自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我聽個朋友講, 佢有個老死仲恐怖, 為左佢呀媽可以攞綜援, 去做假宣誓話同個呀媽斷絕左關係, 唔會供養佢........痴線, 手法曾出不窮.... .

琥珀宮

畀面勳章

個小朋友個阿爸咁後生做咩唔做野?? 一家6口咪攞萬幾二萬綜援囉 咁我地仲為咩要返工

香港政府仲唔做野, 幾多盈餘都冇晒啦, 仲有雙糧出, 冇天理

[ 本文章最後由 littlesister 於 08-3-6 21:14 編輯 ]

珍珠宮

佢地兩個都係HK人呢架? LEE個年代好少HK人會咁勇生4個

大宅

佢呀爺吾懶醫院,第時用嘜黎告醫管局拎番一百幾十萬嘅賠賞呀?班丐幫乞兒夫妻有死錯人嘅咩 .
原文章由 moresby 於 08-3-6 20:48 發表

佢阿爺接受有線新聞訪問時自己親口講既! 當時得有線一家係佢屋企做訪問. 都唔知個腦唸MUG, 小朋友發燒應該留係家中休息啦, 仲要帶佢去茶樓D超多人既地方,真係...

果阿爺仲話醫院好唔收佢個孫, 連你自 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 21:07 發表
我聽個朋友講, 佢有個老死仲恐怖, 為左佢呀媽可以攞綜援, 去做假宣誓話同個呀媽斷絕左關係, 唔會供養佢........痴線, 手法曾出不窮.... . ...

講真, 如果佢阿媽年紀好大, 已無工作能力, 而佢自己又有家室(有仔女要養)的話, 叫佢阿媽申請綜緩, 都無可口非的.
妨且, 佢阿媽如果年青時, 為香港出過一份力的話, 年紀老, 靠政府都應該吖!

子爵府

我地日日都唱d癈人拿"綜援",
有d mami話好過番工,又有"症苦"養.
我地呢班mami點恨都好,都會落手落腳養活自己.點都唔會好似班癈人係到白吃白渴...

洋房

總之D人攞綜緩好過返工啦,仔女報讀興趣班也不用一分一亳,連
買本習作也可報消,我見有人攞綜緩的,佢個仔重可以去學鋼琴,
畫畫呀,合唱團~唉!香港這個地方真係唔識保護土生土長既香港人,
任由那些(大陸人)嚟攞福利~~~
我眼見我囝囝學校果D攞綜緩者,真係全部都係(大陸人)嚟,
好黑人憎

伯爵府

畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

我聽個朋友講, 佢有個老死仲恐怖, 為左佢呀媽可以攞綜援, 去做假宣誓話同個呀媽斷絕左關係, 唔會供養佢........痴線, 手法曾出不窮.... . ...

真係越睇越火滾,拎綜援社處無check住佢地點洗既咩?如果大家知有邊個隔離左右、朋友既朋友等等係扼緊綜援既,麻煩大家幫幫手舉報佢地出黎喇!我地呢d納稅人真係納稅納得好唔順氣架!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 祖明 於 08-3-6 17:23 發表
我都係~做父母既突然間冇左個女,當然好傷心難過。但一家己經拎緊綜緩,做乜仲要生咁多個 就算生都唔緊要,可以交俾爺爺幫手照顧小朋友,兩公婆後生遙遙咪搵工做囉!呢D人懶到出汁 ,令願駁命生都唔肯靠自己搵 ...

agree

大宅

回覆 #52 祖明 的文章

同意
點解後生遙遙,工又唔做,淨係識生仔.....
一句講曬~香港政府養懶人~

大宅

香港法例無規定仔女一定要供養父母, 唔需要去宣誓. 但父母就一定要養大仔女.
做父母的年輕時就要儲定筆錢養老.以防老時無人養.

大宅

我識得一個仲經典呀!大陸女人嫁來香港, 連生 3 件, 跟住假離婚, 取綜援, 仔女樣樣興趣班學齊, 包括補習, 鋼琴, 芭蕾舞等, 大陸婆一邊取綜援, 一邊偷做兼職, 長假期一定成家人番大陸玩幾日。

有次俾街坊發現佢偷做工, 向社署投訴, 佢一邊狡辯話係幫親戚做義工, 一邊向社工哭訴, 話街坊睇唔起佢一家人申請綜援, 生活得好唔開心, 結果好心的社工幫佢一家申請調遷, 由原本好舊的公屋, 搬左去最新由居屋改建成的公屋, 3房一廳, 700多呎, 仲唔駛交租果隻, 你話係咪火都來埋?

大宅

喱啲人一定要揾齊證據隊死佢,隊到佢坐監就啱la.
原文章由 RoseTutoria 於 08-3-7 01:02 發表
我識得一個仲經典呀!大陸女人嫁來香港, 連生 3 件, 跟住假離婚, 取綜援, 仔女樣樣興趣班學齊, 包括補習, 鋼琴, 芭蕾舞等, 大陸婆一邊取綜援, 一邊偷做兼職, 長假期一定成家人番大陸玩幾日。

有次俾街坊發現佢偷做工, ...

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我一直唔覺拎綜緩D懶人慘,我識個單親,未生出黎就去拎綜緩,要乜有乜,學興趣班起碼三,四樣,生活休閒,今年又學人出埋九龍讀小學喎,妄想症傷死個女,出去同人比...政府個個月養呢班廢人,危害社會,簡直不知所謂

[ 本文章最後由 吉蒂 於 08-3-7 01:58 編輯 ]

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

香港大把呢d人啦, 唔羨慕得咁多 食阿公仲可以搭的士出九龍城買大閘蟹食都係咁啦, 我哋d要交稅的, 食蟹柳還可以
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

原文章由 RoseTutoria 於 08-3-7 01:02 發表

有次俾街坊發現佢偷做工, ...

真係聽到火都嚟吖

洋房

我都試過舉報,但都好難隊死佢~~:;pppp:
原文章由 餃次子 於 08-3-7 01:07 發表
喱啲人一定要揾齊證據隊死佢,隊到佢坐監就啱la.

首頁

尾頁

跳至