嬰兒用品

跳至

首頁
23456...50

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 3)

Irene:

我對孖B喺食雪印(Smart Baby HK),孖B應該就快轉食2號奶粉,喺藥房買要$98, 你可唔可以幫我問吓你朋友呀? 又要麻煩你,真喺唔好意思! 你對孖B為什麼轉食其他牌子奶粉? 是不是雪印有什麼唔好呀?

2Kmami

大宅

Louise,

希望大孖d水痘快d好番, 記住唔好比她吹風和抓d水痘焦呀! 我小時候出水痘唔小心抓傷額頭d焦,現在個印還在:-( ,所以到孖B可以打水痘針時,我都會帶她們去打!

2Kmami

禁止訪問

等待驗證會員

Hello,

我都有諗住她們會在港出水痘,但冇預料到在走前一天。我媽話可能她們飲o左夏枯草加白豆,或者係因為春天的關係。
細孖由打針到現在都好精神,還成日

大宅

TwinsMother:

Welcome! 有空多d來聊天, 等我地向你請教揍孖B心得就真啦! 你對孖B真係好叻,雖然出世輕d,最重要現在健健康康! 在香港讀書都是好多媽咪苦惱的問題,唔知孖B一齊考學校會唔會"著數"d? :-P

2Kmami

大宅

2Kmami 寫道:
.......唔知孖B一齊考學校會唔會"著數"d? :-P

2Kmami

2Kmami,

我有時都會咁諗下. 希望係啦. :-P

Babe

男爵府

candy,
我問

大宅

Twinsmami03,

你好! 你對孖B和我對孖B都是差不多大,希望可以和你多d互相交流一下揍孖B心得!

你話你對孖B唔係好飲奶.我對孖B之前都有同樣的情況,Irene講得對-BB會有厭奶期,好似我地每日每餐都進食同一樣食物都會厭一樣... 所以當孖B到左5個月,我就試用粥水開奶(是我奶奶教的),一日一餐,通常有粥水個餐孖B會特別開胃(飲得快d和乾淨d),慢慢地其他幾餐都有好轉,體重都慢慢增加! 不過我還未開始比孖B試食糊仔, 因為想等孖B適應粥水開奶一段時間才比她們試食,可能會等孖B到左6個月才比她們試!

2Kmami

男爵府

hi all mami,

自從帶左孖b番pg後,個人身心疲累到極點!就係每個星期兩日果兩個鐘就想死咁滯,佢地幾精力旺盛到嚇人!:-x原本想佢地學好下d discipline,誰知果到d老師咩都話任由佢地自由發展,為此get吾到滿足,個心有d戚戚然。

好似亞囝,佢係好enjoy上course但一出完outdoor就死伙,吾想再番入班房story telling,獲獲都喊到收吾到聲,上次就比老師趕左出門口,再想入番去佢仍然喊到吾收聲!今日番去情況如是,學費交哂吾通吾番?但老師又冇比咩advise我點可以令亞仔d情緒好d,無理由獲獲都要out of classroom?到時佢有恃無恐咪仲死?大家可否指教指教一下?

irene,
禽日至睇哂你孖女相薄?齊得好好,我hb問你honey何來得咁多時間做出如此傑作?日日攪到三更半夜至訓得?

另,若lousie call你then你千其要搵我,今次我地定要出來meet一meet,發下up風都好ah!很久沒見都好掛住你。遲下我屋企攪fairwell party,到時或會預埋你family,有空就來la!

rl2999,
喂,最後你為孖b揀來邊隻奶粉?若有平都預埋我一份,你知order奶粉幾甘?!

蚊滋媽咪,
2/14我都帶孖打左歲半針,今回好好彩(touch wood)兩個ok wor,吾知係咪連續煲左兩日你教既芷草茸涼茶比佢地所以冇shu?我兩公婆有見及此仲同佢地四圍遊,遊到夜一夜至番屋企,其實九點幾遮!我又誇d。 :-P

你兩個b點呀?點解吾post新相上來?我正準備一d頑皮照,稍後會post出來。我對b越大越痴身,even daddy係度or工人係度,一見我就九秒九咁飛過來,休息時間都吾夠所以冇精神作論文lor!

喂,你好耐無教煲湯,快d過兩招來,我想keep住煲比bb?

marblema,
咪話wor,我地lee吾洗番工係企湊仔既師奶真係會忙過你地著得靚靚既ol,你地吾會無lunch hour另有蛇皇時間,我?一日廿四小時fully occupied,單係想偷出剪把頭髮都好難度期,我經已半年無剪過個頭,吾知既以為我係街邊流浪漢!

物理治療keep住仲要每week做兩日另加一日同個囡做,兩日番pg,吾好計佢地吾舒服要bring them along to visit dr. or買送,你話我既timetable是否busy過特首?

babe,
原來藍色衫果個係亞大?咪話wor,佢個樣似sweet d n lump到人,怪吾知得得咁醒曉搵第二件玩具塞比個細佬?anyway兩個都成個餅印咁,真係吾係亞媽都認佢地吾出!

做咩吾覆我佢地番pg番成點?

亞b醒左又要照顧佢地既jc

大宅

jc:

Wah! 你真係2/14送分大禮比孖B做情人節禮物? poor babies :-( :-( ....

別墅

Hi all twins mama:
你地試下"Baby Love"呀,我試過幾好wor,我孖b都用過"Hello Baby",但佢好厚,又有陣味(膠),所以無用。
尿尿後好重架。
e家用Baby Love,$49.9/58pcs(特價時),又薄,吸水後都唔係好重,高腰,ok啦,夜晚用pamper囉。
Hokkaido

男爵府

jc,
卒之孖寶食番金裝美素力囉, 咁

男爵府

hokkaido,
hello baby個隻膠味尿片已經無出產lu, 而家

大宅

2Kmami:
其實隻奶粉無問題,係因為嗰陴我兩隻豬仔奀奀豬,想同佢地
轉第二隻奶粉睇吓會唔會好d,點知弄巧反拙,搞到孖b呵硬
ngng,而家孖b都係食返雪印.

大宅

蚊滋媽咪:
其實我對b有時都會掉換個杯飲水,如果孖b無病病我都由得佢地(係咪好衰因為我懶),如果是但一個病病我都會好似你咁睇
到實,原來你都係順產,真係唔講唔知潻,你同leon真係勁.

大宅

babe:
sorry呀,我朋友淨係訂雪印可以平,幫唔倒你真係唔好意思.

大宅

twinsmother:
嘩!你孖b出世時真係好輕磅呀,我諗當時你一定湊得好辛苦
啫,咁孖B而家幾重?其實你諗住比孖女讀同一間還是分開?
今年讀K1而家要搵學校喇.你心目中有咩選擇?

大宅

jc:
做乜oscar咁曳曳唔肯上課 佢係咪唔鐘意嗰樹環境,照計
返學咁多野反應該開心先係,奈何點解會咁?嗰樹d老師點解唔
用方法去吸引oscar入課室上堂,而要趕佢出門口好唔掂啫,咁
esther返得好唔好?如果louise call我一定第一時間打比你啦
點會小左你一份呀,係呢,做乜無lala搞fairwell party
時打比我啦.係呀,我發現你講有樣野我好鬼似你,就係剪頭髮
都要度期呀,haha 唔計新年,新年前我起碼一年無
剪過頭髮,諗起都幾嚇人架,新年前剪嗰次仲係要趁孖b訓左晏
覺拿拿林走落去剪,剪完仲叫個師傅唔洗吹,即刻標返屋企,你
話笑唔笑屎.

大宅

jc,

點解阿囡都要做物理治療?

妳個間pg真係有問題wor! 點可以咁ga! 係咪太多小朋友一班, 而佢地又唔夠導師? 點都好, 都唔應該由得個小朋友係出面ga!

睇黎妳個囝囝都好有性格, 佢有冇d 乜野係佢最flavour? 玩具又好, 野食又好, 帶埋一齊返pg, 到玩完大肌肉要入課室聽故事時, 就拎出黎引佢, 同佢講入課室先俾俾, 睇下work唔work. 因為我對marble已經大個, 我同佢地講, 話玩多10聲就要走, 佢地都會欣然接受, keep the promise.

依家佢地剛剛開始 terrible two, 阿囝唔理三七廿一, 係唔係都no左先, 諗諗下先至yes番, 仲要成日做搾fit 人; 阿囡就冇咁反叛, 唔會特登say no, 不過就好有主見, 點紅點綠, 成個小管家咁.

妳要移民呀? 純粹八下, 因為見妳話要fairwell.......

marblema

大宅

你地試下"Baby Love"呀,我試過幾好wor,e家用Baby Love,$49.9/58pcs(特價時),又薄,吸水後都唔係好重,高腰,ok啦

我都係用baby love, 真係幾ok, 特價要狂入貨, 原價就唔係好抵.

marblema

首頁
23456...50

尾頁

跳至