婦女醫護

跳至

首頁
23456...11

尾頁

複式洋房

hello win01

請問濕重與經期不準是否有關? 我d經期是推後, 2個月, 3 個月, 更試過6個月, 西醫話如不是要生bb, 就不要緊, 如超過3個月以上, 先食藥o 我現在都睇緊中醫, 好似好d, 差不多2個月一次, 但都未可以每個月來, 醫生成日話我濕重, 是否兩者是有關係? 都食咗6個月中藥, 都重未醫好濕重問題, 是否香港天氣太濕的原因? 平時可以食d 什麼去濕? 現在睇緊的中醫無話要特別介口, 只是不可以食熱氣及冷食物o

原文章由 ivyhome 於 07-8-28 18:02 發表
win 醫師,
非常詳細, 多謝您的寶貴意見. 我會去試下, 再告訴您知道.

珍珠宮

win01

我有野想請教
食左10日西藥 (氣管藥止咳藥)
到第8日先有大便 (有8天無去大便)
去完後
肛門有d野出左黎 (有赤痛)
經dr. 睇過話係痔瘡
呢d係咪叫脫肛 or 內痔?
因大腸熱氣所引起??

中藥治療能決解此情況
日後會唔會常再出現呢?

大宅

請教Win01,

你說:
每個人體質不同.看中醫他就會依你情況建議你食療.如果太濕的話再吃花膠就更濕生個仔會好懶.胎毒又多等等..

1.那麼怎知自己濕不濕?

2.請問人人說產前一個月飲白蓮so,腐竹白果雞蛋糖水,綠豆沙,西瓜等就真的可以清胎毒及易順產哩? 多行樓梯是否可助順產?

3.順產後,清了惡露是否就一定可以吃花膠,鹿茸,高麗蔘,燉雞汁等補身,還是要再看中医決定?

4.在中医看無痛分娩是不是很傷身?有何壞處?

5.胎動多是否好事?

6.我現在30週,有何妙方可長胎?

7. 海龍,海馬湯是否可令男士壯陽? 怎樣煲?

[ 本文章最後由 ChongChong28 於 07-8-29 14:18 編輯 ]

珍珠宮

win01

再想請教
我已咳了3週
食西藥10日都無效轉左食中藥
好了一點
但仍咳
一但說話...一用力講野就咳
點解咁,,,,

邊到出左問題呢
訓左就無咳...

係感敏定哮喘呢 ?

我已介口介得好清
食豬肉, rice, egg, 飲的只有水
有食魚, 魚蛋粉, 米線

其他一律都無食

仲有乜可以有所改善
希望你給點意見

[ 本文章最後由 好姨 於 07-8-29 14:08 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

win01

點解魚蛋粉或米線會咳到??

呢類食物都正氣

原文章由 win01 於 07-8-29 16:06 發表

魚蛋粉,米粉就已經夠你咳.
飲水多都會咳更利害.

[肺與大腸相表裹]
肺熱令大腸有熱當然會便秘.
"谷"大便谷得太用力是會脫肛.但脫肛跟痔瘡又不同,有痔瘡
就是大腸濕熱.

如果真的是肺大腸熱的話,就可以食雪梨(鴨梨) ...

大宅

請教Win01,

你說:
每個人體質不同.看中醫他就會依你情況建議你食療.如果太濕的話再吃花膠就更濕生個仔會好懶.胎毒又多等等..

1.那麼怎知自己濕不濕?

2.請問人人說產前一個月飲白蓮so,腐竹白果雞蛋糖水,綠豆沙,西瓜等就真的可以清胎毒及易順產哩? 多行樓梯是否可助順產?

3.順產後,清了惡露是否就一定可以吃花膠,鹿茸,高麗蔘,燉雞汁等補身,還是要再看中医決定?

4.在中医看無痛分娩是不是很傷身?有何壞處?

5.胎動多是否好事?

6.我現在30週,有何妙方可長胎?

7. 海龍,海馬湯是否可令男士壯陽? 怎樣煲?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Thanks win01's reply, but how about 飲白蓮so,腐竹白果雞蛋糖水?

男爵府

原文章由 win01 於 07-8-19 20:39 發表

沒錯是脾虛,吃飯可以大補脾胃,山藥都可.
中藥可用四君湯(給你加味四君湯)....我覺得幾好味
黨參5錢 白術3錢 茯苓3錢 炙甘草1錢 生薑3片 大棗3枚

中醫學說的脾是脾+胰臟,是關係著消化系統,營養系統,血液等等
如果 ...

大師:請問大棗是否=蜜棗?及這款四君湯要否加些瘦肉之類等等,和需煲幾耐呀?謝謝!!!

禁止訪問

大宅

win01,

飲白蓮so,腐竹白果雞蛋糖水真的可以清胎毒嗎?

男爵府

大廚勳章

win01:
我先生01年因胃癌切除2/3個胃,好彩沒有抗散,不用做化療,但他一路做好瘦,唔食得多,食得多會胃頂,有時半夜會有胃酸倒流的情況,咁他的脾胃是否一定是虛,"四君湯"是否適合他飲.....
有什麼辨法可以幫佢增肥呢?...
我看過你所講的,要食飯,我已經叫佢下午出街一定要食飯,(因他只可以食到半碟飯,但佢好多時因唔想浪費,所以會食粉麵),除了這樣仲可以做什麼...?謝謝!

原文章由 win01 於 07-8-31 15:55 發表

大棗=/=蜜棗
四君湯是藥方,不是湯水.應該沒人煲藥會當湯水煲吧...
所有中藥方是用藥液的都稱為[湯].

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
23456...11

尾頁

跳至