跳至

首頁

尾頁

男爵府

keke... 頭一次都係bb池 safe D .. kekeke.. besides, no one using bb池 mar! hahaa...

enoch 個件係 my husband's niece gar... it seems too big for enoch... haha.. but too small for his niece (22 months).. kekeke

原文章由 fion2504 於 07-7-18 11:21 發表
eshiro

你個件係咪係玩具反斗城買o架. 好似一樣, 不過款式唔同 .你好似係帶enoch去bb池到游啊. 我頭一次都係, 跟住游左幾分鐘之後就過左去中池游, 因為橫樹小叭點都係唔到地的啦. 咁我又唔須要咁辛苦喎:m ...

大宅

著著下就合身o架啦. 不過enoch肯帶泳帽都好喎, 小叭一放d o野係佢個頭就立即要扯落來睇下係乜. 想同佢帶帽影張相都唔夠佢快

原文章由 eshiro 於 07-7-18 12:21 發表
keke... 頭一次都係bb池 safe D .. kekeke.. besides, no one using bb池 mar! hahaa...

enoch 個件係 my husband's niece gar... it seems too big for enoch... haha.. but too small for his niece (22 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

haha.. i think enoch got used to 帽.. coz' everytime we go out, we put hat for him gar.

原文章由 fion2504 於 07-7-18 12:25 發表
著著下就合身o架啦. 不過enoch肯帶泳帽都好喎, 小叭一放d o野係佢個頭就立即要扯落來睇下係乜. 想同佢帶帽影張相都唔夠佢快

大宅

BK Milk勳章

eshiro
enoch 好得意呀!

我都好想帶蔚蔚去游水,但個C6話驚有菌喎,等佢大D先。

CatieMa,
christie 好翻D未呀?

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野粥比BB食架我煲過瘦肉菜&瘦肉紅蘿蔔,唔知係咪唔啱口味呢,好在佢肯食糊仔。

而加間中見到工人教BB行路,會唔會太快呢你地點睇呀?使唔使叫工人唔好咁做呢??

蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

大宅

我自己teach小叭符住床邊企係到, 有時間又符住佢俾佢學行咁, 我c6都話快左d喎:-| .不過我都係每次幾分鐘咋. 所以都應該無乜問題卦 .

我昨晚出手推一下我個工人啊. 話說半夜兩點到, 小叭喊, 咁我去睇, 工人又去睇. 咁我話小叭好似"all"左屎, 但佢就無理到, 坐係sofa到等小叭訓. 咁我就番room啦. 跟住諗諗下唔順氣, 又走過去, 話小叭好似"all"左屎啊. 跟住佢才check下. 之後話無啊. 咁我見到小叭將個奶咀掉轉左, 個口成個食左個膠到, 只睇到少少個奶咁, 咁小叭好辛苦咁係到好似想嘔咁. 我立即拿出來, 用手背用力推一推工人叫佢小心d, 咁好危險o架. 之後我見佢好個樣突然同放大雙眼咁望住我. 之後我無理佢咁就走左回room, 小叭3點又喊, 工人今次無出來, 我自己攪掂左. 我想請問大家, 我咁做有否過份呢?-(

原文章由 小夢星 於 07-7-18 13:58 發表
eshiro
enoch 好得意呀!

CatieMa,

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

Christie痾咗個幾星期, 而家終於冇再瀉了, 多謝各位ee關心!!:loveliness: :loveliness:
不過, 而家d便便變得好硬, 一粒粒好似波子咁可以係條片片度滾來滾去的.........又好擔心啦....?-(

eshiro:
enoch swimming條片我睇咗啦, 好得意呀! enoch好似好緊張, 係唔係呀?...........我老公驚swimming pool有箘&太多"綠"氣, 所以今年唔帶christie去游水, 要大d一歲左右先去喎!!!

小夢星:
點解蔚蔚唔鍾意食粥嘅??..........應該好好味的! Christie好鍾意食架!........ 會唔會太熱/太淡/太"傑"?.....你自己試下食睇下會唔會有以上問題呀.

fion2504:
用手推撞你工人又好似唔係幾好bor....... ,始終touch佢身體都唔好, 費事佢話你打佢就弊!!!.........不過, 你工人又係衰嘅, 我都好明白!!!有時火遮眼真係忍唔住的, 下次動口不動手會好d....

各位:
我有書展入場劵, 19/7至24/7, 如果想要盡快pm地址&數量給我, 我立刻寄比你地!!

大宅

[ 本文章最後由 little.sheep 於 07-7-18 22:34 編輯 ]

男爵府

my maid will also 符住enoch企係到.. i will tell her don't do it for too long lor coz' bb will get tired mar. My 62 said don't let them stand too soon wor.. they legs are not strong enough yet wor...... but I guess now should be okay lar gua... 7 months already...

男爵府

fion2504,

how's your 工人 tonight? "出手推" seems not too good...but it's mid-nite... if I were you, i won't be too consicious, too.... maybe you can find a chance to explain to your maid taht you didn't mean to 推her, but you were very worry at that time.. and next time she should be aware of taht 小叭 個奶咀.. because it's life matter!!

actually.. 半夜 if 小叭 cries... isn't your 工人's responsibility to go take a look gar??

原文章由 fion2504 於 07-7-18 14:26 發表
我昨晚出手推一下我個工人啊. 話說半夜兩點到, 小叭喊, 咁我去睇, 工人又去睇. 咁我話小叭好似"all"左屎, 但佢就無理到, 坐係sofa到等小叭訓. 咁我就番room啦. 跟住諗諗下唔順氣, 又走過去, 話小叭好似"all"左屎啊. 跟住佢才check下. 之後話無啊. 咁我見到小叭將個奶咀掉轉左, 個口成個食左個膠到, 只睇到少少個奶咁, 咁小叭好辛苦咁係到好似想嘔咁. 我立即拿出來, 用手背用力推一推工人叫佢小心d, 咁好危險o架. 之後我見佢好個樣突然同放大雙眼咁望住我. 之後我無理佢咁就走左回room, 小叭3點又喊, 工人今次無出來, 我自己攪掂左. 我想請問大家, 我咁做有否過份呢?-(

男爵府

CatieMa,

good to know that Christie 冇再瀉 la!! e... 好似波子咁..咁funny?? is it because not enough water nie???

enoch also 瀉咗1個星期 la... today seems better... but still 痾咗 4 times today... but not too much everytime lor.... sigh.... hope he doesn't 瀉 anymore soon lar!!

原文章由 CatieMa 於 07-7-18 16:43 發表
Christie痾咗個幾星期, 而家終於冇再瀉了, 多謝各位ee關心!!:loveliness: :loveliness:
不過, 而家d便便變得好硬, 一粒粒好似波子咁可以係條片片度滾來滾去的.........又好擔心啦....?-(

eshiro: ...

男爵府

小夢星 ,

keke.. thank you ar !

蔚蔚唔係太肯食粥仔? hmm... enoch also 唔係太肯食粥仔 recently... he will "buuuu" (like playing with his saliva!!).. and every where is the 粥仔!!! very dirty!! hm... since he is having diarrhea.. so.. 粥仔 didn't add anything... before I add pork.. he likes it very gar.. can finish the whole bowl.

maybe you can make the 粥仔 more watery first ... hm.. i've tried pork congee with pumpkin, carrot, egg yolk, spinach, potato, tomato.... enoch likes them all gar....

原文章由 小夢星 於 07-7-18 13:58 發表
eshiro
enoch 好得意呀!

CatieMa,

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野 ...

男爵府

little.sheep,

haha.. the floating car looks sooo smart ar!!! haha.. but would it be too big in the pool nei?? hahhaa.... did loklok like to be in it???

原文章由 little.sheep 於 07-7-18 18:41 發表
http://i151.photobucket.com/albums/s123/LokLok_album/IMG_4654.jpg

男爵府

CatieMa,

keke.. yes ar.. enoch好緊張ar!! so funny.. kekeke

don't go to public pool lor.. I think public pool will have more 箘.... go to those club house would be safer ...

hm.. If I could, i would have take enoch to the pool earlier tim ar... 大d afraid they will scare the water ... it's soo much fun to bring them to the pool nei...

原文章由 CatieMa 於 07-7-18 16:43 發表
eshiro:
enoch swimming條片我睇咗啦, 好得意呀! enoch好似好緊張, 係唔係呀?...........我老公驚swimming pool有箘&太多"綠"氣, 所以今年唔帶christie去游水, 要大d一歲左右先去喎!!!

大宅

我似唔似蝙蝠俠呀?我可以做單手掌上壓,你地得唔得?

媽媽無訓練我企,只係我發現原來扶住床欄可以跪起來,又可以企,所以就愛上了,好好玩呀!我累了便會坐下啦!

我第一次游水時因為好眼目訓,所以無咩反應,我架車/船係唔係好靚呢!

我覺得我似邊個卡通明星呀?

[ 本文章最後由 little.sheep 於 07-7-18 23:03 編輯 ]

大宅

我5個半月時第一次病,同大家一樣係腸胃炎,又痾又嘔又燒,不過好快好番啦,祝各位弟弟妹妹早日康復,痾左d菌就好番口架啦!

大宅

健康院姑娘話半歲可以訓練bb扶住梳化企,但不要讓bb行,要先學好企.
我樂樂b最鍾意食南瓜菜茸瘦肉粥,食滿一碗架!甜甜地,試下啦.

大宅

eshiro

我昨日中午已經打電話問佢點解你睇唔到小叭掉轉個奶咀食, 佢話無啊. 我話咁你見唔到我就出手"點你",提醒你, 佢話無啊 我話你唔記得晒啊. 佢話無啊.... 無喎.....?-( ?-( .我話小叭咁用好危險O架. 佢話係小朋友都會咁做o架啦. 無乜出奇. 咁我話好危險o架. 所以我叫醒你. 可能你係到發緊dream, 如果唔係點解我睇到你睇唔到吖.... 佢仲係話無咁o既時發生喎 我都唔知點解?-( .咁回到屋企又無乜o野喎. 因為我的性格係如果佢有問題or我要知道一d o野, 我一定回問個明白, 但之後又唔會放上心到. 所以通常我係問完, 話完就算, 唔會黑面對佢, 咁佢都唔會黑得好耐 .但佢又知道我要乜,緊張d乜喎

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:26 發表
fion2504,

how's your 工人 tonight? "出手推" seems not too good...but it's mid-nite... if I were you, i won't be too consicious, too.... maybe you can find a chance to explain to your maid ta ...

男爵府

will you let 樂樂b eat the 瘦肉 gar?

when can I resume to give enoch 瘦肉粥 nei?? i've been making plain 粥 since last thursday as he is having diarrhea.... he seems not like it very much lar.....

原文章由 little.sheep 於 07-7-18 23:21 發表
健康院姑娘話半歲可以訓練bb扶住梳化企,但不要讓bb行,要先學好企.
我樂樂b最鍾意食南瓜菜茸瘦肉粥,食滿一碗架!甜甜地,試下啦.

大宅

little.sheep

樂樂o架船車好大o架喎 . 同佢d相好正喎

原文章由 little.sheep 於 07-7-18 22:51 發表
我似唔似蝙蝠俠呀?我可以做單手掌上壓,你地得唔得?
http://i151.photobucket.com/albums/s123/LokLok_album/IMG_4751.jpg

媽媽無訓練我企,只係我發現原來扶住床欄可以跪起來,又可以企,所以就愛上了,好好 ...

大宅

原文章由 eshiro 於 07-7-19 10:16 發表
will you let 樂樂b eat the 瘦肉 gar?

when can I resume to give enoch 瘦肉粥 nei?? i've been making plain 粥 since last thursday as he is having diarrhea.... he seems not like ...

I will you let 樂樂b eat the 瘦肉 gar.
用攪拌器磨爛糙米,另外瘦肉加水磨,南瓜steam熟加入粥.

對於工人,無時間睇佢點做野都ok,放假在家睇到佢點做野,就會覺得有d問題,我個印印以前一做錯事便講大話掩飾,現在我發現她有錯,不會再問點解,會直接告訴她不對,不讓她有機會激我.不過我覺得最緊要知佢心地好唔好,是否錫bb,我的印印這2方面都ok,所以我都會包容佢.

首頁

尾頁

跳至