跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-19+發

原帖由 jasper0407 於 14-09-19 發表
母校係北區馬錦燦,開放日去聽,校長一心打造英文小學,會谷英文,會因英文底比較好,同冇咁好黎分班,黎緊 ...
有馬小你唔去,走去搏沙頭角、粉官小、打鼓嶺?呢句你應該明我講咩。馬小叩門考講英文、讀英文,基本上無111論。你覺得你小朋友咁叻就好。

男爵府

引用:Quote:原帖由 jasper0407 於 14-09-19 發表

原帖由 nillnill 於 14-09-20 發表
有馬小你唔去,走去搏沙頭角、粉官小、打鼓嶺?呢句你應該明我講咩。馬小叩門考講英文、讀英文,基本上無11 ...
有馬小你唔去,走去搏沙頭角、粉官小、打鼓嶺?呢句你應該明我講咩。馬小叩門考講英文、讀英文,基本上無111論。

你覺得你小朋友咁叻就好。 <---唔好意思,我從來冇講過話我小朋友叻,你呢句我睇到有d “un\"耳

我只係問大家既意見,當然好多人都覺得我有20分唔應該去駁,駁唔到去沙頭角喊都冇謂,我只係想搵一間適合我小朋友,有20分果間唔一定適合,難道我連睇其他都不能選擇嗎?

大宅

回覆:jasper0407 的帖子

激動左些少。唔好意思。始終在我眼中馬小未算谷,而且北區往返田千都要坐校車,田千都唔易中。不過,參觀過、比較過覺得適合你小朋友,當然要尊重。

男爵府

引用:激動左些少。唔好意思。始終在我眼中馬小未

原帖由 nillnill 於 14-09-20 發表
激動左些少。唔好意思。始終在我眼中馬小未算谷,而且北區往返田千都要坐校車,田千都唔易中。不過,參觀過 ...
因為我都問過田千既家姐,話上水去田千如果唔塞車,20-25分鐘就到,由我家去馬小時間都係差不多,所以呢個唔係問題,
問題係又想開心又想要成績,好矛盾

nillnill  可能要靠父母谷   發表於 14-9-20 17:47

男爵府

引用:Quote:原帖由 nillnill 於 14-09-20 發表激

原帖由 jasper0407 於 14-09-20 發表
因為我都問過田千既家姐,話上水去田千如果唔塞車,20-25分鐘就到,由我家去馬小時間都係差不多,所以呢個 ...
sorry打錯,是田千既家長

子爵府

畀面勳章

回覆:大埔田千疑問

上水7:50左右上車,大約8:25到田千

大宅

jasper0407 發表於 14-9-20 17:30
因為我都問過田千既家姐,話上水去田千如果唔塞車,20-25分鐘就到,由我家去馬小時間都係差不多,所以呢個 ...
你唔好怪nil nil, 佢係剛剛今年升小一家長, 真係被派去沙頭角, 叩門叩到佢最後一刻先有offer, 所以好激動。
田千家長話上水去田千係20-25分鐘車程, 咁有無講校車幾點上車? 我哋住大埔, 一出吐露港就到, 8:00上車, 田千8:30上堂, 咁你响上水, 你話校車會幾點出發? 如果唔好彩係頭站上車, 尾站落車, 隨時6:30上車你就弊。

都係果句, 我哋係穩陣派, 15分田千係一齊抽, 但20分馬小一定收, 我就一定揀馬小, 除非馬小好唔掂。有一個offer, 心定啲先去叩門, 咁都輕鬆啲。見到nil nil 剛剛個暑假真係見者傷心, 聞者流淚。

男爵府

引用:Quote:jasper0407 發表於 14-9-20 17:30 因

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表
你唔好怪nil nil, 佢係剛剛今年升小一家長, 真係被派去沙頭角, 叩門叩到佢最後一刻先有offer, 所以好激動。 ...
謝謝你地既建議,明白了,咁我應該係自行先申請馬小,收了後,到第三輪叩門先簡其他?咁自行收了唔係應該第二同第三都冇得簡嗎?

大宅

引用:Quote:jasper0407+發表於+14-9-20+17:30+因

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表
你唔好怪nil nil, 佢係剛剛今年升小一家長, 真係被派去沙頭角, 叩門叩到佢最後一刻先有offer, 所以好激動。 ...
因為幼稚園有同班好同學叩到馬小,近日經常聯絡,發現馬小都好好,而且近年成績尚好,值得推介。見到有北區家長袋穩馬小都唔要,走落大埔田千,但北區大埔兩邊2015年都唔夠位,一般人保守為上,感到不解。當然,都有人嫌馬小硬件唔得,或者覺得馬小不適合而不選擇馬小,只要家長想清楚認其他小學更適合,旁人當無話說。

男爵府

引用:Quote:原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發

原帖由 nillnill 於 14-09-22 發表
因為幼稚園有同班好同學叩到馬小,近日經常聯絡,發現馬小都好好,而且近年成績尚好,值得推介。見到有北區 ...
言下之意,馬小好過田千?

wypy  在我心目中,我認為係   發表於 14-9-22 21:13

大宅

jasper0407 發表於 14-9-22 20:23
言下之意,馬小好過田千?
對於你嚟講, 馬小應該係好過田千。

因為田千只有15分, 自行真係要駁抽。但馬小如果學校話都應該收, 就可以有一校在手, 同埋近屋企。因為讀小學真係話唔埋, 如果你要補習/參加課外活動等等, 太遠真係唔太好, 仲要係15分, 田千升中响大埔嚟講唔算超級好, 係一般津校水平。我對馬小唔清楚, 但因為你係校友, 應該會最清楚。

要注意今年的學童人數係重要問題。不宜進取。

男爵府

引用:Quote:原帖由 little_yolky 於 14-09-18 發

原帖由 牛仔小怡 於 14-09-18 發表
校長係咁講的,乜咁流架
可能佢都估唔到學生咁早做左父母。

男爵府

引用:Quote:原帖由 penpenvivi 於 14-09-15 發表

原帖由 angelhappy0306 於 14-09-15 發表
其實我都想選呢間,但我d朋友話你選左呢間活動教學到上中學時會好辛苦接唔到的,我想知會唔會有咁既情況

...
未必,每個階段都唔同,幼稚園升上小學大個仔左,小學升中學一樣會進步。
正如一個青年人不會在家跑來跑去,跳梳化。

我們幾個幼稚園家長,分別讀幾間大埔小學,傳統的一般小息不能跑,轉堂要扒係枱不能說話,會記名。

活動教學的小息可以跑,轉堂亦比較輕鬆,上堂間中會走動,好動的小朋友相信比較少壓力。

複式洋房

回覆:zngo 的帖子

&#128077;

男爵府

引用:Quote:jasper0407 發表於 14-9-22 20:23 言

原帖由 little_yolky 於 14-09-23 發表
對於你嚟講, 馬小應該係好過田千。

因為田千只有15分, 自行真係要駁抽。但馬小如果學校話都應該收, 就可以 ...
明白了,感謝

伯爵府

引用:我地入田千都係buy活動教學,但原來小一都

原帖由 penpenvivi 於 14-09-19 發表
我地入田千都係buy活動教學,但原來小一都教得幾深,課程內容唔多講,但我地安基司升上,本身幼稚園都教得 ...
但我在補習社跟功課班,田千小一小二,功課量比其他學校少,默書亦明顯比其他學校淺和範圍少。小一小二評估還不用測英文。

用ipad上堂方面,因未全面推行,分別有學生選用ipad或實體書,但問題是,幾乎每天都有d英文功課,如非用ipad的學生,是不用做(冇得做)的。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至