網購天地

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-08-15 發

原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-15 發表
可以,我哋熟果班有啲歲半已開始用,宜家22個月已識媽媽讀邊句指邊句,有啲2歲多啲既識照讀stage 1 and 2, ...
同埋d書既品質ok?

子爵府

引用:Quote:原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-15 發表

原帖由 carmenyan206 於 14-08-15 發表
我小朋友淨係認到圖咋喎 唔知會唔會快左d呢 一係同拒講故事咁講

...
個個小朋友學習速度都唔同,父母應該會最清楚,最緊要因能力施教。

子爵府

引用:Quote:原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-15 發表

原帖由 carmenyan206 於 14-08-15 發表
同埋d書既品質ok?
前面有講,姊妹應俾啲時間去爬下文。

大宅

畀面勳章 爸B勳章

媽媽陪讀個時,除左用英文讀D字比小朋友聽 ,用中文講解一下?

子爵府

引用:媽媽陪讀個時,除左用英文讀D字比小朋友聽 ,

原帖由 joan0328 於 14-08-17 發表
媽媽陪讀個時,除左用英文讀D字比小朋友聽 ,用中文講解一下?
我係讀左幾次後先用中文解釋,其實啲圖畫俾多好多資訊,佢哋都大約估到講啲咩。

大宅

yeeyeey2k 發表於 14-8-17 08:58
我係讀左幾次後先用中文解釋,其實啲圖畫俾多好多資訊,佢哋都大約估到講啲咩。

...

請問運費包到香港?

子爵府

引用:Quote:yeeyeey2k 發表於 14-8-17 08:58 我

原帖由 MaryB 於 14-08-20 發表
請問運費包到香港?
好多都包郵到香港商業地址,至於住宅,好似要加少少錢($20左右)。

複式洋房

回覆:有人淘過Oxford reading tree 嗎?

我都淘咗,送到屋企都係免運費

yeeyeey2k    發表於 14-8-21 10:34

男爵府

今天收貨, level 3-9 連點讀筆包送貨, rmb 1100, 希望小朋友唔好浪費 會比心機睇.

大宅

引用:我都淘咗,送到屋企都係免運費

原帖由 aab37829 於 14-08-20 發表
我都淘咗,送到屋企都係免運費
Can u share the llink ?

子爵府

畀面勳章

回覆 yeeyeey2k 的帖子

請問呢….如果自己講既都係港式英文, 支點讀筆會唔會有用?

一開始讀係唔係可以由stage 3 開始?

大宅

好媽媽勳章

回覆 hidingdong 的帖子

o甘平, 可否share link, thx. 可見單買書 (stage 3-9)都要$9xx.

子爵府

引用:回覆 yeeyeey2k 的帖子請問呢….如果自己講

原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表

請問呢….如果自己講既都係港式英文, 支點讀筆會唔會有用?
唔支持用點讀筆,我見身邊幾個買筆既,最快放棄,冇個完成到果套書(記得舊年年尾十幾人一齊訂,完成晒1-11既有1個,完成1-9既有5個,其他仲努力緊stage 5或之後果d書,而用點讀筆果幾個,冇一個完成頭3個stage),可見閱讀真係越簡單越好。

就算自己係港式英文都唔使怕,套書有送埋音頻,你可能將佢save落手機或ipad,一邊睇一邊聽。

子爵府

畀面勳章

明白! 多謝你既意見, 我唔會買筆了.不過, 想請問開始時係唔係可以由STAGE 3 開始?
因為1 & 2 都無字.....

男爵府

引用:回覆 yeeyeey2k 的帖子明白! 多謝你既意見,

明白! 多謝你既意見, 我唔會買筆了.不過, 想請問開始時係唔係可以由STAGE 3 開始? ...
Stage 1 & 2 都有字架喎

係 stage 1 頭 12 本先無字
1-13 之後大約 12 本就簡單生字
經常重覆 Dad, Mum, Biff, Chip, Kipper 等人名
到後面就會有短句子
我剛開始咗 1 個月左右
雖然只係同阿囡讀緊 stage 1
不過閱讀係要慢慢陪養, 唔希望趕進度

子爵府

引用:Quote:原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表回

原帖由 temilyt 於 14-08-21 發表
Stage 1 & 2 都有字架喎

係 stage 1 頭 12 本先無字
冇錯,得頭12本冇字啫,其實stage 1啲字都可以好深ga,我覺得最好由1開始,熟晒先開始2,stage 1, 2好熟先開始3,唔好心急,閱讀唔係比賽快慢,就算讀到stage 11,一本書有一半唔明既話,倒不如睇返stage 5先啦。
反而指導書就真係唔好side錢去買。

子爵府

畀面勳章

回覆:yeeyeey2k 的帖子

但係點先為之熟呢?

子爵府

畀面勳章

回覆:temilyt 的帖子

請問你係點同小朋友䏲架?

子爵府

引用:請問你係點同小朋友䏲架?

請問你係點同小朋友䏲架?
我自己要求小朋友stage 1-5能每本唔使提點之下自己全部讀到出黎,後面果啲容許每頁有1個半個唔記得,至於70頁以上既chapter books,每頁容許3至5個唔識,不過果啲已經係自讀,佢會自己查字典求證。

我湊住3個小朋友,每日只能同佢哋臨瞓前讀1至5本,視乎小朋友狀態而定,佢哋記性算幾好,多數每本睇第一次已記得過半,睇3日已經記晒全部。不過要留意第一二個月進展會慢啲,因大家都需要時間熱身。對於啲內容,我讀晒1,2次先會用廣東話解釋,其實啲公仔已經俾左好多資訊,佢哋自己都估到講緊咩。

子爵府

畀面勳章

回覆:yeeyeey2k 的帖子

即係先由家長讀1,2次英文,再用中文解一次,小朋友聽就OK?
定係我讀1,2次之後要小朋友讀返出來?

首頁
23456...7

尾頁

跳至