樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 babykei 於 08-1-30 01:33 發表
我層樓都是03年買,升了大約90萬,都有諗過放,但我和老公入住後,雖然不是大富大貴,但比以前兩公婆揾多了1倍人工,各肥了15-20磅,之後有次睇流年,師傅話屋旺老公.
如果是你們,会吾会賣? ...

If the house is so good, I definately will not sell. Perhaps one day you will win the Mark Six la

伯爵府

babykei,

真係名正言順..."家肥屋潤"啦...

e, 我同你情況激似喎, e家住緊個層, 都係03年買的, 都係升左咁上下...我地都係肥左少少, 人工都係續年咁加上去...

尋日收到銀行減息信, e家供既錢, 只係=十幾年前供的一半, 但收入就番左4-5倍, 我地都企左係度....唔知下一步點行...

options:
1. 賣左層樓再換間大di (因大膽di諗, 趁後生再供多di)
2. 賣左層樓租住幾年先 (幾年後, 樓市若有機回落, 就買養老屋)
3. 縮減供樓年期, 早di luck身
4. 保持不變

哈哈, 真係比我講晒, 我諗好多人都係1-4的選擇之中左度又度罷!

祝個個都家肥屋潤, 笑口常開, 心賞事成!

原文章由 babykei 於 08-1-30 01:33 發表
我層樓都是03年買,升了大約90萬,都有諗過放,但我和老公入住後,雖然不是大富大貴,但比以前兩公婆揾多了1倍人工,各肥了15-20磅,之後有次睇流年,師傅話屋旺老公.
如果是你們,会吾会賣? ...

禁止訪問

侯爵府

D錢冇定洗就不如換樓啦

原文章由 cheapbombom 於 08-1-30 09:39 發表
babykei,

真係名正言順..."家肥屋潤"啦...

e, 我同你情況激似喎, e家住緊個層, 都係03年買的, 都係升左咁上下...我地都係肥左少少, 人工都係續年咁加上去...

尋日收到銀行減息信, e家供既錢, 只係=十幾年前供的一 ...

行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

Paris, Nam-baba,

你地唔好笑我啦...

講真, 經濟低迷左咁多年, 自SARS以來香港人努力共渡時艱, 有樓的變負資產年代, 其實好似發生左唔係好耐, 點解經濟一轉好少少, 人人都好似忘記得七七八八?

歷史的寶貴, 在乎後人可以借鏡, 避免錯誤重犯! 所以, 我的作風屬穩健一派....換大屋,再供過, 我都有諗, 但好似又返番去十年前咁..有時, 唔係有能力就會action, 真係要三思..

坦白講, 好多年都未有e家感覺咁輕鬆, 真係有輕飄飄既感覺, 起碼, 唔再比層樓壓得透不過氣來....所以, 跟老公商量過, 初步都好想繼續輕鬆一陣子先....

可能, 好多年前, 看過"窮爸爸富爸爸"一書, 書中理念對自己根深蔕固, 不能一下子改變過來罷!

原文章由 Paris 於 08-1-30 10:16 發表
D錢冇定洗就不如換樓啦

大宅

原文章由 MRNT 於 08-1-30 07:54 發表

呢個本來都係我既計畫, 不過幸運地因為呢幾年投資收獲甚豐, 計畫會提前到40歲前進行. :lol

你投資真係好掂, 我表姐兩公婆年新過200粒都話最快要50歲先可以坐油輪四圍去?-(

男爵府

原文章由 仔仔錫錫你 於 08-1-30 11:24 發表

你投資真係好掂, 我表姐兩公婆年新過200粒都話最快要50歲先可以坐油輪四圍去?-(

咁我年薪唔止呢個數, 而且投資收益高過年薪, 再加上我要求較低, 所以幾時唔玩完全無壓力.

大宅

cheapbombom,
"窮爸爸富爸爸"有什麼看法?

別墅

Examples for reference.

1997 Laguna city 639' $4,800,000.00 = 2003 Sorrento 1180' $4,820,000.00.

Now
2008 Laguna city 639' $2,700,000.00
2008 Sorrento 1180' $12,800,000.00

See buy properties depend time. If you can wait, history tell you you can buy bigger size property.

Thx

男爵府

原文章由 fid 於 08-1-30 18:57 發表
Examples for reference.

1997 Laguna city 639' $4,800,000.00 = 2003 Sorrento 1180' $4,820,000.00.

Now
2008 Laguna city 639' $2,700,000.00
2008 Sorrento 1180' $12,800,000.00

See buy properties depen ...

鬼唔知啊媽係女人咩? 難就難在你要在97年放麗港城, 03年又要夠膽入擎天半島.

依家睇返梗係易啦, 03應該借晒大耳窿去買#388, 早幾個月$260以上放晒, 咁賺得仲多.

大宅

原文章由 MRNT 於 08-1-30 19:57 發表

鬼唔知啊媽係女人咩? 難就難在你要在97年放麗港城, 03年又要夠膽入擎天半島.

依家睇返梗係易啦, 03應該借晒大耳窿去買#388, 早幾個月$260以上放晒, 咁賺得仲多. ...

你吾需要对某些人太認真, 我地全都當他只是笑話,
如果可以既話, 真想他能預知 2628 現在入吾入得過.
但他講既我又未必信

我都吾明有些人的言論, 真是盲目的偏激.?-(

大宅

我自己就看好 08年的樓市有上升的空間.

但另一方面也作了壞的打算, 可以點過渡, 沒有事情是絕对地一面倒的. 好壞 2 面預算啦.

但既然我地都經過 97 的洗禮, 吾通仲會驚 08 呢個浪?

男爵府

原文章由 chuiiris 於 08-1-30 20:16 發表
我自己就看好 08年的樓市有上升的空間.

但另一方面也作了壞的打算, 可以點過渡, 沒有事情是絕对地一面倒的. 好壞 2 面預算啦.

但既然我地都經過 97 的洗禮, 吾通仲會驚 08 呢個浪? ...

97真係好得人驚, 不過97重臨的機會個人覺得就唔大, 因為97係配合左好多外圍同政治因素. 長升亦唔可能, 我估大概應該係大漲小回咁啦.

大宅

我只是同自己計數, 既然 14, 15 厘利息, 我都供得起, 點解現在3厘幾, 我反而擔心呢?

現在低息又話不是永恆, 高息又不是買樓時間.

咁是否要等中六合彩, 一筆過才買樓呢?
不過到時可能又話揸 cash 好過揸物業.
咁這些人一輩子都不會買樓了.

大宅

美聯分析司昨晚在財經台說, 08年樓价保守估計升多2成, 但仍然未能追到 97 價. 還有一段距離.

伯爵府

chuiiris,

題外話, 我真係識得有一位好朋友, 佢講明一世都唔會買樓嫁!

好奇怪, 他有不錯的收入, 但情願不停咁租樓, 不停咁搬屋..幾年前, 佢已離開香港, 到外地定居, 一下子, 就買了一間五千呎大屋....原來, 有時人的行為, 係反映佢既"根"係邊....我的朋友係香港人, 但自幼在外地長大, 只係畢業後回港生活, 一住就住左20幾年..所以, 我地都要睇下一群唔買樓既人, 佢背後既因素...唔係淨係考慮睇唔睇好個市咁表面..

我係土生土長, 視住屋為必需品, 所以, 畢業後, 一股蠻勁去儲錢, 心態係, 跟本無得簡....係啊, 當年成10厘息, 人人都係咁供嫁啦, 當你咁諗, 自自然然唔會再度又度, e家人選擇多左, 自然貪心左, 世界又複雜左...

總之, 如果乘日視自己住層樓可以隨時好似股票咁, 平左又再入市(搬大), 咁出事啦! (對我黎講, 樓價其實只係紙上金錢, 日日睇住佢升幾多, 只害了自己), 我一家幾口, 話搬就搬咩!

原文章由 chuiiris 於 08-1-31 09:28 發表
我只是同自己計數, 既然 14, 15 厘利息, 我都供得起, 點解現在3厘幾, 我反而擔心呢?

現在低息又話不是永恆, 高息又不是買樓時間.

咁是否要等中六合彩, 一筆過才買樓呢?
不過到時可能又話揸 cash 好過揸物業.
咁這 ...

大宅

林燕妮又是租了10幾年樓住, 她吾係買吾起, 但就喜欢租, 認為吾鐘意時就隋時搬.

但10幾年後的今日, 她都後悔了, 話幫人供佐咁多年樓, 人地層樓又升值了, 今日她都要買入細一半呎數的樓住了, 10幾年她可以買 2,3仟呎豪宅, 今日只能買1000呎,
她都話吾想到老都無一個屬於自己的屋.

如果自住, 計得掂就買啦, 吾好用個家來炒波幅.
有些人成日話賣左個家來投資, 其實有幾多人真的從投資中獲豐厚利潤.
蝕或用晒就多.
07 年股市獲利, 今年都嘔突.

我自己就是計得掂條數, 才換大單位, 日後升同跌, 也只是數字遊戲. 最小10年內我都吾會郁層樓了.

大宅

財經台說08 年, 一就是買貴樓, 一就是租貴樓.

未有樓的人自已選啦.:idea:

男爵府

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 09:51 發表
chuiiris,

題外話, 我真係識得有一位好朋友, 佢講明一世都唔會買樓嫁!

好奇怪, 他有不錯的收入, 但情願不停咁租樓, 不停咁搬屋..幾年前, 佢已離開香港, 到外地定居, 一下子, 就買了一間五千呎大屋....原來, 有時人 ...

而家真係仲有好多人有能力買而又未買, 主要都係信心問題. 有好多買左既, 亦都有能力買再大d既, 所以只要信心回復, 加上息口維持低水平, 唔需要擔心無人入市.

別墅

層樓剛租左比個鬼佬,一家大細係香港生活,係某大公司高層,月入係一般打工仔一年人工,但佢話唔會買樓,因始終個根唔係到(同埋因為有租屋津貼),攪到年年都要搵屋搬,好無安全感咁話!簽約時佢老婆好可憐咁問我出年會唔會咁快賣樓,我話睇到時咩環境先算啦,佢話老公成日出trip,留低佢同d細路,一到年尾就要四圍撲樓,你都未話唔煩!!

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 09:51 發表
chuiiris,

好奇怪, 他有不錯的收入, 但情願不停咁租樓, 不停咁搬屋..幾年前, 佢已離開香港, 到外地定居, 一下子, 就買了一間五千呎大屋....原來, 有時人 ...

首頁

尾頁

跳至