跳至

首頁

尾頁

大宅

elaine,

睇黎你公司真係好多野做喎, 咁快嚇到個新人唔做. anyway, 祝你新工工作愉快 日日都咁順利

原文章由 poo_law 於 08-4-16 11:01 發表
呢兩日我都好忙咁brief個新人做野, 點知今日我last day, 佢亦同我地講佢都唔做了, 所以而家臨急臨忙, 真係唔知點算了, 我無時間再brief一個新人架喇~ anyway, 去睇下我farewell party d相啦~~~ http://www.babyhome. ...

大宅

畀面勳章

原文章由 dnbb2006 於 08-4-16 12:38 發表
elaine,

睇黎你公司真係好多野做喎, 咁快嚇到個新人唔做. anyway, 祝你新工工作愉快 日日都咁順利

Elaine

我都祝您 新工做得好開心,多多人工無憂心!

大宅

個topic靜左一排, 大家到底去曬邊呀?

我無做中環果邊果份工喇, 覺得唔係咁適合自己, 不過我而家又返緊另一份了, o係kln bay既, 我好快都會搬黎kln bay住, 到時可以慳返d車錢, 都幾好呀~~~ 你地又點呀? 去曬邊呀?

大宅

嘩, 呢版原來"荒廢"左半年, 無人講野既? 金融海嘯下, 大家既公司有無咩轉變呢? 我公司叫做好彩, 响海嘯前一個月搵到買家, 新公司原班人馬請哂, 叫做唔駛周圍搵工. 但係要返5.5日, 就唔到翹翹返學, 老公呢? 原先轉左份工諗住settle down後, 可考慮做半職媽媽, 點知佢公司海嘯下, 無錢出糧喇, 應該捱多幾個月都要執笠, 而家希望佢唔駛做"全職daddy"啦, 個market好靜呀, 老公快d搵到工就好囉.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等我又講下la,我4月時返左而家份新工,返5日,大多數都準時放工,因為大家都趕公司車走,我通常6點3到已經可以返到屋企了,不過返工就好早,都ok la!

但係之前做果個dept,人事勁復雜,全因我個阿姐,一黎到之後,迫走左兩個舊人,跟住全個dept down晒咁濟,因為佢勁瀉膊,樣樣都話唔知,大佬,佢已經做左成年有多,重要係super,所有email只有pls follow up,冇instruction,所以我地要花好多時間去做,做完可能係錯,勁比d人鬧,而且佢得罪人多,基本上公司幾乎全部dept都知佢d衰野,佢依然唔知驚!

好la,舊阿head要去掌舵另一個dept,新head上場了,調走左佢,又調走埋我,叫左我而家新阿姐睇埋舊的dept,再調番一個咩都識而當日被佢迫走左的其中一個舊人返去,哈哈!!!

但係,我要同舊阿姐一齊調去同一個dept,好唔開心,以為可以擺脫佢!!!好在,而家大家都係under新阿姐,即係佢down左grade la。就係因為咁,佢個人重癲,依兩日令我好唔開心,野野都覺得我冇回應佢d要求,勁唔信我,send email 重cc比新阿姐叫左我做野,我行去佢到,同佢講點解做唔到,佢唔信,只識叫"你盡快la",大佬,咪話左比你知點解唔得law,佢對我d態度超差,以佢咁衰的為人,必然會去同新阿姐講我點唔好,因為之前被佢迫走的兩位,去左新dept後,佢地的新阿姐都收到佢的tel數佢地的不是,當然,不是全部都係事實la。

同佢講完做唔到,重要比佢針對,於是都係reply佢個email,比新阿姐知咩事先,點知,佢再reply寫話叫我做好耐,我唔去跟.....等等,真係加鹽加醋,就係依個時候,新阿姐搵我,問我咩事,我話舊阿姐reply左個咁嘅email law,我即刻同新阿姐打報告,我重有d激動,講到鼻紅眼濕,新阿姐拍左我一下,話佢明咩事,係舊阿姐心急ge,叫我唔好咁,唔好再reply email!!!如果我先發制人,舊阿姐一定會同新阿姐加鹽加醋,我今日真係好唔開心同好激氣。even舊阿head之前都有問過我佢係咪真係有問題,我都好有厚度咁,冇講佢d咩野,我開始懷疑我有厚度係錯的。

其實佢都唔知幾危,我而家個dept本生係冇佢個位的,而家調佢走,只因要平息舊dept所有人的怒氣,舊阿姐已經臭名遠播,而家根本冇dept肯捱義氣收留佢,佢出年7月就完contract了,佢再咁落去,一完contract分分鐘冇得renew,但佢重攪咁多事,到時真係唔好我地所有人都同新阿姐及老板說出佢所做的所有好事呢!

好長,呻完了,多謝比個位我!

[ 本文章最後由 BigPig阿花 於 08-11-13 21:18 編輯 ]
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

首頁

尾頁

跳至