢擔心和覺得打人嘅小朋 ...

佢擔心,所以要求學校更多交代,例如有無做 assessment,唔係直接唔比人返學。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

9400314 發表於 23-3-4 10:15
冇錯,如果自己個小朋友俾人打真係一秒都唔想,但係同樣將心比己,如果打人嗰個係自己嘅小朋友係咪都想社 ...

完全同意

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

9400314 發表於 23-3-4 10:15
冇錯,如果自己個小朋友俾人打真係一秒都唔想,但係同樣將心比己,如果打人嗰個係自己嘅小朋友係咪都想社 ...
分分鐘俾人迫到跳樓,到時啲人唔知會點講呢?!雙方都有唔啱,個家長又偏激,度度都討論緊依件事,打人嘅小朋友心理陰影、壓力都好大,希望佢唔好做傻事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

bananaGi 發表於 23-3-4 10:04

我 ...
我覺得係林生問題,學校要教翻好學生,係正常。

男爵府

pauline_c 發表於 23-3-4 12:10
林生點解今年2月搵傳媒?唔係上年11月?佢話收到班主任電話之後好嬲,佢係不滿學校處理方法,係學校,唔係 ...
林生話對方有暴力傾向,唔俾學校俾個學生返學,咁咪壓力囉。

男爵府

20091 發表於 23-3-3 21:15
報完警
之後有誠意跟進?
有誠意不相信父母被逼到需要借傳媒力量討仔仔一個公道?
有啲人係好偏激,你見不到燒地鐵嗎?

水晶宮

fatpigfatpig 發表於 23-3-4 13:57
林生話對方有暴力傾向,唔俾學校俾個學生返學,咁咪壓力囉。

佢好似唔係咁樣講嗰喎~ 唔同你咬文嚼字。亦唔再討論喇~

首頁

尾頁

跳至