自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

一個(寸咀)
一個(忽然)
要我2選1,我情願選葉太寸咀,我怕陳太忽然又...

別墅

實在講得太好啦!!! Totally Agree!!!

原文章由 小米米 於 07-12-2 00:15 發表

好心啦,又用漢奸這條「罪名」,已經講到口都臭。
何謂「漢奸」? 首要掌握國家重要情報,位高權重,藉權利得到國家利益才有「本事」去出賣國家。
嗱,用個淺白的例子, 即係好似《色戒》阿易先生, 那種人才可配稱為漢奸:mrgreen:

阿李柱銘呢, 連同他整個泛民陣營的票,加埋都不夠建制派的, 連大陸入都無得入, 何來掌握我們偉大祖國機密去賣呢又?

出去寫幾篇文章,又無作假, 香港就是仍有這種可愛,去讓人講嘢囉。

不過,何為「港奸」呢?如果那班人擁有無窮動員能力,又得阿爺信任,無好好利用優勢去為香港爭取自由呀,普選呀……都算,而因為阿爺一句要廿三條立法,得令主子,就用加倍力量去完成這些送香港人民主言論自由去死的人,絕對是港奸,明白嗎?

很多支持葉太其中一項理由,跟歪理無異的是:

我好欣賞她的辦事能力……
當年廿三條立法,她都是僱員而已,難道老闆叫你去做你唔做咩?

好明顯,提出的支持者,都知道廿三條是惡法,
他們為葉太申辯的理由是: 她都是聽上司命令者……

癲架,那麼,她說甚麼「良心人人有」?
無錯,葉劉的確是一個辦事能力好強的人,正正是她的聰明,她安甚麼心腸,向著誰人更要提防。

如果老闆叫你收條「爛數」,一定要收到,沒有指明要放火淋油貼街招半夜電話恐嚇……

你為了聽命老闆,以上全部做齊不止,還用陰招打埋電話去債仔公司、朋友抹黑,唱衰,等佢無工無朋友……

大家認為,葉劉會是甚麼人? 03年見識過, 是否因為她浸完咸水,寫條民主論文,講下單親辛酸故事,搵個公關公司包裝下變成為真正「新的一葉」?
如果葉劉可以, 廿三條都可以!!!!!!!!!!

一直見到民調、網上留言對這人一味唱好,連她做到極衰的廿三條都可以讚好。

我真的覺得很恐怖, 你不如說支持劉江華、曾鈺成, 你選佢,都好過葉劉,葉劉不是普通女子,她太大野心,又太聰明,手段太狠,太過義無反顧喇。

她入得立法會,持著有民意基礎,下步是選特首呀。

03年,我挺著還快臨盆的大肚子去遊行,當年,走出來,不是為了香港要有民主嗎? 沙士, 有多少是當年的政府弄成的局面? 

當年,我記得自己好辛苦去行,是因為,不論的士司機、老麥員工, 就算我住千多呎半山大宅,我都有表達自己的公民權!!!!

如果,葉劉入局,就真正應驗她那句「希特拉是民選出來」!!!

禁止訪問

侯爵府

其實今日選舉, 只係 2 位阿太做 show..... 唉..... 其它人只係陪跑... 果位. 唔記得乜水... 冇助選團, 一個人孤令令咁... 好似好可憐 .....

水晶宮

原文章由 cubixluk 於 07-12-2 15:37 發表
其實今日選舉, 只係 2 位阿太做 show..... 唉..... 其它人只係陪跑... 果位. 唔記得乜水... 冇助選團, 一個人孤令令咁... 好似好可憐 .....

李永健嗎?

洋房

原文章由 dad1234 於 07-12-2 14:04 發表
一個(寸咀)
一個(忽然)
要我2選1,我情願選葉太寸咀,我怕陳太忽然又...

陳太無忽然喎.

陳太不滿董建華, 要力保公務員治港,
結果被逼辭職, 畀老董搞三司十一局亂咁蒞,
結果香港一日亂過一日.

陳太退休係得閒就發言保衛言論自由, 司法獨立.
呢兩個都係香港成功的核心,
係民主的基石.
陳太受到啟發受到感召, 進一步去追求民主,
絕對係「循序漸進」啦.

到03年咁多人遊行, 有幾多人受感動.
幾多廿幾歲的後生仔因為七一而去選區議員,
好似山頂陳淑莊, 元朗朗屏邨鄺俊宇.
因為七一而有大狀黨,
佢地全部都好「忽然」架.

就算民建聯都因為七一而嚇到搏命做地區工作,
搏命推後生仔出選區議會.
呢班民建聯都好「忽然」架.

禁止訪問

複式洋房

今朝比陳太d喇叭聲嘈鬼醒左,跟住諗住去海怡kfc食早餐,行到海怡聽到個戴住4號帶既物體講左句”挑喇媽,投比個八婆托x(男性器官)咩”,我豬頭炳唔識咩政治,不過我好憎ed人既態度,所以順道走左去寶血投左7號(我本來諗住唔投票)

男爵府

發人心醒, '佢'係一個盡忠職守而又無帶腦返工既忠心僕人. 糖糖email事件, 拒接見陳太, 都係吾公平既做法, 以前D高官吾會幫到出面, 而家..... , 第2時可能郁下就話你係民運人士, 要塔你幾個月, 好驚.

其實陳太同民主派都無高調唱衰佢地, 呢D就係良心, 修養, 你估民主派吾想甘做. 我諗都係陳太禁住.

原文章由 Sandra_100 於 07-12-2 14:26 發表

實在講得太好啦!!! Totally Agree!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 silvia_ng 於 07-12-2 11:45 發表
葉太如果真係幫到僱主既, 幫左啦。上次遊行我都有去, 都不屑同佢握手。當日佢剛回香港, 未有咩好做對幫手je。而家? 佢仲可以放幾多心機幫到d受害小朋友? 果幾單野有邊個衰賓可以繩之於法?

我覺得好得意, 開topic個 ...

我全不講選邊個,因呢個係個人選擇.
但葉太真係一直跟實單虐兒,只係近選舉,我地唔好意思出聲.
1. 祖穎case一早已close左(年幾前),肯定無得翻案,但葉太係今年6月前已追查到祖穎個case做了警監會既study case.雖然翻案無望,但都希望再有同類不幸時會有指引.
2. 邱太個case,警方同律政署3番4次話告唔到,係葉太又出信又詢問,再出埋義務律師去信要求律政署從新睇過單case.其間亦無停過追,令律政署答應從新再睇單case.
邱太事實係搵到葉太前搵過好多人幫,袋巾直頭叫佢C心添.起碼葉太唔會呀,會睇晒成個case呀.即使告唔告到,都總好過完全無晒消息.
另levy方面,我地去見局長時,局長態度強硬,表明唔會cancel,連檢討都唔會,當時葉太係會上一樣出盡力同佢撐.
依家我地同葉太個邊並無停落黎,佢地個邊一路check緊國際人權公約,要研究有無地方係可以令我地既爭取成立.

希望您唔好誤會而講出這番說話.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

陳 太 俾 人 圍

葉劉的助選團,是要阻止陳太在那區逗留的時間;目的是減低陳太的拉票能力,使她無法接觸市民!他們使用不光彩的手段,實在卑鄙及令人討厭。:tongue: :tongue:

不單如此,葉劉的助選團還在其它地區也用著同一手法,去圍替陳太拉票的立法局議員或出名的人士。

葉劉的助選團,無所不用其技,他們使用這些不光彩的手段,實在卑鄙及令人討厭。

各位朋友,
如果你不想23條重臨,
如果你希望我們的子女可以生活在一個有民主公義的社會,

如果你不是住在港島,
請提醒你住在港島的家人及朋友,請他們一定要出來投票!

請你真惜手上的一票,
抵抗衡鐵票,
請投陳太一票。

原文章由 keroroee 於 07-12-2 16:20 發表
發人心醒, '佢'係一個盡忠職守而又無帶腦返工既忠心僕人. 糖糖email事件, 拒接見陳太, 都係吾公平既做法, 以前D高官吾會幫到出面, 而家..... , 第2時可能郁下就話你係民運人士, 要塔你幾個月, 好驚.

其實陳太同民主 ...

[ 本文章最後由 yeenmama 於 07-12-2 16:37 編輯 ]

複式洋房

其實講咩都冇用,選完之後咪知囉,次次都係咁架啦,選之前個個都天下無敵,選之後就個個無能為力,都唔係第一次見

禁止訪問

大宅

港島區補選今日投票,截至下午三時,選管會共接獲244宗投訴,當中三成四涉及選舉廣告。
明報

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 kiukiudaddy 於 07-12-2 16:41 發表
我都係外傭僱主,都覺每月$400 外傭Levy唔合理,亦都知葉劉察覺外傭僱主是票源所以义只脚入嚟幫手,但係我地依家講緊大事大非嘅取向,要宏觀一點而唔係睇個別政綱有冇對自己有著數,這就是我地同班貪蛇宴貪派米嘅民建聯支持者 ...

同意您所講,所以我都唔會覺得投票比邊位有問題,最緊要係選出一位真係服務到大眾而唔係呃飯食既人.
我寫番出黎係唔想抹殺左人地幫我地既功勞.(我地有搵過好多人希望佢地义只脚入嚟幫手,但都被拒)事實上佢地個邊真係一次都無叫我地投比佢,嘻嘻,因我地成班義工都無人住港島區.
其實選邊個都係各人喜好,唔應該去攻擊他人.
話時話,無2太既話我會選5號蔣志偉,覺得佢講野幾流利.幾淡定.:mrgreen:

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

民主就係以民為主, 尊重人民o既意向, 各人有自己o既立場同取向, 亦應該互相尊重, 將唔同派別o既支持者打壓成攞着數o既一羣, 哩啲就係民主?

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...7

尾頁

跳至