跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我唸我係最樣衰嗰個,我細妹23/12生完,佢個肚細個我呀(第一胎),d親朋戚友勁笑我,仲話我個肚越黎越大,係咪有咗第二個添.....
不過我個肚又真係越黎越大喎,第一無運動啦,第ニ可能生完只來過2次m,所以好谷呀.我想睇中医呀:-( :-(

大宅

原文章由 LOKLOK89 於 08-1-2 00:19 發表
我係me too 今次生完到e+仲好似陀緊4個月咁! :-( :-( :-(

我又有肚腩又有畏腩:-( ,現在仲著緊大肚牛仔褲:-( .我老公 成日問我點解唔著以前d牛仔褲,心諗都要著得落先得:-( :-( :-(

男爵府

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-2 01:26 PM 發表
我唸我係最樣衰嗰個,我細妹23/12生完,佢個肚細個我呀(第一胎),d親朋戚友勁笑我,仲話我個肚越黎越大,係咪有咗第二個添.....
不過我個肚又真係越黎越大喎,第一無運動啦,第ニ可能生完只來過2次m,所以好谷呀.我想睇中医 ...

我都覺個肚越黎越脹!好似好多風咁!
睇黎要積極做運動先得啦!

男爵府

原文章由 LOKLOK89 於 08-1-3 09:46 AM 發表

我又有肚腩又有畏腩:-( ,現在仲著緊大肚牛仔褲:-( .我老公 成日問我點解唔著以前d牛仔褲,心諗都要著得落先得:-( :-( :-(

我老公又係成日話我e 到肥嗰到肥,頂呀!
又唔唸下我生兩過,但跟佢姓........

大宅

部份幼兒園的網頁:

救世軍幼兒服務部
http://ccs.salvation.org.hk/directory.html

香港基督教服務處幼兒學校
http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.htm

香港保護兒童會幼兒教育服務
http://www.hkspc.org/services/daycare/index.htm

藍盛教育基金邊耀良幼兒園
http://www.alvseducationfund.org.hk/pei/main.html

男爵府

大廚勳章

hihi 各位第二任媽咪,

你地係咪都係全職媽咪? 有無請工人幫手睇2個?

我大仔返學(N1), 細仔就我湊, 工人剛剛俾我炒左, 想請返一個, 但未請到, 所以依家要湊住2個.

湊2個, 又要做家務, 洗衫, 煮飯, 買餸, 洗BB野, 超忙, 好彩細仔都OK, 唔使我成日抱, 有時會自己瞓覺, 咁至可以有D時間. 我要重新安排下D家務, 唔使日日做, 咁會無咁辛苦.

你地呢?

男爵府

大廚勳章

近排大食左好多, 食2碗飯, 勁多餸, 仲要掃埋屋企D零食.... 都唔知做乜咁開胃.....

男爵府

大廚勳章

yennie,

你係咪移返黎香港住呀?我睇到你其他post話會係大埔住, 到時我地約出黎大家聚下呀...

各位媽咪, 有無好提意邊度有地方可以容納到大人+BB車既地方? 因為好多食肆都放唔到BB車.

大宅

原文章由 SEricsson 於 08-1-10 11:25 發表

我大仔返學(N1), 細仔就我湊, 工人剛剛俾我炒左, 想請返一個, 但未請到, 所以依家要湊住2個.

湊2個, 又要做家務, 洗衫, 煮飯, 買餸, 洗BB野, ...

Hi SEricsson ,
我係在職mami所以提供唔到資料....哈哈

男爵府

大廚勳章

其實返工仲好, 起碼可以鬆下嗎... 有返D自己時間.

不過就會成日諗住自己小朋友啦.

原文章由 LOKLOK89 於 08-1-10 13:37 發表

Hi SEricsson ,
我係在職mami所以提供唔到資料....哈哈

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 SEricsson 於 08-1-10 11:25 發表

湊2個, 又要做家務, 洗衫, 煮飯, 買餸, 洗BB野, ...

我都係全職媽咪,我都想炒左個工人去呀,不過,大女9月先返 n1 ,所以忍住先 !

男爵府

大廚勳章

你個工人衰乜?

原文章由 三個白白豬 於 08-1-10 16:11 發表

我都係全職媽咪,我都想炒左個工人去呀,不過,大女9月先返 n1 ,所以忍住先 !

伯爵府

原文章由 SEricsson 於 08-1-10 16:28 發表
你個工人衰乜?

成日扮傻,又博咀.
不過,我會忍,因我唔想湊細 b , 太困身了,等佢大 d 介左夜奶 ,識自己楂奶樽就送佢走.
我的期限係 9 月.

洋房

唉..... 我都想炒我屋企個工人呀,點衰就唔好講啦,我都好矛盾,諗緊好唔好炒咗個工人,自己湊返兩個仔,不過計來計去都計唔掂條數,又啱啱失業未搵倒工,仲要白白出人工俾個幫唔倒手嘅工人

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 SEricsson 於 08-1-10 11:55 發表
yennie,

你係咪移返黎香港住呀?我睇到你其他post話會係大埔住, 到時我地約出黎大家聚下呀...

各位媽咪, 有無好提意邊度有地方可以容納到大人+BB車既地方? 因為好多食肆都放唔到BB車. ...

SEricsson,
係呀!我地一家四口返黎住幾年呀!會住住大埔先,之後應該會搬去珀麗灣(IDEALLY)
到時我返到,SETTLE咗先搵大家啦!^.^

伯爵府

原文章由 labellecat 於 08-1-11 03:31 發表
唉..... 我都想炒我屋企個工人呀,點衰就唔好講啦,我都好矛盾,諗緊好唔好炒咗個工人,自己湊返兩個仔,不過計來計去都計唔掂條數,又啱啱失業未搵倒工,仲要白白出人工俾個幫唔倒手嘅工人

...

如個工人唔掂,你而家又冇野做,不如自己試下湊返兩個,如 ok 的話 , 就唔要工人,一來癈事激氣,二來自己湊返醒 d 架

男爵府

大廚勳章

我都想唔用工人, 但係又係好困身, 如果等細B返左學, 唔用工人都好D, 只係夜晚會辛苦D. 我計過, 依家細仔5個月大, 如果新工人黎到, 細仔都7-8個月大, 咁工人做2年, 到時細仔應該戒晒片, 唔使成日洗褲, (因大仔都係依家開始會自己去厠所, 無瀨尿).

其實成日係屋企, 對住個工人, 會好悶, 見到佢做野, 就會出下聲, 佢一見我地出聲又唔佬黎, 玩黑面, 實行聽炒架啦... 所以依家仲係搵緊個合得來既工人.

原文章由 三個白白豬 於 08-1-11 18:18 發表

如個工人唔掂,你而家又冇野做,不如自己試下湊返兩個,如 ok 的話 , 就唔要工人,一來癈事激氣,二來自己湊返醒 d 架

伯爵府

原文章由 SEricsson 於 08-1-12 18:00 發表
我都想唔用工人, 但係又係好困身, 如果等細B返左學, 唔用工人都好D, 只係夜晚會辛苦D. 我計過, 依家細仔5個月大, 如果新工人黎到, 細仔都7-8個月大, 咁工人做2年, 到時細仔應該戒晒片, 唔使成日洗褲, (因大仔都係依 ...

唔好講話介片呀,識食野,介夜奶都好啦 ~
所以,我會忍到阿仔一歲.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地既小朋友瞓JUNIOR BED 未呀?

因為搬.諗緊買唔買JUNIOR BED畀亞女
咁細女就可以用COT,唔使瞓MOSES BASKET(佢都5個月大LU,係時候要轉COT)
諗緊買EXTENTABLE BED定JUNIOR BED/COT BED好
唔知大家有無好提議呢?

大宅

不如我地搵日出來一齊聚下呀

首頁

尾頁

跳至