跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 翡冷翠 於 11-2-14 13:45 發表

我同另一個第2胎媽咪都係13-14WK已FEEL到~

可能第二胎快d feel到,上胎我成20週先feel到

大宅

大家好, 大家仲有冇嘔? 我嘔得好辛苦...

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

救命, 一晚去三次廁所, 每隔兩小時一次....... 睡眠質素超差呀!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都好想實實在在咁FEEL 到, 而家成日都唔知佢點咁? 又唔想晒錢買胎心機~

原帖由 rainbow*~ 於 11-2-14 16:26 發表

可能第二胎快d feel到,上胎我成20週先feel到

大宅

大家好,

我都係8月媽媽,預產期25/8屯門醫院(我都係屯門媽媽),第一胎,不過我應該會開刀11/8法國
我之前及目前情況:
1)6-11W勁嘔,輕咗兩磅,而家都仲有嘔,不過少咗
2)未感覺到胎動
3)今日照咗OSCAR,低危
4)今日先通知媽媽,家姐及奶奶再加兩位知己(之前得我C6知)

大家以後多多指教^^

複式洋房

我成日都覺得好似開始有d郁咁, 但又覺應係心理作用, 今日15w4d!

而家睡眠質素比之前好了, 但唔知仲咩諗起媽媽奶粉個味就反胃, 仲有好大罐!!

你地睇醫生有無叫你食鈣片, 我醫生有, 但我都唔知買邊只好!

男爵府

原帖由 rabbit77 於 11-2-19 14:51 發表
我成日都覺得好似開始有d郁咁, 但又覺應係心理作用, 今日15w4d!

而家睡眠質素比之前好了, 但唔知仲咩諗起媽媽奶粉個味就反胃, 仲有好大罐!!

你地睇醫生有無叫你食鈣片, 我醫生有, 但我都唔知買邊只好! ...

胎動初期係好似有D bubble響肚入面流咁,未至於係郁,你有冇bubble feel 呀?
我有日日飲高鈣奶同食materna,所以冇另食鈣片了~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日終於照左 oscar, bb 好唔合作, 第 1 次照坐係度, 出去行左半個鐘, 第 2 次照仲坐係度 跟住出去再行同鬧阿 b 叫佢訓底...第 3 次終於訓底度到 姑娘開頭話今日度唔到聽日要再返去...好彩咋...

bb size 同私家 check 差唔多, 預產期都係 8 月尾....姑娘冇講頸皮幾厚, 我見度左三次, 大約 1.7-2.2mm...抽完血走得...

因為阿 b 唔聽話搞左成 2.5 hr , 臨閂門先走得...超累...

大宅

畀面勳章

我想問下大家bb心跳有幾多呀 ? 我個bb 有148 唔知係咪正常呀 ? 因為佢之前有成158 嫁 ?

大宅

原帖由 sasa888 於 2011-2-26 22:12 發表
我想問下大家bb心跳有幾多呀 ? 我個bb 有148 唔知係咪正常呀 ? 因為佢之前有成158 嫁 ?

會慢慢減少到接近正常,不用擔心!

我 9w2d 時 174
15w2d 就係 158

大宅

今日係吉仔買了3條底底,佢話係防敏感,承惠199

大宅

畀面勳章

我係cwb 一間賣孕婦時裝賣50蚊人條都幾好嫁...不過同之前係genity 果條79蚊一條又真係冇得比...不過實狂太貴喇....
原帖由 rainbow*~ 於 11-3-2 17:55 發表
今日係吉仔買了3條底底,佢話係防敏感,承惠199

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sasa888 於 11-2-26 22:12 發表

我早 2 日去產檢, bb 心跳好似 146 定 148, 醫生話正常 bor....

bb 心跳只要維持 120 以上就正常, 唔駛擔心~

大宅

大家好:
我預產期係8月22日, 即係而家15w4d, 第2胎喇, 大b而家19個月~~
雖然追唔哂咁多posts, 但都見有唔少第2胎媽咪噃

大宅

講開胎動, 我今胎14w就feel到喇, 不過次次都係瞓瞓下覺得個肚某個位谷起咗, 摸摸下, 佢就走位, 個肚就軟返. bubble feel我就唔肯定, 日頭間中有, 但都唔肯定係胎動定肚風

大宅

原帖由 ngtmc 於 11-2-16 21:32 發表
大家好,

我都係8月媽媽,預產期25/8屯門醫院(我都係屯門媽媽),第一胎,不過我應該會開刀11/8法國
我之前及目前情況:
1)6-11W勁嘔,輕咗兩磅,而家都仲有嘔,不過少咗
2)未感覺到胎動
3)今日照咗OSCAR,低危
4)今日先通知媽媽,家姐及奶奶再加兩位知己(之 ...

你好ar, 我同你差唔多日子喺法國開刀噃

大宅

原帖由 aycc 於 11-3-3 17:27 發表
講開胎動, 我今胎14w就feel到喇, 不過次次都係瞓瞓下覺得個肚某個位谷起咗, 摸摸下, 佢就走位, 個肚就軟返. bubble feel我就唔肯定, 日頭間中有, 但都唔肯定係胎動定肚風 ...

我都試過係咁呀, 拱起左扯到我個肚好實架, 但有D JM講話係宮縮或子宮脹大喎, 我都分唔清LU, 我聽日18W, 呢排頻密左呀

大宅

原帖由 小心心 於 11-3-3 17:48 發表

我都試過係咁呀, 拱起左扯到我個肚好實架, 但有D JM講話係宮縮或子宮脹大喎, 我都分唔清LU, 我聽日18W, 呢排頻密左呀

我上胎宮縮嘅經驗係成個肚緊哂同硬哂, 隔一陣就自動軟返, 一個鐘會有幾次咁嘅情況, 感覺同胎動完全唔同架.
話時話, 宮縮唔係懷孕廿幾週先有咩

大宅

原帖由 sasa888 於 11-3-3 17:14 發表
我係cwb 一間賣孕婦時裝賣50蚊人條都幾好嫁...不過同之前係genity 果條79蚊一條又真係冇得比...不過實狂太貴喇....

我諗住著好D,因我怕個肚會痕,佢話有D 媽媽會肚敏感,所以信佢,買貴小小~~

大宅

原帖由 aycc 於 11-3-3 17:19 發表
大家好:
我預產期係8月22日, 即係而家15w4d, 第2胎喇, 大b而家19個月~~
雖然追唔哂咁多posts, 但都見有唔少第2胎媽咪噃

hihi~~我都係第二胎,大仔就快6歲喇~~

首頁

尾頁

跳至