自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:原帖由+pcbu+於+14-04-25+發表好奇問

原帖由 54heima 於 14-04-25 發表
影衰咩,我全世界走都話自己中國人,從來唔覺得別人會點,自己行得正怕咩,一把年紀出來行走江湖這點自信都 ...
就算有咩,將啲嘢擺上表面黎講黎做嘅,只會覺得佢冇層次囉,何苦同佢計較,同人公眾場合爭執失禮呀,對方做得出我做唔出

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:好想知道已習慣在港定居既新移民睇法(不喜勿插)

我好細個就黎jor,本來我係廣州住,算係大城市,當然有部分廣州人都無禮貌,但係本地城市人係5會咁,講普通話個d就好多都係咁,大聲講野,無禮貌,其實之前廣州就好似e+ge香港,不斷比外地人移居,雖然大家成日話b6衰,身位移民ge我都明白大家ge感受,d人旅行,移居5緊要,但係無理搶物,周街如廁,真係好無品,好憎ed人

KINKICHAN824  廣州果班除左搶物資仲要搶語言,真系想一個飛彈炸曬佢地,不過講嚟講去都系政苦衰,如果大陸政苦唔系對佢地甘縱容,唔系甘腐敗無能,點會搞到大陸甘嘅樣?香港都唔會有今日呢個局面   發表於 14-4-25 10:02

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-04-25+發表影

原帖由 54heima 於 14-04-25 發表
就算有咩,將啲嘢擺上表面黎講黎做嘅,只會覺得佢冇層次囉,何苦同佢計較,同人公眾場合爭執失禮呀,對方做 ...
自家各掃門前雪,「自信」以為別人能區分高低,外面人才不屑去分析,而同胞只覺得不為自己方便是自己笨,所以中國人日益下流,天天丟也不臉紅,有知識而不敢怒不敢言的習性,也許才是真正禍首。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-04-25+發表就

原帖由 wonderlulu 於 14-04-25 發表
自家各掃門前雪,「自信」以為別人能區分高低,外面人才不屑去分析,而同胞只覺得不為自己方便是自己笨,所 ...
人人性格唔同,有人性格天生唔中意同人起衝突,好難要求個個敢怒敢言,中國人有種種壞基因,畢竟也受儒家思想影響,和而不同,中庸之道也是處世方法,沒有錯

少奶奶的身份,丫頭的命...

珊瑚宮

子爵府

引用:你好!我係深圳嘅,同樣我都有小朋友,佢依

原帖由 Candy122 於 14-04-25 發表
你好!我係深圳嘅,同樣我都有小朋友,佢依家3歲。我同佢出街都會幫佢攬片,如果佢唔想攬片我都會攞個細細 ...
佢地唔做出呢d行為,人地又點會影到佢地呢?事出必有因!係佢地在大庭廣眾地方做呢d野,而且又唔遮掩,唔好難怪人喎!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

順順利利 大吉大利       

珍珠宮

引用:我都係先聲明,本人係土生土長百分百純正無

原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表
我都係先聲明,本人係土生土長百分百純正無添加香港人只係想知係香港生活過既新移民思想上係咪仲覺 ...
一日b6 終身b6,佢地點敢覆

珍珠宮

我有個b6朋友,佢好唔似大陸人,佢好唔鍾意果d 嫁阿伯落黎香港既大陸女人,亦都唔鍾意做左阿媽但仲著得好性感既大陸女人

KINKICHAN824  做左阿媽點解唔可以性感呢?我又唔明,個個女人都鐘意扮靚咖啦,唔好著到企街甘就得啦,我一樣會著返做女果陣D衫咖,露膊頭,露大脾,唔覺大問題喔   發表於 14-4-25 10:10

大宅

引用:Quote:原帖由 Candy122 於 14-04-25 發表你

原帖由 kl21 於 14-04-25 發表
佢地唔做出呢d行為,人地又點會影到佢地呢?事出必有因!係佢地在大庭廣眾地方做呢d野,而且又唔遮掩,唔好 ...
雖然係咁講,但係大家都有唔啱嘅!

水晶宮

畀面勳章

怪就怪香港廁所太隱蔽,太乾淨!碧綠星人靠嗅覺搵廁所的

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-04-24+發表兩

原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表
你同我想法好似,對父母帶小朋友屙個個位正正係市中心,仲要係旺角我自己有小朋友都好明白有時真 ...
真唔明,就算急到“奶“, 都行去後行疴吖

大宅

引用:Quote:原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表

原帖由 choco_soup 於 14-04-25 發表
邊度都有好人同衰人!我之前約左fd食飯(佢係黎香港買野所以冇電話我地only講左時間同去地)我驚佢見唔到我,我就周圍望。點知我唔小心阻住個男人,當時我都即刻講晒sorry同唔好意思,點知佢係我唔留意果時就返黎踩我隻腳,我當時真係俾佢嘅行為嚇親。心諗點解有呢d咁pk嘅濺男㗎我真係嬲到爆囉!

大宅

引用:Quote:原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表

原帖由 choco_soup 於 14-04-25 發表
邊度都有好人同衰人!我之前約左fd食飯(佢係黎香港買野所以冇電話我地only講左時間同去地)我驚佢見唔到我,我就周圍望。點知我唔小心阻住個男人,當時我都即刻講晒sorry同唔好意思,點知佢係我唔留意果時就返黎踩我隻腳,我當時真係俾佢嘅行為嚇親。心諗點解有呢d咁pk嘅濺男㗎我真係嬲到爆囉!

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由+pinkykitty+於+14-04-25+發表

原帖由 pcbu 於 14-04-25 發表
好奇問下,你會唔會覺得佢地影衰晒?
絶對會,羞家到極點,不過大陸好多鄉下地方都冇好嘅教育,難聽D講句有書讀都好好咖啦,加上佢地好多細細個就已經自己通街走,父母落田工作,根本冇人教佢地甘做系唔啱,一代傳一代,做就左佢地呢班外星人,令到佢地嘅行為唔系地球人能夠理解

翡翠宮

karz 發表於 14-4-25 07:50
我好細個就黎jor,本來我係廣州住,算係大城市,當然有部分廣州人都無禮貌,但係本地城市人係5會咁,講普通 ...

可能大家都係講廣東話, 我覺得(一個土身土長既香港人), 對廣州人係好接受. 我工作上成日都要同內地人接觸, 來自廣州既同我都幾合河車O架. ~~

karz    發表於 14-4-25 11:04

寶石宮

引用:怪就怪香港廁所太隱蔽,太乾淨!碧綠星人靠

原帖由 701003 於 14-04-25 發表
怪就怪香港廁所太隱蔽,太乾淨!碧綠星人靠嗅覺搵廁所的
用鼻至搵到嘅叫“屎坑“

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔係所以唔知!

只能說三個字
入鄉隨俗

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

畀面勳章

choco_soup 發表於 14-4-25 08:20
你句說話充滿挑釁性.又如何?!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Candy122+於+14-04-25+發表你

原帖由 kl21 於 14-04-25 發表
佢地唔做出呢d行為,人地又點會影到佢地呢?事出必有因!係佢地在大庭廣眾地方做呢d野,而且又唔遮掩,唔好 ...
講真嗰句,我去印度旅行,d男人係週街痾的,但係你有冇見到印度人在香港週街痾呀????點解大陸人自己唔反省,仲要發顛話人,完全冇羞恥之心!

首頁

尾頁

跳至