夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆:老婆42嵗,怕順產,有冇媽媽可分享經驗?

其實好坦白,私家生係為左老婆舒服d而去架咋,無人話正苦吾好,但service一定私家好,生仔由挓到生真係好辛苦,我自己都吾捨得俾幾萬去生仔,因為老公仲要係公務只
員,正常等係去正苦生,但我身子吾好,家人同老公都吾俾我試順產啦,話生吾到會開刀,都要你痛左20個鐘先,我自己都無信心(我34),所以唯有選擇開刀,家人仲要吾俾我去遠d(平d)的醫院,我而家book個間要7萬,但老公好錫我,知我身體吾好所有都鼓勵我去私家

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 14:48
rachel_ching  Good  發表於 14-6-16 10:15
jackiemei    發表於 14-6-15 22:51

伯爵府

我今年39,嚟緊12月生第3胎。頭2胎係順產,以前年輕可以接受到,生大仔22歲,痛左38個鐘。生細女32歲,到免強可以頂到,痛左12個鐘。生第3個,係我老公開口叫我去私家,佢都5想我辛苦咁耐先生到。小朋友用品可選擇中價無咁貴既野,但身體差左好無得補救。開刀係覆完慢,但年齡5輕了,真係駁5過。

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 14:49
rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:16
jackiemei    發表於 14-6-15 22:52

伯爵府

引用:Quote:小可人媽媽 發表於 14-6-15 21:54 樓

原帖由 maymycheung 於 14-06-15 發表
Pls share yr experience
生大仔時,比姑娘冷語話:係咁架喇,想舒服就去私家生!一個產房三個大肚婆用;開到九度,忍唔住用左力,bb個頭出左,比姑娘跑過黎罵我麻煩,生完三個幾小時都無人得閒推我返病房……
其餘生果兩胎都係因為人手唔夠而有唔愉快既經歷,不過好過第一胎!所以我好憎QE!

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:41
jackiemei  我完全明白。我生我囡時直情連姑娘都冇一個睇住。只係隔好長一段時間先有。我一個人極度無助。連本來走嚟問我打止痛針嗎!?我話打。之後等左唔知幾多個鐘先又有一個姑娘走嚟問我。我只夠力點頭。但心在想幾個鐘之前我   發表於 14-6-15 22:58

男爵府

食得好勳章

回覆:小可人媽媽 的帖子

我去私家生都唔覺有咩特別好,之後我會贊成身邊d fd 去政府,其實睇你好唔好彩

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:41

男爵府

引用:Quote:原帖由 kyria 於 14-06-15 發表我私

原帖由 TY-mama 於 14-06-15 發表
我都係私家開刀生,都係冇乜点痛,出咗院完全唔使食止痛痛药
其實私家開刀唔痛,除咗係医生手勢好仲因為佢好肯落止痛藥。你一話痛佢就開藥,所以係医院那幾天完全唔痛,(除咗餵人奶時,因為宮縮。)到出院時傷口都已經埋得咁上下,我出院都冇食过止痛藥。

Cheuk168  你在那一間醫院生?  發表於 14-6-15 23:55

大宅

熱血金章

你不如過定5萬俾老婆先,叫她自已決定,你全力支持!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-16 10:18

大宅

熱血金章

請定2更陪月員,4萬無走雞!

rachel_ching  Yes  發表於 14-6-16 10:18
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:40

大宅

熱血金章

當年我在政府生,用錢請陪月員!

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 15:12

男爵府

回覆:Cheuk168 的帖子

背景:
三十中第一胎 vs 三十尾第二胎
私家二人房 vs 政府私家二人房/產前大房
2007 vs 2011
兩胎都有妊娠毒血症都係開刀
Week 38 vs week 32
$55k 5 days vs @$4k 17 days 1week 政府大房+10日政府私家二人房

本身兩胎原先都係約私家生,因第二胎太早病發30週加豬流感,私家唔比入院,去左政府。初時未去過政府真係好擔心,但係住落覺得好好招呼,即使我住大房時(因豬流感要係大房住單人隔離病房),d姑娘同嬸嬸都對我好好,比第一胎住私家二人房時還要好!)當然去到要識做,唔該前,唔該後,仲要唔好成日麻煩佢地
之後上番私家房就直頭貴賓式享受。主症醫生係產科最高級主管醫生。
但係政府醫生係無得自行挑選,若果你必需開刀,而又非緊急,就只會由senior監場個初級醫生開刀。我隔離床試過個junior開刀後拎左3次先拎到個bb出黎,頭皮有損傷。講真如果開刀醫生手勢好緊要。
當年第一胎,私家手勢好好,我連疤痕都無。仲有生完第二朝已經可落床週圍走。
可幸我兩二胎係緊急開刀,先至由SMO 開刀。
輪招呼,其實政府仲好過私家。但係若果一定要要求開刀,就點都係要私家。
不過話分兩頭,生仔係要駛多錢。當年我第一胎係私家,淨係手續費,補身同陪月都駛左十零萬。我唔知而家私家收費會唔會有得減,但係我三年大房都要過5萬,如果你預4/5萬就應該會超支。
當然如果你有十幾萬鬆動錢係手,當然比太太係私家搵個好d既醫生開刀會好d.
但係若果因為甘而有好大既財政壓力,什至要借錢,我會勸力同太太再商量一下先,因為bb出生後,所有開支會好大,你未必有多餘錢,可負擔利息還款

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:40
違規簽名-超版代刪

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

4,5萬真係得?

rachel_ching  X2  發表於 14-6-16 10:20
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:35
祝各位幸福快樂

大宅

你老婆年紀咁大!做咩唔直接開刀?其實我想講政府唔會一開始就同你開刀!除非你bb過8磅以上!而且佢地一定會要人地一開頭試下順產!仲要我記得自己當時生痛左成十幾個鐘生唔到佢先同我開刀!個依生當時仲同我講依院有規定!如果一路開ge度數都無咩進展!過左十四定十六個鐘就會幫人開刀!如果有進展都要繼續!我聽完嚇死左!當然私家可以選擇性大好多!你可以試順產!唔得即刻開刀!就唔同政府囉!要規定幾多個鐘!你老婆擔心都好正常!佢年紀又大!而且仲要順產!我覺得你作為老公如果付擔到!老婆又想私家生!你應該要盡力去做!老婆生完後身材變肥!傷口痛!難道就不值得你付出小小金錢!?

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:22
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:36

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我41歳,剛生完而家BB 1 個多月大,我係私家開刀生的,我本來一直都打算順產的,但最後就算穿左水都順產唔到要開刀,其實高齡有好多風險的,特別係妊娠毒血,所以如果你負擔到既話開刀不失為一個好選擇。

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:36

男爵府

政府係撞手神 醫生又無得揀
高齡順產風險高
政府唔會理你風險高
我識人高0 生完要聯50針

如果你太太係後生 政府無所謂

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:23

大宅

其實你老婆話去私家都未必真係想去,可能係想知你點諗,好似我第一胎政府生待遇好差,第二胎我同老公講想去私家生,老公開頭又話貴又盛,講真我當時有小小唔開心,覺得我咁辛苦幫佢生仔想舒服啲住好啲都唔得,之後佢都話俾我自己決定,我個心先舒服啲,但最後我都係返政府生啦,因為我自己都唔捨得用幾萬蚊,所以其實我唔係真的想係私家生,而係想聽老公講句:老婆你咁辛苦幫我生仔你想係邊生就係邊生啦,最緊要你舒服!如果聽到呢句我幾辛苦都值得,但我老公梗係冇咁講啦,好失望

rachel_ching  Yes  發表於 14-6-16 10:23
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:37

大宅

當初就係為左節省錢而選擇去政府生!點知要我痛十幾個鐘以上先同我開刀!之後傷口又痛!兩邊承受痛苦!其實再次選擇!我情願一早開刀就算!

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:37

禁止訪問

伯爵府

引用:個老婆現在係為你生個跟你姓既b囉!4,5萬都

原帖由 永恆的傻女 於 14-06-15 發表
個老婆現在係為你生個跟你姓既b囉!4,5萬都晤捨得洗係老婆身上就晤好要求個老婆生啦!

...
我識得人母親眼有事 如果唔拎一萬醫會盲 都嫌貴

rachel_ching    發表於 14-6-16 10:25
永恆的傻女  如果要比的話更不是人的都大把  發表於 14-6-16 09:52
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:38

大宅

引用:其實最重要都係生個個想點,雖然好多人話公

原帖由 mimi26 於 14-06-15 發表
其實最重要都係生個個想點,雖然好多人話公立都好好,但始終你係人老公,一定要顧及你老婆感受囉,如果係私 ...
同意,最緊要同埋私家生可以用自己揀的醫生,呢個真係安心好多,我當年老公曾經想慳想講到全世界都話順產好,我都好唔開心,最後我自己堅持係私家生,再生都會用番自己醫生講真,依家生都係一個起兩個止,幾萬係會揾得返

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:25
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:38

伯爵府

如果負擔到,老婆又想的話,去c+啦,始終大肚婆意願最重要,佢陀B佢生,梗係佢話事啦。陀B真係超級辛苦呀,加上年紀真係唔細。
不過四五萬未必一定找到數,預鬆D好,大吉利是BB瞓箱都成萬元一日。但係c+可以自己揀醫生,揾個自己有信心,政府就好睇彩數啦。你可以慢慢考慮先,c+有好多24週前都收,養和除外。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-16 10:26
Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:33

男爵府

回覆:kyria 的帖子

仁安,应該5萬落樓。

Cheuk168  Thankyou.  發表於 14-6-16 08:33

首頁
23456...8

尾頁

跳至