少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

孝順女

複式洋房

子爵府

thx for sharing

伯爵府

回覆:留學真面目﹣個人經驗分享

多謝你既分享,父母有你呢个咁孝順既囡囡,真係好有福氣啊!

男爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:happy314 的帖子

多謝你分享,我都正為是否送仔(15歲)去外國而煩惱
佢好懶好心散,但品行算唔差,唔大洗,兩年嘅班主任都覺得傳統教學唔適合佢,叫我考慮下有無其他出路比佢,但老公唔贊成,覺得佢懶,咩教法都無分別。舊年同仔商量過,佢唔想走,但如果今年成績無改善,學校都未必比佢留低
佢同我關係都唔錯,但知我對佢好,會恰我,但同爸爸關係就麻麻,都擔心將來會無咗個仔
可否pm我你當年揾邊間agent

子爵府

我中三上學期就被父母送出國。。。一去就去咗7年回想呢7年簡直係我人生最黑暗最唔想回首既日子!果種孤獨、無助感我一世都唔會忘記!我媽依家成日叫我返去果邊,叫我帶埋個囡返去。。。sorry!我呢一世都唔想返去果個鬼地方!

大宅

男爵府

引用:我中三上學期就被父母送出國。。。一去就去

原帖由 ming0314 於 15-05-07 發表
我中三上學期就被父母送出國。。。一去就去咗7年回想呢7年簡直係我人生最黑暗最唔想回首既日子! ...
点解會甘?發生乜事?

子爵府

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+15-05-07+發表我

原帖由 super_aries 於 15-05-08 發表
点解會甘?發生乜事?
當你一個人係外地,一個朋友都冇,初初去時英文又唔好,功課追唔上,有問題都唔知問邉個好,果種孤獨、寂寞、無助我呢世都唔會忘記。。。

子爵府

到大個咗,我媽媽成日怨話我地乜都唔會同佢講。。唉。。有乜好講啫。。。最想同你講嘅時候都已經過咗

伯爵府

引用:到大個咗,我媽媽成日怨話我地乜都唔會同佢

原帖由 ming0314 於 15-05-09 發表
到大個咗,我媽媽成日怨話我地乜都唔會同佢講。。唉。。有乜好講啫。。。最想同你講嘅時候都已經過咗 ...
你父母點解要送你出國讀書?你係唔係自願?回想今天,如唔出國讀,現在的你過的是更好的生活?

子爵府

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+15-05-09+發表到

原帖由 hennyyoyo 於 15-05-10 發表
你父母點解要送你出國讀書?你係唔係自願?回想今天,如唔出國讀,現在的你過的是更好的生活?

...
屋企要移民,所以送咗我過去先,佢地好多年後先過去

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hennyyoyo 於 15-05-10 發表

原帖由 ming0314 於 15-05-10 發表
屋企要移民,所以送咗我過去先,佢地好多年後先過去
咁就無辦法。不過依家你可以揀留或去,都係一件好事。我覺得上一代有乜唔好,我地呢代就要引以為戒,唔好比下一代重演。我媽係一個不善於表達関愛仔女的人,我都感染咗唔少,所以九唔九要提醒自己

子爵府

所以以我自己既體驗,我唔主張太細個送子女出國,d人成日話外國讀書書好,冇壓力,但有無人諗過親子關係?小朋友心靈上既需要?小朋友甚至初中既大朋友,父母可以陪伴既時間過咗就係過咗,冇得返轉頭㗎!學獨立?係香港都可以學到獨立,掙在父母肯唔肯放手嘗試

伯爵府

引用:所以以我自己既體驗,我唔主張太細個送子女

原帖由 ming0314 於 15-05-11 發表
所以以我自己既體驗,我唔主張太細個送子女出國,d人成日話外國讀書書好,冇壓力,但有無人諗過親子關係? ...

侯爵府

畀面勳章

引用:所以以我自己既體驗,我唔主張太細個送子女

原帖由 ming0314 於 15-05-11 發表
所以以我自己既體驗,我唔主張太細個送子女出國,d人成日話外國讀書書好,冇壓力,但有無人諗過親子關係? ...
echo.

my brother was left alone in overseas since he was around 11 only. parents left us in overseas after three years we all got the citizenship. when we graduated from uni, we left him there alone. later years we found him having so much emotional issues. when I look back, I always remind myself not to leave kids alone when they are not emotionally ready. 之後問题,有排自己受!

子爵府

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+15-05-11+發表所

原帖由 daisy17772 於 15-05-13 發表
echo.

my brother was left alone in overseas since he was around 11 only. parents left us in overs ...
係㗎。。。仲要睇小朋友本身性格。。如果佢係身邊都已經係甩繩馬騮咁,放佢出去後果真係不敢想像!

大宅

留名,你講咩都想睇

男爵府

2024年龍年勳章

謝謝你的分享,你好乖女

大宅

好耐無update了,最近呢一年買左屋,結左婚,搵左工,仲招呼左爸媽黎澳洲

首頁

尾頁

跳至