單親天地

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

甚麼才是真愛呢?

我和女友各自有仔女,我地已經拍拖幾年。佢一方面話重視我,又話我係佢生命上很大的支持。但一講到結婚/同居,佢又好大保留,寧願以不變應萬變。

她算是找到真愛嗎?
我但求能夠一一去數清楚......

複式洋房

88ofsun 發表於 14-12-28 22:59
甚麼才是真愛呢?

我和女友各自有仔女,我地已經拍拖幾年。佢一方面話重視我,又話我係佢生命上很大的支持 ...

有時伴侶可走到最後,但真愛卻不能
不需執著是否真愛

男爵府

引用:甚麼才是真愛呢?我和女友各自有仔女,我地

原帖由 88ofsun 於 14-12-28 發表
甚麼才是真愛呢?

我和女友各自有仔女,我地已經拍拖幾年。佢一方面話重視我,又話我係佢生命上很大的支持 ...
咁就問吓自己有無俾真愛佢囉。

大宅

ckhnet 發表於 14-12-29 00:27
有時伴侶可走到最後,但真愛卻不能
不需執著是否真愛
「......最後.......卻不能......」
十足十愛情小說的無奈feel。

「不需執著......」

可是我卻有一種不完整的感覺。

大宅

lm251099 發表於 14-12-29 01:57
咁就問吓自己有無俾真愛佢囉。

我當然有俾,但佢點睇同點諗我真係無能為力。

複式洋房

引用:Quote:ckhnet 發表於 14-12-29 00:27 有時

原帖由 88ofsun 於 14-12-29 發表
「......最後.......卻不能......」
十足十愛情小說的無奈feel。
明白果種不完整嘅感覺,的確係好無奈。有些男人也會追求家庭嘅感覺(我也是),但呢個只係個人追求,不一定能和對方同步。另一角度,女方也有她選擇她自我個人追求。你一定要相信她也為了自己選擇最好的。用時間也許能互相同步,但是沒有的話也不能解釋為何。
無奈。

大宅

ckhnet 發表於 14-12-29 09:16
明白果種不完整嘅感覺,的確係好無奈。有些男人也會追求家庭嘅感覺(我也是),但呢個只係個人追求,不一定能 ...
長期不同歩,不是健康狀態吧!

複式洋房

引用:Quote:ckhnet 發表於 14-12-29 09:16 明白

原帖由 88ofsun 於 14-12-29 發表
長期不同歩,不是健康狀態吧!
你覺得她不能跟你同步,
她也會覺得你長期未能明白她的。

不健康不是不能同步,是你倆未能互相明白。如互相明白了,會變成和而不同。你也不會問為何她不跟你討論同居結婚。

大宅

ckhnet 發表於 14-12-29 10:03
你覺得她不能跟你同步,
她也會覺得你長期未能明白她的。
我們其實很理解對方的想法,也知道大家的想法有出入。

侯爵府

引用:Quote:ckhnet 發表於 14-12-29 10:03 你覺

原帖由 88ofsun 於 15-01-03 發表
我們其實很理解對方的想法,也知道大家的想法有出入。
呵呵,88哥,你好像理解但不能諒解bor

大宅

babytszkin 發表於 15-1-3 19:16
呵呵,88哥,你好像理解但不能諒解bor
有些事情真的令人十分費解!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:88ofsun 的帖子

男人來自火星、女人來自金星,原本就係兩種生物,如果不先了解自己就好難相處了,並且每人的想法都不同就找個中間點,大家要學會容忍、遷就、原諒、欣賞、感恩、讚美、自省、包容、珍惜⋯⋯好多時正面去想就人都愉快些靚仔靚女啲!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

複式洋房

回覆:nanaaixi+ 的帖子

幾時都係好男人不如近身錢

複式洋房

單爸單媽的再配對…的確係難上加難…如兩者都相處左幾年,應該已經有一種共識。相互給對方一點自主獨立可能比一齊生活較好呱。香港女性一向比較獨立,單媽的獨立自主會更強吧。
作為男性的確好難表現出對家庭生活的追求(想有個家),試下用換個感性方式向女方表達一下吧。讓她感受你的感受。

大宅

alfreday 發表於 15-1-4 02:20
男人來自火星、女人來自金星,原本就係兩種生物,如果不先了解自己就好難相處了,並且每人的想法都不同就找 ...
我成日提自己,做人唔好太過強求!

大宅

ckhnet 發表於 15-1-4 12:39
單爸單媽的再配對…的確係難上加難…如兩者都相處左幾年,應該已經有一種共識。相互給對方一點自主獨立可能 ...
都係果句:做人唔好太過強求!

大宅

88哥,我都面對同樣的事
大家都有仔女,但仔女都不能共生活
個個星期都為左佢仔仔嘈交,我都狠下心不如分手
我唔希望你好似我分手結局,難得搵到個有心人

我覺得不如你改下你價值觀
唔好要結婚同住啦
咪當女友係娘家住囉,拍拖見面囉
我覺得大家本身有婚姻生活走出來,係好想過返婚姻生活
但根本大家的經歷已係定局,更帶住小朋友,
本來重新組織家係想像中俾小朋友健康既家長大
但我覺得係我地大人一相情願既諗法,佢地根本已接受左單親生活,可能有時多個UNCLE見下面,玩下,小朋友會覺得係開心....但去到變到一起住,更話要係做自己DADDY,其實又再改變,未必對小朋友係好事
如果大家小朋友都係幼兒,我覺得OK的,因小朋友真的當了你係爸爸
但如果小朋友已大左,有自已爸爸的記憶,係難的

等小朋友長大,有自己生活,先再諗一起生活
我地都係想有個人傾到計,有人愛自己,小朋友大左搵個伴侶,但未係時候就未係時候;女朋友說的不變應萬變,其實都無錯的吧

再講,單親的小朋友長大左,係咪真的影響咁大?
我自己都係單親長大,我唔覺得有什麼問題
反而只回憶爸媽嘈交的影像
我而家反而覺得我MUMMY一直無再拍拖,只一個女人好辛苦湊大我地,我更覺得佢傻,點解只為我地!?人生應為自己去過,養仔女係有責任,但唔應俾晒整個人生我地仔女

我都講得有D亂,希望你明我講咩啦

祝福你

侯爵府

引用:Quote:ckhnet 發表於 15-1-4 12:39 單爸單

原帖由 88ofsun 於 15-01-04 發表
都係果句:做人唔好太過強求!
88哥,雖然我只見過你一次,但好欣賞你對感情如此執著和認真,鄧你女朋友開心找到一個有能力照顾自己又愛自己的好男人!
我覺得你放开懷抱D啦,女人如果吾愛你一早走左架啦,吾會拖拉幾年!而且我估她应该並非像你般喪偶而是離婚变单親的吧??所以對婚姻睇法可能會好吾到!
如果你真的很希望和她有步有教堂的一天,或者你应該要好强烈比她知道,無論發生任何事,任何困难你都會幫她擋住,會陪她渡過!可能她經歷感动,對你加强信心,對婚姻又會改变想法!
所以呢,或者你比多D信心她先啦!
嘻嘻……我又口水多過茶啦……
新一年祝你有情人終成眷属丫,88哥繼續加油吾好放弃丫

大宅

Queeniebaby 發表於 15-1-5 01:48
88哥,我都面對同樣的事
大家都有仔女,但仔女都不能共生活
個個星期都為左佢仔仔嘈交,我都狠下心不如分手 ...
你講中了一個關鍵點,就係身為母親的,會事事以兒女的利益為優先考慮。我女友的主要顧慮之一,便是擔心她再婚後會為孩子帶來負面影響。

大宅

babytszkin 發表於 15-1-5 21:31
88哥,雖然我只見過你一次,但好欣賞你對感情如此執著和認真,鄧你女朋友開心找到一個有能力照顾自己又愛自 ...
今天一位朋友「輔導」我時,叫我用無條件的愛去感動女友。你同我呢位朋友都好睇得起我,當我係萬能同聖人。可惜,事實上我只是凡夫俗子。

首頁
23456...11

尾頁

跳至