烹飪搵食

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

引用:Quote:Q4+發表於+14-3-20+18:33+見到你啲PO

原帖由 tammy2008 於 14-03-20 發表
想淘既請留意一下, 8800 / 8990 都係做大 size 麵包, 起碼要搓 350g粉以上先會有好效果

如果家人係細食既 ...
我好想我部s 機快啲壞,重投柏翠懷抱

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

jenniecatcat 發表於 14-3-21 00:11
我好想我部s 機快啲壞,重投柏翠懷抱
唓....叫妳工人加把勁啦......
佢用到咁耐既 ?! 佢都算幾好喎, 無攪壞電器 ...

s機搓粉去整做型包幾好架, 搓得快, 機又唔會太熱...我而家呢部夏天搓一 round " knead " 就已經幾熱吓啦....同埋要 knead 2次先收得貨....

我自己覺得 s 機既缺點係烤焗溫度麻麻地, 佢個單焗唔好用 ( 得100度, 150度, 200度 ) 無個啱用來焗包 , 100度 / 150度唔熟, 200度就硬皮.....一定要用佢 set 好既完整 program 去焗埋先好d ( 但係會3邊皮硬少少 )

我覺得咩機都有自己一套性格...最緊要夾到自己...

大宅

Q4 發表於 14-3-20 22:35
咁如果兩口子,細機冇乜型號介紹呢?
我同我哥兩個人, 初初以為做300g粉, 就夠兩個兩日食, 點知, 唔知係咪自己造的麵包特別好食, 我阿哥食多左, 300g兩個人差不多一日就食晒....現在次次做400g粉, 只夠阿哥食兩日+我食一日....
其實, 日日造包好花時間及煩, 所以我會隔日造一個包, 因自己造的包, 隔一日食都仍保持一定鬆軟, 唔會好似街賣包咁硬咁難食.....或者, 用微波爐叮15秒, 個飽又會熱番軟番, 同新鮮出爐差不多....

試過用柏翠做300g 粉, 可能冇400g咁正, 但仍然可以.....就算細食, 兩人分兩日冇奶油食唔晒.....

tammy2008  童年時話過, 一生到盡頭, 也願意拖著你的手...好感動啊, 2兄弟 ~~  發表於 14-3-21 01:11

大宅

今日去開鴨街買野, 順手買番個"奇勝"有開關制插蘇頭, 換左跟機黎的大陸頭....

多數人, 會用番個大陸頭加萬用轉插....但其實那些賣6蚊雞的轉頭, 是不安全的, 由其是我會經常用預約程序, 半夜訓緊時開機焗緊包, 那些轉頭用得多又隨時有機會接觸不良, 跳火燒晒成間屋都有可能.....

大宅

今晚又挑戰高難度, 整洋蔥包, 要明早先知結果, 現在都是去訓先....

水晶宮

引用:Quote:jenniecatcat+發表於+14-3-21+00:11+

原帖由 tammy2008 於 14-03-21 發表
唓....叫妳工人加把勁啦......
佢用到咁耐既 ?! 佢都算幾好喎, 無攪壞電器 ...
嘩佢好「勤力」啦日日食包呀,就來悶死人,我2 隻又係包怪,仲要整埋俾公公!部機搓粉時都熱左好多啦,早排15 度度要開蓋啦,酵母不變的話過發呀有2 次。始終覺得柏翠係好味啲。快啲壞,我要迷人粉

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

pangdeng 發表於 14-3-19 12:39
剛剛去九X麵粉廠, 買左一包22kg的台灣高筋粉($231).....

原來, 保質期只有兩個月.....

22kg,$231.00有D貴喎,呢個價,我情願買日本昭和粉,25KG $260.00,不過佢送貨要加$60.00,相對又貴左

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

jenniecatcat 發表於 14-3-21 08:27
嘩佢好「勤力」啦日日食包呀,就來悶死人,我2 隻又係包怪,仲要整埋俾公公!部機搓粉時都熱左好多 ...

嘻嘻,我工人話比我知,依家部機攪得好慢,好似無咩力咁,我換先,你慢慢等下先

jenniecatcat  爺~~(第三聲呀!)  發表於 14-3-21 22:00

大宅

今朝起身見個包, 發到超大就知奶左野....

果然早10分鐘收爐, 一收爐即變凹頭包, 水太多.....

其實, 昨晚已知有問題, 報一報個成分先:

高筋粉: 380g (嘉禾牌黃僑)
蛋: 一隻 (約60g)
糖: 20g
鹽: 6g
牛油: 20g (5g 爆洋蔥)
水: 160 ml
奶粉: 20g
洋蔥: 半個 (124g....48g 冇爆, 其餘用牛油+少少黑椒爆至微焦色, 得番36g)
酵母(IDY): 4 g

用 Mode 2 法包模式, 重量700g, 燒色: 淺色

落完晒材料開機搞15 min, 先至發覺原來自己計漏左爆左洋蔥的水份....而且, 48g洋蔥計40ml水, 也可能計得太少....

大宅

總之, 搞緊粉時目測, 都已好明顯見到水多, 但自己又不太肯定, 所以冇加到粉.....

今朝出爐即縮水, 切開時, 又唔係太差, 冇上次整生果包時咁濕, 感覺上只是比之前的包濕左少少, 個包仍然很鬆軟, 洋蔥味好香濃, 只是, 見到d lone lone好唔平均, 有大有細咁....

大宅

acomcom88 發表於 14-3-21 08:32
22kg,$231.00有D貴喎,呢個價,我情願買日本昭和粉,25KG $260.00,不過佢送貨要加$60.00,相對又貴左 ...

$10.5/kg, 以大量買其實唔平....不過, 今日睇隻粉的表現, 又幾好喎....

我是從買米的經驗去推敲的....

以前我是食金象米, 後來有朋友做金X米業, 佢話金象米是用次一等的米碌做.....佢自己是食金鳳的....於是我便轉了金鳳....發覺分別除味道及口感外, 金象米對水的要求好高, 比多些了水會好爛, 比少左會好硬....但金鳳, 你比多些少水, 仍保持到不爛....

所以推番落麵粉度, 如隻粉靚, 落多左水都唔會太濕及太"爛", 唔知咁理解是否正確....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-21 10:25
$10.5/kg, 以大量買其實唔平....不過, 今日睇隻粉的表現, 又幾好喎....

我是從買米的經驗去推敲的....
粉既話我唔知, 米既話就簡簡單單的是新舊米關係吧.....新米受水, 舊米不受....不要想多了....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-21 09:45
總之, 搞緊粉時目測, 都已好明顯見到水多, 但自己又不太肯定, 所以冇加到粉.....

今朝出爐即縮水, 切開時, ...

請問一下, 現在跟機的說明書是否沒有詳細寫低每一 program 的每個步驟的操作時間 ??

你是否因為不知道時間而選用了法包程式 ...

這鉆板.....要小心身體啊.......

jenniecatcat  T大好細心啊!  發表於 14-3-21 22:04

大宅

唔記得左, 用手機個sound meter程式去測下幾多分貝....

大宅

一直想買p記,但老公驚我3分鐘熱度, 成日都話淘寶平平地玩下,見你做出來都唔錯wo,有d信心...不過d聲好似好大下

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

那這個有什麼分別
http://item.jd.com/1055610371.html

大宅

tammy2008 發表於 14-3-21 10:52
請問一下, 現在跟機的說明書是否沒有詳細寫低每一 program 的每個步驟的操作時間 ??

你是否因為不知道時 ...
說明書只有整個程序加埋的時間, 沒有分段時間....因書明書講明新手最好用法包或麥包程序去整包, 話會發得足夠d, 所以我就跟足書明書咁做....點知, 原來會發過左籠...
忙左成個星期, 今日先的起心肝去買番個新鉆板....

水晶宮

Q4 發表於 14-3-22 20:46
那這個有什麼分別
http://item.jd.com/1055610371.html
呢個我見過淘寶分享度有人用過, 見佢用得唔錯喎 ~

http://forum.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10368841

個包軟到隔住 mon 都 feel 到咁款....

大宅

bobo_kafung 發表於 14-3-22 13:43
一直想買p記,但老公驚我3分鐘熱度, 成日都話淘寶平平地玩下,見你做出來都唔錯wo,有d信心...不過d聲好似好大 ...
成功率比想像中高....可能是我每次做包都是用電子磅量材料, 做乾包(即除了蛋, 沒有水份的材料)基本上冇乜難度....做濕包就要講經驗及多作嘗試....
我未用過其他機, 唔知相對燥音是否高, 今晚會用個sound meter去度下.....日間做包, 我唔會覺得好嘈, 只是預約程式半夜做包, 先會覺得大聲, 次次都會半夜被吵醒....所以, 決定了每次半夜做包, 都會將部機關在廚房, 作為驅趕小強及老鼠(if any?)的工具.....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-22 21:58
呢個我見過淘寶分享度有人用過, 見佢用得唔錯喎 ~

http://forum.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthre ...
睇過那些劣評及中評, 多數是話部機全膠做太單薄及驚唔夠耐用....
但所有程序應是跟足8990的, 咁做出來的質數都不會相差太遠.... 烤焗應只是單管, 但個包筒細, 熱力不均情況應不會太嚴重....

不過, 部機咁平, 用料就一定會差一些, 始終, 一分錢一分貨.....

首頁
23456...8

尾頁

跳至