跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

原文章由 junejunewong 於 08-9-6 10:12 發表
oh.... 仔仔 so poor... is that recover now? ur baby is v cute lei ^_^ hope that he can become 肥o都o都 again very soon

Shun Shun (my baby) 返學 around 1 mth, 肥o左好多 !! before go school, ...

佢已經好留好多啦

今日番學都冇事啦
入學校同放學都冇喊啦

吾知呢幾日係學校做d乜呢?
我問阿b 佢剩係話 貼紙 玩具 畫畫

你地有冇打番電話去學校問阿b係學校既情形嫁?
我好鬼想知佢點..

如果見佢聽日番完1hr都吾喊
吾知可吾可以同老師講直接番3hr呢

別墅

your B can tell u what he does in the school is v good ar... my B even cannot say so... i really dun know what she have learnt actually!

anyway, how old is your son? my girl is 2 year and 1 mth

may be your son start school in Sep, so 1 hr first.
my B start in Aug and once back school in Sep, then 3 hrs...
how many days have u stay w your B together in the school?
原文章由 JadeW 於 08-9-8 13:45 發表

佢已經好留好多啦

今日番學都冇事啦
入學校同放學都冇喊啦

吾知呢幾日係學校做d乜呢?
我問阿b 佢剩係話 貼紙 玩具 畫畫

你地有冇打番電話去學校問阿b係學校既情形嫁?
我好鬼想知佢點..

如果見佢聽日 ...

大宅

Hi All,

大家好.

我個女都返咗幾日學喇.

佢係blue group上午班架.

請問有無人知,佢地一個禮拜一堂嘅英文堂係星期幾上架? 我好奇想知,學校好似無講過呀.

別墅

actually i also want to know...
原文章由 Ru 於 08-9-9 09:20 發表
Hi All,

大家好.

我個女都返咗幾日學喇.

佢係blue group上午班架.

請問有無人知,佢地一個禮拜一堂嘅英文堂係星期幾上架? 我好奇想知,學校好似無講過呀. ...

大宅

原文章由 junejunewong 於 08-9-9 11:18 發表
actually i also want to know...

我個仔係大b 2月出世嫁
所以可能大個d 講得度小小俾我知啦
今日佢係第4日番學乍 都係1hr

不過今日我冇跟校車同佢番學
結果佢係學校大發脾氣 - 訓地 >.<" + 大喊

所以老師都話吾好咁快番3hr wor
因為佢如果見人地1hr走 佢又未走得
實會再次發脾氣 搵我
so 都係要番2hr先 去接送

我聽其他d媽咪話 佢地有story time啦
英文堂就真係吾知幾時啦
等我有機會又問下老師先

大宅

"天熱"今日番屋企示範俾我睇學校d老師點教佢洗手阿

用左個玩具洗手盤+公仔 佢就自己邊講邊做啦
1) 開水喉 (仲識問我邊邊係凍水阿? 要溫水?)
2) 沖手 卒卒卒
3) squeeze 皂液 再卒卒卒
4)之後再沖水
5) 沖乾淨之後 用毛巾抺乾手仔
6) 再樹起雙手 俾我檢查 (乾淨啦 搞店)

好鬼得意

別墅

haha... so cute... um... is that the whole of your BB's class is for 1 hr? actually your BB and my BB is also yellow group, so is that some take 1 hr and some take 3 hrs for the same class??

原文章由 JadeW 於 08-9-9 22:23 發表
"天熱"今日番屋企示範俾我睇學校d老師點教佢洗手阿

用左個玩具洗手盤+公仔 佢就自己邊講邊做啦
1) 開水喉 (仲識問我邊邊係凍水阿? 要溫水?)
2) 沖手 卒卒卒
3) squeeze 皂液 再卒卒卒
4)之後再沖水
5) 沖乾淨之後 ...

大宅

原文章由 junejunewong 於 08-9-10 00:08 發表
haha... so cute... um... is that the whole of your BB's class is for 1 hr? actually your BB and my BB is also yellow group, so is that some take 1 hr and some take 3 hrs for the same class??

應該係掛 吾知係吾係9月一齊番既一班 8月一班 定係都係有分黃藍組 2hr& 3hr 一班咁.

今日我接阿仔放學 問左老師 下星期會照正常番學啦
茶點 - 會跟餐單 2日粥 1日通粉 1日包 咁
上堂 - 中.英文堂 星期一至五都會有 普通話 就星期三至五

今日2hrs 但已經開始上普通話啦 聽日會上英文堂咁話
茶點 - 今個星期都會係 面包 / 餅干

阿仔報告今天上堂內容:

中文堂 - 上學的故事 (應該係果本中文書)
普通話堂 - 早安 你好
音樂 - 太陽伯伯 (阿仔成隻可以唱度番出黎 + 教唱 d r m f s l t d' 應該教左幾日 唱左好多次先會識既)

首歌歌詞係:
太陽伯伯 太陽伯伯 你係邊 你係邊 快d快d出黎 快d快d出黎 早晨啦 早晨啦
d m s d - d m s d - m f s - m f s - f l s f m r - f l s f m r - d s. d - d s. d

報告完畢

[ 本文章最後由 JadeW 於 08-9-10 15:10 編輯 ]

大宅

JadeW,

你囝囝咁叻,識得同你報告,
我個女問親佢係學校學咗d咩,都唔答我,
最多係同我講,good morning teacher,
good morning classmate.

佢又係噚日突然自己唱太陽伯伯
不過唱咗2,3句就無lu.

我老公問過學校,如果星期五我唔接佢,
等12點夠鐘先上校車,
咁果1小時佢會做咩,
學校都係話揾人看住個小朋友only,
無話會同其他人上堂呀

[ 本文章最後由 Ru 於 08-9-10 16:15 編輯 ]

大宅

嘩.... 你囝囝好醒呀.... 咁快就可以向你匯報返學學左D咩...
我個女10月2日先返, 佢一定喊啦.... 有排都未識向我匯報...

原文章由 JadeW 於 08-9-10 15:08 發表

應該係掛 吾知係吾係9月一齊番既一班 8月一班 定係都係有分黃藍組 2hr& 3hr 一班咁.

上堂 - 中.英文堂 星期一至五都會 ...

大宅

原文章由 TanYu 於 08-9-10 16:24 發表
嘩.... 你囝囝好醒呀.... 咁快就可以向你匯報返學學左D咩...
我個女10月2日先返, 佢一定喊啦.... 有排都未識向我匯報...

其實都吾係報告既

係同佢搭車果陣 一路問佢既
佢講d 我又估d 又問d
咁拼湊d野出黎既

仲有首 落堂歌仔:

DING dong ding dong ding dong
the bell is ringing
goodbye goodbye goodbye
see you tomorrow.
之後要講
goodbye teacher
goodbye classmate 咁

本歌書都有歌詞

隻歌同之前協康pg 中文版既music一樣
所以我個仔 一聽到老師果日唱
就已經識唱啦 不過佢唱中文版=.=

[ 本文章最後由 JadeW 於 08-9-10 19:57 編輯 ]

別墅

school fee

i have phoned the school last week, and the teacher told me that cos education dept accepted there application for increase fee, so the school fee for N1 now is $2,200

別墅

Hi, jade

thx for tell us what our children learnt in the school ^_^ i sing 太陽伯伯 to my B, then she follow me some of the wordins... and then we are v happy lei
原文章由 JadeW 於 08-9-10 15:08 發表

上堂 - 中.英文堂 星期一至五都會 ...

別墅

我想問~~~報了n1要等多久先會叫BB去面c~~??

別墅

in mid of Nov will have interview
原文章由 玉群 於 08-9-16 11:28 發表
我想問~~~報了n1要等多久先會叫BB去面c~~??

大宅

各位媽咪,

大家知唔知校車或學校嘅冷氣係唔係好涷架?
姐姐日日都同亞女著住件冷外套上校車,
佢話校車上個個小朋友都有著,
姐姐仲話放校返嚟,亞女D手仔腳仔都涷.

上星期五放學,亞女已經流鼻水同微燒,
不過唔嚴重,放咗幾日假已經好番哂,
不過今日放校番嚟,姐姐話亞女又再鼻塞同有鼻水,

想問下大家有無咁嘅問題呀?

別墅

yup, i think the air-con in the school is really cold !! if u have stay w BB in school for the first 2-3 days, then u will know !! i stay with her in Aug, at first is v v hot, but no need 10 min, then BB and i both need to wear the coat....
so now they must be cold....

原文章由 Ru 於 08-9-17 14:01 發表
各位媽咪,

大家知唔知校車或學校嘅冷氣係唔係好涷架?
姐姐日日都同亞女著住件冷外套上校車,
佢話校車上個個小朋友都有著,
姐姐仲話放校返嚟,亞女D手仔腳仔都涷.

上星期五放學,亞女已經流鼻水同微燒,
不過唔嚴重,放 ...

大宅

原文章由 junejunewong 於 08-9-19 00:36 發表
yup, i think the air-con in the school is really cold !! if u have stay w BB in school for the first 2-3 days, then u will know !! i stay with her in Aug, at first is v v hot, but no need 10 min, then ...

校車係好凍嫁 我跟車3日 坐一陣就覺好凍啦
所以上車d阿姨有幫佢地著衫
而我每日番學都有俾阿仔著打底衫(厚小小既背心仔) 番學
咁樣冇咁易凍親.

好開心阿~~ 今日老師打黎話鉞鉞係學校好好
仲可以吾使著片片啦^^
又話佢已經冇喊同扭計 可以坐定定
亦吾會受其他同學仔影響
亦跟到老師上堂教/叫佢做既野
仲可以有組織同答到老師既提問添

聽到好開心阿
希望大家既小朋友都可以好快適應到啦

子爵府

好媽媽勳章

你好, 我想問下各位, 我個b07年2月出世, 如果要報迦南n1要幾時報?同埋佢地的雜費, 學費又幾多?有無學卷?謝謝

別墅

seems end of Sep can apply, can phone to ask lei ....
Tel : 2406 8111
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c

08/09 N1 school fee is $2,200 / mth and $1,000 雜費 / half yr, 有學卷

原文章由 小天使 於 08-9-19 22:46 發表
你好, 我想問下各位, 我個b07年2月出世, 如果要報迦南n1要幾時報?同埋佢地的雜費, 學費又幾多?有無學卷?謝謝

首頁
23456...12

尾頁

跳至