自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

回覆:我老公頸椎移位「有相」

我想講頸椎移位唔係就咁睇就一定係,肉眼睇到突出黎既係叫棘突 spinous process 佢其實可以只是rotation 就會偏左一邊(好似人天生左右面都一定唔對稱咁)!如果你先生只是痛或加少許手痺,不要恐慌也不要急症,有時間去睇骨科照完MRI 診斷左冇大問題再去物理治療針灸脊醫推拿乜都得!

大宅

減齡達人勳章

引用:我想講頸椎移位唔係就咁睇就一定係,肉眼睇

原帖由 hikiki 於 14-09-13 發表
我想講頸椎移位唔係就咁睇就一定係,肉眼睇到突出黎既係叫棘突 spinous process 佢其實可以只是rotation 就 ...
圖,如果係body 上下兩節有問題先叫移位

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:肉眼都見到,好嚴重

原帖由 抹枱阿姐 於 14-09-13 發表
肉眼都見到,好嚴重

simple is the best~

水晶宮

有冇考慮推拿,我老公試過脊椎骨吾郁得,落吾到床,做推拿五次好番,佢吾係推脊椎位,係喺你頭頂係甘按,第一次勉强行到去搭車,一次比一次進步,但我老公話好多人脊骨移位俾佢医好。而加已經搵吾番lee 個推拿師,我只係想講可能lee 個方法可以吾駛開刀,但你試一、二次会感到成效。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

病向淺中醫,越拖越嚴重,保守治療先,無效先可考慮手術,始終有風險,同埋唔係所有手術可以一勞永逸。
我有睇開骨科中醫師,但好多時都係要先照X-ray 或者 MRI先最清楚。

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我胸椎係咁,無得攪天生的

原帖由 Yubi.T 於 14-09-13 發表
我胸椎係咁,無得攪

天生的
我都係胸椎,但係工作長期勞損!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 Yubi.T 於 14-09-13 發表我胸

原帖由 Onlok 於 14-09-13 發表
我都係胸椎,但係工作長期勞損!
我20多歲發現,同工作關係不大

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

轉醫生啦, 跌打無理由攪唔掂, 依D普通跌打應該攪到, 係你睇果個無料姐
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

快D睇醫生

子爵府

胸椎T123右移,T45左移,唔嚴重,係咪前胸有翳悶,呼吸不暢,有手麻痺?如果有埋頭暈頭痛就嚴重d,可睇西脊醫或中跌打整脊

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

kinmi 發表於 14-9-13 17:06
咁真係要快啲叫老公睇醫生先得
你呢個唔係頸椎移位,係胸椎第3節,無其他人講得咁恐怖.

原因:你老公平時姿勢唔正確,唔識又成日"樓""樓""樓",應該已經移咗位好耐架啦.

呢個症唔駛做手術.不過要根治要好長時間同好辛苦咁攞.香港識得醫嘅人幾乎無.
風雨同路

首頁

尾頁

跳至