自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Giant 的帖子

我個仔都話自己攪掂只係我自已攞知多 d 資料
比佢參考下
其實都係出於關心

禁止訪問

引用:回覆+KT0603+的帖子等你好消息!!+

子爵府

畀面勳章

回覆:請教一下,DSE 放榜當日要有咩準備?

上年識人全4讀到poly
今年有機會未必得
如果全4以下甚至有1個5都建議報定hd同asso會後備(純個人意見)
有d有8大收會退番留位費(上年聽返黎既消息)
祝各位好運

男爵府

引用:上年識人全4讀到poly今年有機會未必得如果

原帖由 ava_va 於 14-07-06 發表
今年有機會未必得
如果全4以下甚至有1個5都建議報定hd同asso會後備(純個人意見)
其實我都好想知,如果HD/Asso 交左留位費,最後8大都收左,會吾會退番留位費。

另外如果HD/Asso 交左留位費係咪代表一定有得讀,佢地會吾會超收宜再揀人?

雖然亞囡全部自己攪得掂,但作為媽媽既我都有d擔心!

熙媽媽  上ipass睇呀!唔係間間會退款。
http://www.ipass.gov.hk/chi/2014AppAdmInfo_Chi.pdf  發表於 14-7-12 07:53

不求失,不求得,但求開心得唔得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cox 發表於 14-7-6 20:46
其實我都好想知,如果HD/Asso 交左留位費,最後8大都收左,會吾會退番留位費。

另外如果HD/Asso 交左留位 ...

如係8大收,留位費應該會退,不過最好 問清楚先交錢,因為 而家咁多 HD/Asso,未必間間一樣﹗

若交左留位費,應就會有學位。

cox  明白晒,thanks!!  發表於 14-7-6 21:39
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

ava_va 發表於 14-7-6 19:40
今年有機會未必得

未必每間都會退留位費. 照我所知, 演藝學院係唔退.
天空之城, 快樂之地

男爵府

BK Milk勳章

回覆 cox 的帖子

我都係咁諗!! 點都想睇下有咩幫到手,
今日同亞仔傾, 佢話我唔駛去學校, 佢自已攪掂!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivi2008 發表於 14-7-6 21:17
回覆 cox 的帖子

咁就尊重佢囉﹗我仔女當年都唔使我去,只係打電話通知我。

vivi2008  係呀! 有晒默契啦!  發表於 14-7-6 21:31
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

引用:回覆+cox+的帖子我都係咁諗!!+點都想睇下有

原帖由 vivi2008 於 14-07-06 發表
回覆 cox 的帖子

亞囡就相反,一早叫我地攞定假陪佢放榜,雖然心中有數,好大機會踩界或低分d,

但佢想我地一路係佢身邊支持佢,所以到時都會同老公一齊陪佢返學校

vivi2008  阿囡陪下好 d, 等佢都定 d  發表於 14-7-6 22:05

珊瑚宮

cox 發表於 14-7-6 21:38
亞囡就相反,一早叫我地攞定假陪佢放榜,雖然心中有數,好大機會踩界或低分d,

但佢想我地一路係佢身邊支 ...

如果真係TOUCH WOOD 咁,最好就係叫爸爸一早去心儀既 IVE 排定隊,而你陪阿女,因為到時,真係

先到先得架﹗祝好運﹗

珍珠宮

錢,8達通,身份証,電話,外置充電器,水,遮,乾糧

男爵府

引用:Quote:cox+發表於+14-7-6+21:38+亞囡就相反

原帖由 my005 於 14-07-06 發表
如果真係TOUCH WOOD 咁,最好就係叫爸爸一早去心儀既 IVE 排定隊,而你陪阿女,因為到時,真係

先到先得 ...
其實Asso 個到已經有一個 offer, 諗住到時真係吾得就直接去交留位費

水晶宮

引用:Quote:原帖由 my005 於 14-07-06 發表如果

原帖由 cox 於 14-07-06 發表
其實Asso 個到已經有一個 offer, 諗住到時真係吾得就直接去交留位費
你女學校幾點開始派成績單? 我仔話9點。

cox  亞囡都話應該係9點  發表於 14-7-6 22:48
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

cox 發表於 14-7-6 21:53

咁就祝你女心想事成。

侯爵府

醒目開學勳章

其實我覺得父母當日陪埋仔女係好事黎的, 係對仔女既支持同關心既表現. 講真, 個個都一定考得好好咩? 平時考得好, 都有可能失手啩, 咁萬一失手, 都有父母係身邊撐住嘛.

以前點解我地唔駛父母陪, 原因係我父母根本從來都無理過任何野, 但唔代表我唔想父母陪我去經歷我人生重要既時刻. 問心, 我真係想佢地係我身邊的.

我自己做父母, 我會按仔女既意願睇下想唔想我去陪佢, 或幫佢幫到咩程度. 我盡量配合佢啦. 佢唔想我陪佢, 佢自己搞得掂既, 我會由佢自己去搞. 但我當日應該(我仔根本而家都未讀到中六, 講到好似已經中六咁)都會請假的, 因為............. 我真係好想同我仔去經歷呢個時刻, 我番工都唔會可以專心的, 請左假, 可以做後備, 有咩突發野仔女一個電話就可以飛出黎幫手啦. 一家人應該要係咁的.

MMM1108  無錯,完全同意  發表於 14-7-8 18:18
maxisau  agree   發表於 14-7-6 23:06
kitty  我女都未中六,我都係咁諗  發表於 14-7-6 22:44
cox  我都覺得係咁,

起碼開心可以即刻同父母分享喜悅,就算失望都有父母係身邊支持同安慰佢地!  發表於 14-7-6 22:23
my005  尊重仔女意願係最好架  發表於 14-7-6 22:08
my005  尊重仔女意願係最好架  發表於 14-7-6 22:08

子爵府

就係我女想我去

my005  咁就一齊去囉﹗最緊要佢鍾意﹗  發表於 14-7-6 22:10

男爵府

BK Milk勳章

回覆 happypiano 的帖子

你講既野完全中晒我心裡諗乜~~~

大宅

引用:Quote:原帖由+ava_va+於+14-07-06+發表上年

原帖由 cox 於 14-07-06 發表

另外如果HD/Asso 交左留位 ...
如申請人已接受經聯招申請的教資會資助全日制副學位/學士學位課程取錄(香港公開大學及香港演藝學院提供的課程並非由教資會資助),可於指定日期前申請退款。

cox    發表於 14-7-6 22:16
my005    發表於 14-7-6 22:13

大宅

引用:Quote:cox 發表於 14-7-6 21:38 亞囡就相反

原帖由 my005 於 14-07-06 發表

先到先得 ...
請問是否要去返心儀學科既上課分校排隊呢?

珊瑚宮

stitchee 發表於 14-7-6 22:15
請問是否要去返心儀學科既上課分校排隊呢?
係﹗

首頁

尾頁

跳至