自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 14-10-15 14:00
其實如果以樓主呢個計法,一個月大概儲到8000既話,一年已經接近10萬。
一般人都唔會一畢業就要買樓
到要結 ...
我頭5、6年用哂來還大學LOAN近幾年先開始儲
好在未有家庭負擔
但一個人儲真係要時間長D
同埋都擔心將來加息
份糧過唔到壓力測試

唯有邊儲邊打算

男爵府

回覆:新一代買唔到樓因為唔儲錢唔肯捱?不如你計條數俾我睇

重有一個問題係而家啲人又唔肯搬遠啲, 住細啲, 我明度度都貴, 但遠住遠啲都唔肯, 真係好難買到樓, 我第一間屋嗰上水咋, 我原本住灣仔㗎, 咁馬死都要落地後㗎

大宅

回覆:aliensss2008 的帖子

比著我 電話壞反而未必會攞去整。
因為過咗保養期,去“行” 整會好貴,攞去街邊檔整 二、三百起錶,保一個月度。
仲有,忽然壞,backup 唔切data 就攞去整 d data 會無哂。
咁不如見部機差唔多到訂,就擇個吉日,買部新 過哂 data 去新機度,再放部舊機出去。

伯爵府

aliensss2008 發表於 14-10-16 03:24
我頭5、6年用哂來還大學LOAN近幾年先開始儲
好在未有家庭負擔
但一個人儲真係要時間長D
其實我覺得要考慮一個人自己去買樓住
除非搵好多或者已經做左好耐野,否則都唔系真系甘需要姐

讀書個時都系甘同屋企人住
除非屋企環境真系好惡劣,即系400尺訓住10個人個d
否則我林唔到一定要買樓既理由。

如果話因為要結婚組織家庭喇,甘都講緊2個人既事啦
2個人既小天地,又唔需要好大,一房400尺都夠用,300萬咪上左車先羅
到你做左4-5年野,我相信又唔止萬八呢個價錢

大宅

其實上一代好多人都30幾40歲先置業,點解而家後生有個觀念系一定要30歲前(或更早)買樓?

買唔到就怨天尤人。又唔睇餸食飯,住遠d細d又未必肯

珍珠宮

引用:Quote:aliensss2008 發表於 14-10-16 03:24

原帖由 大豬既老婆 於 14-10-16 發表
其實我就算買左樓都係打算放租先
我同屋企人住得好好
不過將來既野好難講
我有兄弟姊妹
如果將來佢地結婚
咁有機會可能要搬走
好多變數
所以想為自己打算下

複式洋房

回覆:新一代買唔到樓因為唔儲錢唔肯捱?不如你計條數俾我睇

想辦法增加收入。有首期過唔到壓力測試都無用。

男爵府

不會俾咁多家用

男爵府

引用:Quote:aliensss2008+發表於+14-10-16+03:24

原帖由 大豬既老婆 於 14-10-16 發表
我覺得依架年輕人鐘意快!想一步登天!

i4kai    發表於 14-11-26 17:09

大宅

其實我想講, 若你真係儲到首期, 要問銀行借九成, 但你得18000入息, 理應過唔到壓力測驗law........ 即係....儲到都未必有銀行借到錢比你!!

首頁

尾頁

跳至