跳至

首頁
23456...20

尾頁

珍珠宮

JEJE,

希望你可以快快趣趣好返,唔使咳住嚟生,唔係真係好辛苦的

希望你快D好返,順順利利生個健健康康既BB,多D休息,小心身體,而家大家都到咗最後階段啦,唔好唸太多,休息多D,等BB出世,大家努力

原文章由 jeje 於 08-4-7 12:12 發表
Dear all, 剛剛收到我私家打電話黎話我知有b型鏈球菌呀, 要我即刻去攞藥食, 都唔知趕唔趕得切清d 菌. 真係好驚呀, 舊年都無d 咁嘅野, 好驚會傳染比細b 呀. ...

珍珠宮

JEJE,

真係頂唔順就早少少放假,養好身子,唔係咳到生好辛苦,希望你唔似我個朋友咁,生完後咳足100日,佢亞媽話有好多咁既例子,該到第100日就唔使食藥,自自然然會好返

小心TAKECARE

原文章由 jeje 於 08-4-7 15:36 發表

希望啦, 而家我百病纏身, 又咳又有d 咁嘅菌, 所以都諗住返埋聽日就開始放產假, 等自己d 抵抗力勁d.

珍珠宮

借問聲,有冇人知道QE而家用緊邊隻奶粉?我上次去做產檢時問過E生& 姑娘,佢地話唔知道

同埋想問問2ND係頭等/二等房生既媽咪,你地有冇開過細房既熱水候?我上次生後想洗傷口,點知要開住等半個鐘頭先有熱水出,我覺得好浪費,唔知你地有冇試過咁既情況?

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-7 16:49 發表
小余太,

NICE TO MEET YOU. 希望大家差唔多時間生,咁到時就可以有個照應,我對上幾次都係冇咩點重過,反而重輕咗,比姑浪問咗幾次,不過對上一星期開始又返少少,所以唔使去B3聽心跳,真係好彩

...

maggiemaggie,
你都係4月中嗎?
你今個星期幾去L BLOCK覆診呀?
可以我地會見到面架~

珍珠宮

小余太,

我唔係四月中呀,係四月尾先啱,我啱啱追返你地之前D POST,知你ETD係17/4/08 ,你應該係AM去 L座覆診,我應該同JEJE同一日9/4/08 PM產檢

原文章由 小余太 於 08-4-7 17:45 發表

你都係4月中嗎?
你今個星期幾去L BLOCK覆診呀?
可以我地會見到面架~

珍珠宮

小余太,

你而家距離ETD只有10日左右,真係進入倒數階段,希望你順順利利,第一始係會緊張D,不過放鬆心情,等待BB來臨吧 加油,生咗記得上嚟報喜 我地應該住得好近,冇記錯的話,你好似住係葵興,我住荃灣,多多指敎

別墅

原文章由 小余太 於 08-4-7 13:15 發表

小嵐,
我呢4days就重番1磅喇, 可能係休息多左啦~
始終唔洗番工會好D既~
你都可以食安怡既芝士, 因為佢係咁多牌子中最多營養架~

小余太,
我今日去檢查,一星期內重返4磅,不過我覺得係水腫多咗先會咁,你仲有一星期就到預產期啦,係咪好緊張呢?

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-7 16:51 發表
我地真係近成咁

希望到時好好彩地,我地係產前房相遇就好啦

你地開始放產假未?

jeje, maggiemaggie,

咁橋我地大家都係第二胎,我已開始咗放產假啦,唔駛返工心情真係舒服好多,而家阿b已足月隨時可以出世,真係好期待呀!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我聽日14:15 覆診, 妳幾點呀? 希望大家可以相認啦.
我舊年住嗰間2等房一開就係熱水, even toilet 同房內嘅水都係一開就係熱水, 無試過要開半個鐘先有熱水呢個情況.
我都好想住返舊年住嗰間2等房, 因為佢係唯一一間只係住一個人嘅2等房, 雖然無電視無toilet(牆上有條key 去自己個私家toilet), 但真係好正, d friend 黎探我又唔會嘈到人, 電話又可以飛線, 又寧靜, 真係可以好好休息.
咳足100日真係好驚喎, 不過我都咳左35日啦(由32w 開始咳到而家), 真陰公.

小嵐,
我返埋今日都開始放產假啦, 希望食左藥多d 休息快快醫好d 菌. 等左咁耐終於捱到37w 足月, 希望大家快d 見到細b 啦.

小余太,
仲有唔係好多日妳bb 就出世, 有無行多d 又或者做下扶住張櫈踎低起身呢個運動? 做多d 會易d 同快d 生架, 睇下會係我地幾個第2胎媽咪生先定係妳生先?

珍珠宮

jeje,

我都係2:15pm,佢唔係通常都係呢個時間家咩?我次次都係差唔多2:00 - 2:30 左右,未試過遲過呢個時間 我地一於聽日見

你就好,可以咁快有熱水,我仲以為間間房都係要開半個鐘先有熱水出添,因為我見我放水時,姑娘入嚟,都冇話我size水,好似聽唔到水聲咁,約無其事,我就以為間間房都係咁

你一個人住2人房,係咪都係只可以得2個朋友嚟探,多一個都唔比?定係一人房可以比多d人同一時間入嚟探你?

原文章由 jeje 於 08-4-8 10:25 發表
我聽日14:15 覆診, 妳幾點呀? 希望大家可以相認啦.
我舊年住嗰間2等房一開就係熱水, even toilet 同房內嘅水都係一開就係熱水, 無試過要開半個鐘先有熱水呢個情況.
我都好想住返舊年住嗰間2等房, 因 ...

珍珠宮

jeje,

咳足一百日,係由bb出世開始計,你話幾慘,尤其是喂人奶既媽咪,一路帶住mark,一路喂奶,睇見都覺得佢地好辛苦

係呢,你有冇唸住比bb用邊隻奶粉?定係會跟返大b?定係喂人奶?

小余太,

行多d真係易生好多,我大囡就係一個好例子,不過我呢胎冇咩點行,所以都驚驚地,希望都可以順順利利

all,

你地呢輪瞓唔瞓到?我呢輪都瞓得好差,由2點到6點不等,又要返工,又要揍囡,唉,為有半夜瞓唔著起身執屋,又過返我以前生囡囡時既生活,唔知仲要捱幾耐

別墅

原文章由 小嵐 於 08-4-7 21:00 發表

小余太,
我今日去檢查,一星期內重返4磅,不過我覺得係水腫多咗先會咁,你仲有一星期就到預產期啦,係咪好緊張呢?

其實而家都好似仲未識驚...haha~可能真係要等到見紅or穿水先知咩事~不過,而家o係屋企放假又真係幾relex^^
我最尾呢幾個weeks都有水腫, 成隻象腳咁呀...

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-8 13:03 發表

小余太,

行多d真係易生好多,我大囡就係一個好例子, ...

我成日周圍逛^^, 我老公成日怕我行行下街生得, 想唔比我去wor...我地屋企人好多都係late一個week左右架~唔知我個女會唔會都係超過預產期出黎呢?

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-7 17:55 發表
小余太,

你而家距離ETD只有10日左右,真係進入倒數階段,希望你順順利利,第一始係會緊張D,不過放鬆心情,等待BB來臨吧 加油,生咗記得上嚟報喜 我地應該住得好近,冇記錯的話,你好似住係葵興,我住荃灣,多多指 ...

你真係好記性呀~我地都真係幾近wor!
係呢?請問你生左之後會去健康院or番QE做checking呢?

別墅

原文章由 jeje 於 08-4-8 10:25 發表
小余太,
仲有唔係好多日妳bb 就出世, 有無行多d 又或者做下扶住張櫈踎低起身呢個運動? 做多d 會易d 同快d 生架, 睇下會係我地幾個第2胎媽咪生先定係妳生先? ...

原來呢個運動可以快D生架? 講真, hehe...我真係唔知呀!
好啦!我今日開始做, 應該都仲ok掛...^^

珍珠宮

hehe~~我邊樹有咁好記性呀,公司d野忙到飛起,樣樣都要記,又要唸下仲有咩未交帶出嚟,真係可以講係忙到甩碌

我係用張紙記低你地d資料,鼠~~唔好話咁大聲

生咗之後,其實會變得冇咁好記性,因為要記既野實在太多啦,跟本就記唔點

生咗之後,我會去返荃灣健康院做checking,唔會山長水又遠咁再返eq,一來冇咁方便,二來咁去的話,的士錢會好溶

咁你呢?會去邊做checking?

原文章由 小余太 於 08-4-8 14:45 發表

你真係好記性呀~我地都真係幾近wor!
係呢?請問你生左之後會去健康院or番QE做checking呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-8 12:57 發表
jeje,

我都係2:15pm,佢唔係通常都係呢個時間家咩?我次次都係差唔多2:00 - 2:30 左右,未試過遲過呢個時間 我地一於聽日見

你就好,可以咁快有熱水,我仲以為間間房都係要開半個鐘先有熱水出添,因為我見我 ...

我頭幾次個時間係14:00 架, 係近呢幾次先變左做14:15, 之前14:00 嗰時通常14:15-14:30 就check 完走得, 而家變左14:15 成日攪到差不多15:00 先可以走.
我嗰間2等房都只係1次限2個人入黎探訪, 同其他無分別. 不過上個月我見QE 有個牌寫住改左探病時間, 私家房探病時間改為12:00-13:00 & 16:00-20:00, 真係超正, 舊年都只係17:00-20:00, 攪到好多friend 及親戚傾一陣就要即刻換人再入黎, 不過上次係第一胎先會有咁多人黎探我, 今次應該會無咁多, 坦白講亦唔想太多, 始終個樣咁衰又攰都唔係咁想見人.

子爵府

原文章由 小余太 於 08-4-8 14:48 發表
原來呢個運動可以快D生架? 講真, hehe...我真係唔知呀!
好啦!我今日開始做, 應該都仲ok掛...^^

無錯, 呢個運動係會快d 生架, 舊年因為我想亞女喺2月出世所以上網搵下有乜方法可以早d 生, 見有人講咁樣work 我咪照做囉, 每日做20下, 我做左唔夠一星期就生啦, 不過要量力而為, 記得扶實張櫈, 唔好失平衡跌左落地啊.

子爵府

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-8 13:03 發表
jeje,
咳足一百日,係由bb出世開始計,你話幾慘,尤其是喂人奶既媽咪,一路帶住mark,一路喂奶,睇見都覺得佢地好辛苦
係呢,你有冇唸住比bb用邊隻奶粉?定係會跟返大b?定係喂人奶?

我諗住比返meiji 細b 食, 我見亞女食開ok 無問題, 便便又正常所以照舊啦, 不過唔知細b 啱唔啱食.
我都想餵人奶, 但上胎無奶, 無試過谷奶feel 係點, 人人都話會谷到石頭咁硬但我就真係未試過, 每日泵4次夾埋一樽4oz 人奶只夠餵亞女一餐, 攪到我好唔開心, 所以餵左一個月就無餵, 睇下今胎成唔成功啦.

別墅

原文章由 maggiemaggie 於 08-4-8 17:06 發表
hehe~~我邊樹有咁好記性呀,公司d野忙到飛起,樣樣都要記,又要唸下仲有咩未交帶出嚟,真係可以講係忙到甩碌

我係用張紙記低你地d資料,鼠~~唔好話咁大聲

生咗之後,其實會變得冇咁好記性,因為要記既野實在太多啦,跟本 ...

我都係諗住去仁濟對面既荃灣健康院ja, 你講得o岩, 如果番qe的士錢好溶呀~

首頁
23456...20

尾頁

跳至