跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

me too

原帖由 叉燒媽咪 於 10-6-6 23:19 發表
我已經投降, 比左一邊大床佢訓....

大宅

我買左..但用左兩次咋..
因為揹果時好煩呀..好複雜咁..
但揹上黎又真係好C服.
我之後都想用多啲..唔係唔抵..

原帖由 sec909 於 10-6-6 13:47 發表
有冇mami用babybjorn揹帶呀?

大宅

我同你相反.
先係大床..
然後係床仔..

原帖由 叉燒媽咪 於 10-6-6 16:19 發表
我已經投降, 比左一邊大床佢訓....

大宅

我明架..
所以先唔計佢係咪靚仔或靚女..
一啲都唔似就真係嬲死..
我有個FD同奶奶唔妥..仲慘..
因為佢生個女個樣激似奶奶..咪係頂心呀

原帖由 chikkee 於 10-6-6 16:31 發表

我生左兩個都唔似我,我真係嬲爆,唔會再生:;pppp:

大宅

唉..對眼似佢老豆咪好囉..大眼嘛..
我對眼好細..所以佢對眼都好細..
不過好彩係男仔..靚唔靚仔都唔太重要...
我係順產..好似話休息半年就可以生
但我呢個都攪左好耐先有..
所以先諗有就有冇就冇...隨緣啦...
不過我希望可以頂多相差兩歲就夠嘞..

原帖由 E~E 於 10-6-6 18:32 發表

raudi,
你囝囝似你咁你一定係靚女啦. 因為你囝囝都好靚仔呀.
喂, 我都好想兔年或龍年整多件. 不過我係開工生.
醫生話最快都要一年後先好再有.
我同你一樣到囡囡兩歲我就高齡la(我諗我哋差唔多大)
不過又驚到時體 ...

大宅

呢幾日又生番d頭泥,但細細碎碎,我就日日同佢用baby oil message,希望ok啦!人地話呢d係毛囊分泌,6個月就冇架喇!

原帖由 raudi 於 10-6-3 16:58 發表
你攪到我第時返香港都唔想再食菠蘿包....
佢呢幾日係咁用手抓個頭..應該唔係痕..係探索緊自己個頭..因為我見佢係咁摸..
你就好啦..佢少瞓果邊就真係冇生番...
但成日瞓果邊甩左都仲有啲..
而家剩番頭頂仲有 ...
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

大宅

hair好快生,剷完生長中,好吉人架!
原帖由 tamakit 於 10-6-3 10:33 發表

你剷哂佢d hair呀,甘依家出番d新未呀
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

大宅

我個仔頭頂仲有幾塊菠蘿包皮未甩得..
其他都OK..
係佢成日瞓開果邊生番..同你一樣,細細碎碎, 用油搽完沖涼就冇左...
係呀..我醫生都咁講..六個月就冇..
但而家個頭真係成個清朝人咁款..XD

原帖由 橫濱女 於 10-6-7 09:31 發表
呢幾日又生番d頭泥,但細細碎碎,我就日日同佢用baby oil message,希望ok啦!人地話呢d係毛囊分泌,6個月就冇架喇!

大宅

thank you
佢一出世就好多頭髮,重係自動蛋撻頭
可能重係D毛毛,所以鬈鬈地
下次等我幫佢影張靚仔相先

原帖由 raudi 於 10-6-6 04:03 發表
tiggerkitty!!
你個BB好好好得意呀..啲頭髮好多呀..係咪鬈鬈地架??
我見好似有啲波浪咁款..

大宅

我都有諗過快的一之過生埋收工,想要個龍年BB,哈哈~不過都要順天意啦!

原帖由 raudi 於 10-6-6 03:59 發表
其實可以..我直情想兔年...
不過應該好忟水..同埋我老公話等仔仔兩歲先喎.
但果時我就高鹷架嘞..所以都想快D生埋佢收工..
兔年或龍年都開心..

複式洋房

好媽媽勳章

網上有d媽媽話貴就貴d但物有所值,你用咩款?

原帖由 chungchungmama 於 10-6-7 10:15 發表
我用緊. 大仔用完依加妹妹用.

大宅

原帖由 chikkee 於 10-6-6 23:35 發表

me 3,我成日叫佢飲多D水同埋叫佢唔好哄咁埋我對仔女

買涼茶比佢飲得吾得?我又吾好意思買瀨口水比佢

大宅

原帖由 鯪魚球 於 10-6-7 11:52 發表
我個個間唔中都有可能食得濃味野多啦!
大人大姐真係好難開口!

係ar,又吾係日日有

大宅

原帖由 raudi 於 10-6-7 15:34 發表
我買左..但用左兩次咋..
因為揹果時好煩呀..好複雜咁..
但揹上黎又真係好C服.
我之後都想用多啲..唔係唔抵..

你係用original定係synergy呀?
我今日去睇過,唔知點選擇

大宅

原帖由 tiggerkitty 於 10-6-7 18:55 發表
thank you

嘩, 真係好似恤左髮咁, 好可愛呀

別墅

原帖由 carmen_sach 於 10-6-8 00:11 發表

買涼茶比佢飲得吾得?我又吾好意思買瀨口水比佢

哎, 我個工人都有口氣問題. 之前間中都發覺佢有.
今日仲明顯. 於是我忍唔住同佢講.
又叫佢要飲多d水. 因為佢飲得勁少水架.
又日日將d"紫天椒"放喺d餸到. 連炒隻蛋都落.
一食仲要食4條. 梗熱氣啦.

有次晏晝叫佢炒米粉. 食完第一啖辣到我噴火.
原來佢落咗3條紫天椒. 嘩, 駛唔駛呀~~~
自己鍾意食辣啫. 唔係人哋都好似佢咁食得咁誇架嘛.
咁攪法, 無口氣就假

大宅

係好好可愛呀..佢額頭果執..真係成個貓王咁款..XD
哎吔...原來毛毛係鬈..
唉..咁我的鬈髮寶寶美夢破碎嘞..
我成日見我個仔啲頭髮鬈到好似人地電蛇仔咁款..沖涼啲頭髮又自動鬈起..
我仲以為佢遺傳左老豆的鬈髮添..唓...空歡喜一場..

原帖由 tiggerkitty 於 10-6-7 11:55 發表
thank you

大宅

我應該係用original 果款..叫CITY..
後面交义帶..因為佢要你掛左一邊上肩..然後抱個BB隻腳义落一邊度..再揹埋另一邊再擺另一隻腳仔落另一個窿..
我係覺得要揹的時好論盡囉..
但講真..個BB成功揹左後..係真係好卸力..
我成日怕整痛佢.又驚咁爬法會變O型腳..所以用左兩次咋..
我都想用多啲..因為買左唔用唔抵..

原帖由 chikkee 於 10-6-7 19:05 發表

你係用original定係synergy呀?
我今日去睇過,唔知點選擇

男爵府

唔洗理佢地,我地自己個B自己最明白!
我個B都係一日食五餐食200ML啦!(3個半鐘一餐)都係肥到豬仔咁,不過我唔理,佢食得咪俾佢食囉,而且第時大D多左病痛會瘦好多架!

原帖由 js7081 於 10-6-7 14:17 發表
真係激死我喇...頭先食lunch, d同事叫我俾依家亞b d相佢地睇, 點知佢地係咁話我亞b肥, 重話亞b肥係得意但係就會吾健康, 講到好似我逼亞b食咁多咁~~

佢地重叫我吾好俾咁多亞b食, 我亞b一日先食5餐每四個鐘食一餐, 只 ...

男爵府

你唔好客氣啦!我D意見其實好流架炸,如果你睇論盡家傭既話,佢地其他媽咪D諗法重勁啦!你都可以參詳下,睇多D麻!
每個人既生活方式都唔同其實真係好難講....佢啱未必你啱!
你個朋友介紹既菲菲你可以諗下既,有無相睇呀,不過菲菲好多時都好計較,其實而家D印印都開始唔同啦,佢地識多左野其實都一樣咁醒!不過我認為溝通方面都幾重要,如果你想主力中文既你要諗清楚係咪真係要菲菲,因為你地個兩年係一齊生活架,唔係番工個D可以傾可以唔傾,如果溝通唔到都幾麻煩,你諗下如果你想係公司打番去叫佢整D野,又無得指手畫腳幾論盡呀!BB有咩事佢同你講,大家又唔明你又驚佢又驚都幾係野!
照顧小朋友同照顧BB都幾大分別架,不過如果你有時間教佢又有心機聽當然無問題啦!不如如果你都有時間睇下出面既工人,你睇過有比較,我諗你會易揀D易諗得通!

原帖由 HK1002 於 10-6-7 12:04 發表
鯪魚球,多謝你咁長細的分享同回應呀~~~你的資料好有用,我星期日同朋友傾開,佢話之前佢哋屋企人用過一個菲傭,做嘢非常清潔,煮食好好味,係香港做過幾年,之後返咗菲律賓結婚生仔,依家又想再返香港搵工,佢話幫我做聯絡,不過我就唔 ...

首頁

尾頁

跳至